Biesboschzwemmers derde tijdens eigen BiesBosch Trofee

Gorinchem, 13 februari 2016 – In het Caribabad te Gorinchem werd voor de 13e keer de BiesBosch Trofee georganiseerd door de Biesboschzwemmers. De Werkendammers wisten beslag te leggen op de derde plaats achter winnaar Zwemlust-Den Hommel uit Utrecht en De Warande uit Oosterhout. PCG uit Gorinchem en WZV uit Waalwijk eindigden achter de Biesboschzwemmers op de plaatsen vier en vijf. Van de 75 medailles gingen er 18 met de Werkendammers mee naar huis. Verder wisten de 27 zwemmers 22 persoonlijke records aan te scherpen en werden er 25 limieten voor de Brabantse Zomer Kampioenschappen bij elkaar gezwommen.

De verdeling van de Biesboschzwemmers waren 4 goud, 7 zilver en 7 bronzen medailles. Van de gouden medailles werden er drie op persoonlijke nummers behaald. Harry Cornet en Marjo Goelema lieten op de 100 schoolslag zien nog steeds de strijd aan te kunnen met de jeugd. De derde gouden medaille werd ook op de schoolslag behaald, namelijk door Sanne van de Pol. Zij wist opnieuw binnen de 1 minuut en 20 seconden te blijven. De laatste gouden medaille was voor de jongens estafetteploeg op de 4×50 vrije slag. De ploeg bestond uit Nick Lisman, Leendert Paans, Tom Kruis en Simon Schmidt. Na een achterstand wisten de andere drie jongens het verschil goed te maken en waren zij ruimschoots als eerste klaar.

Zilver werd op zes persoonlijke en een estafette nummer behaald. De estafette meiden zwommen net als de jongens ook 4×50 vrije slag. Redine van Breugel, Larissa Huisman, Julia Verhoeven en Ilse van de Pol gaven alles wat ze konden maar moesten genoegen nemen met zilver. Zij waren hier heel blij mee. Tom Kruis behaalde zilver op de 100 schoolslag en liet hiermee zien dat de schoolslag bij de Werkendammers een sterk onderdeel is. Harry behaalde na zijn goud, nu zilver op de 100 vlinderslag en op hetzelfde nummer wist Redine in haar categorie tweede te worden. Sanne behaalde net als Harry ook een tweede medaille en nu deed ze dit op de 100 vrije slag. Ze was niet tevreden over haar race, maar toch was het goed voor zilver. De laatste twee zilveren medailles waren voor Harry en Sanne. Zij wisten aan het einde van de middag tijdens het finale nummer, de 100 wisselslag voor de zes beste zwemmers en zwemsters van de dag, als tweede te finishen.

Bij de bronzen medailles waren enkele verrassingen te noteren. Jade Groeneveld wist op de 100 vrije slag achter Sanne naar het brons te zwemmen en Sabrina Boekhout verraste zichzelf met brons op de 100 vlinderslag in een nieuw persoonlijk record. Femke Golverdingen had een grote glimlach op haar gezicht na haar bronzen race in een nieuw persoonlijk record op de 100 rugslag. Tonny Klop-Methorst traint nog niet zoveel als ze zou willen, maar op de 100 schoolslag mocht ze naast Marjo op het podium staan. Tom, Simon en Leendert kregen ook een bronzen medaille omgehangen. Tom en Simon voor hun prestatie op de 100 vrije slag en Leendert op de 100 vlinderslag.

Behalve de medailles gingen het deze middag ook om de snelle tijden en die werden er weer door vele zwemmers behaald. Sabrina, Redine, Femke, Jade, Harmen den Hollander, Larissa, Nick, Leandra van Oord, Hannelie de Raad, Jan-Pieter de Raad, Lianne de Raad, Romée van Rossem, Jan-Bart Verheij en Laura Verhoeven wisten zich op één of meerdere nummers te verbeteren.

Na ongeveer 2,5 uur zwemmen waren dan de punten bekend en mochten de zwemmers de derde prijs ophalen.

Ere official
Halverwege de wedstrijd kreeg Wim de Kooter uit handen van een vertegenwoordiger van de Koninklijke Nederlandse ZwemBond (KNZB) een oorkonde uitgereikt omdat hij benoemd is tot ere official van de KNZB. De heer de Kooter heeft in 1989 zijn examen gedaan voor tijdwaarnemer en heeft aan het begin van dit jaar besloten te stoppen met het fungeren tijdens zwemwedstrijden.

De komende tijd staan er weer vele wedstrijden op het programma, maar de eerst volgende belangrijke wedstrijd is op 5 maart in Papendrecht. Dan gaan de Werkendammers voor hun laatste kans om in de Landelijke C-klasse te blijven. Het zal een zware opgave worden aangezien men een achterstand heeft van 120 seconden op de veilige plaatsen. Mocht dit niet lukken dan zal er nog een extra wedstrijd volgen halverwege april om op dit manier te voorkomen dat men gaat degraderen naar de regio competitie.