Opgericht op 20 mei 1968
 
Een beetje overijverig, maar al vele jaren onmisbaar.

Een beetje overijverig, maar al vele jaren onmisbaar.

Op 9 jarige leeftijd werd Annelies Schaddelee in 1971 lid van de Werkendamse Zwem- en Poloclub ‘De Biesboschzwemmers’ (BBZ). Afkomstig uit een sportief gezin waarvan ook haar oudere zus en vader (ome Han) actief waren binnen de vereniging. De rest van het gezin heeft intussen afscheid genomen van de vereniging maar Annelies is al die jaren actief gebleven. Intussen is ze getrouwd met Pieter Visser en heeft ze twee uit de kluiten gewassen kinderen die beide ook actief zijn rond het zwembad. Haar man is ze uiteraard bij de Biesboschzwemmers tegengekomen. Ze heet momenteel dus Annelies Visser-Schaddelee. Door bekenden wordt ze voor het gemak ook Annelies BBZ genoemd. Na 33 jaar is ze nog steeds niet bij het water weg te slaan. Nog maar net op de middelbare school werd ze al de rechterhand van buurman ‘ome Kees’ Verdonk die als trainer wel enige assistentie kon gebruiken. Vanaf die tijd stond ze dan ook vooraan als er het nodige georganiseerd moest worden. Een logisch gevolg was natuurlijk dat ze al vrij snel in het bestuur terecht kwam. Intussen is ze dus al een jaar of 25 actief bezig met het plezier van een ander.


Vrijwel iedereen weet dat Annelies ‘iets’ doet binnen de vereniging. Toen er in de winter van 2003-2004 een interview met haar in de clubkrant stond schrokken de meeste leden toch wel een beetje; ‘doet ze dat allemaal?’ Het is tekenend dat ze altijd op de achtergrond werkt en nooit in de schijnwerpers wil staan, ‘als de club maar draait’. Zo is ze al bijna 20 jaar medeverantwoordelijk voor het clubblad dat momenteel geheel door haar wordt samengesteld, gekopieerd, ingebonden en verdeeld. Al vanaf haar 15e jaar stond ze langs het bad om de allerkleinste les te geven, hetgeen ze nu nog steeds met veel bezieling doet. Als vereniging zijn we in het bezit van een clubhuis. Uiteraard zit er het nodige onderhoud aan een clubhuis en is het voorzien van een keuken en toiletten. Er is Ă©Ă©n persoon binnen de vereniging die er voor zorgt dat het clubhuis tot in de puntjes verzorgd is en dat er altijd voldoende voorraden zijn. Ook die persoon is Annelies. Al vele jaren bekleed ze een bestuursfunctie en verzorgt ze de complete ledenadministratie en het innen van de contributies. Vanuit het bestuur is ze tevens de afgevaardigde naar de zwemcommissie die alles regelt met betrekking tot trainingen en wedstrijden. Hierin was zij tot kortgeleden degene die er voor zorgt dat er bij wedstrijden officials, scheidsrechters e.d. aanwezig zijn. Dit zijn bij elkaar toch zo’n 15 personen per wedstrijd; personen die veelal van andere verenigingen vandaan moeten komen en dus ook benaderd en uitgenodigd moeten worden. Dat al deze mensen bij een wedstrijd graag wat te eten en te drinken hebben, doet ze er op de koop toe maar even bij. Zelf is ze ook official en staat ze als vrijwilliger ook bij andere verenigingen langs het bad.

Elk jaar zijn er binnen een vereniging de nodige randactiviteiten. Kinderen willen nu eenmaal soms ‘iets anders’ dus wordt er wel eens ‘een dagje uit’ georganiseerd of gaan ze een aantal dagen kamperen. Bij dergelijke evenementen zijn er altijd een aantal leidinggevenden aanwezig, maar???..iemand moet de leiding hebben; Annelies is erbij.
In het zomerseizoen zijn er in het zwembad de nodige activiteiten voor de Werkendamse jeugd in samenwerking met de leiding van het zwembad. Een sportdag, spelletjesavond een kampeernacht, schoolzwemmen enz. Wie is er spil in de organisatie???.ook hier: Annelies.

Onze vereniging heeft een aantal leden die de titel ‘erelid’ of ‘lid van verdienste’ hebben gekregen. Titels die je niet voor niets krijgt; kijk maar naar het laatste interview met Jan Ippel in de Zwemvlieger. Min of meer de hoogst haalbare dankbetuiging van een vereniging aan een lid. Is Annelies hier ook aan toe?

Het was in de zomer van 2004 dat Otto van Barneveld naar ons toe kwam met de suggestie of het geen goed idee was om ook Annelies eens in het zonnetje te gaan zetten. We zijn vervolgens eens goed gaan informeren en kwamen zodoende ook bij de DES en het Kompas uit, waar ze ook de nodige jaren als vrijwilliger het nodige heeft mogen doen. Er zijn in alle afgelopen jaren natuurlijk enorm veel vrijwilligers binnen de vereniging geweest die heeeeeeeeeeeel veel vrije tijd in de club hebben gestoken; vaak onzichtbaar en onopgemerkt. De activiteiten van Annelies zijn ook vaak niet zichtbaar. Marjo heeft het in haar interview vorig jaar allemaal behoorlijk naar boven gehaald en inderdaad??????..het leven van Annelies draait in eerste instantie om haar familie, maar waarom familieleden haar Annelies BBZ noemen is wel duidelijk geworden.

Alle ereleden en leden van verdienste hebben hun titel meer dan verdiend binnen de vereniging. De inzet van Annelies gaat echter toch veel te boven. Daar waar anderen hun functie goed vervuld hebben, heeft zij niet met geld, maar met hart voor de club en vooral met hart voor alle kinderen, en dat zijn er vele honderden geweest, een inzet getoond die eigenlijk op geen enkele wijze te belonen valt. In het verleden zijn er twee personen binnen de vereniging geweest die de titel ‘ome’ voor hun mochten dragen. Een titel die je kreeg van de kinderen. De titel ‘moeder’ durft niemand in de mond te nemen. Maar ze is er wel degelijk en zoals het bij een moeder hoort ? altijd. Nog niet oud en bejaard, maar vrijwilliger in het kwadraat, soms een beetje eigenwijs, onbewust iets te veel naar zich toe trekkend, en vooral nog springlevend en een voorbeeld voor iedereen.

De CV van Annelies is intussen terecht gekomen bij de Burgemeester en vervolgens bij de commissaris van de Koningin. De koningin vond het een voorbeeld voor anderen en zette haar op de lijst met personen die zei jaarlijks op 29 april met een lintje bedankt als voorbeeld voor onze samenleving.
Voor ons voldoende reden voor??????????????????een feestje!

Het bestuur