Dertien medailles voor zes BBZ-masters

Luxembourg (LUX), 13 oktober 2018 – De eerste dag van de Luxembourg Masters Open 2018 heeft de afvaardiging van de Biesboschzwemmers acht gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles opgeleverd. Daarnaast werden er een Brabants Masters Record, acht clubrecords, vier persoonlijke records en vier beste seizoenstijden genoteerd.

De dag begon met de langste afstand, de 1500 meter vrije slag. Wouter van der Stelt waagt zich graag aan de lange nummers en hij wist een stabiele race te zwemmen. Hij wist drie masters clubrecords te zwemmen, namelijk op de 400, 800 en 1500 meter. Wouter werd uiteindelijk vijfde.

Na de 30 banen vrije slag stond de 200 rugslag op het programma. Annette Wijnja wist naar het zilver te zwemmen en zij was sneller als in Kranj (SLO) enkele weken geleden. Nico Swart had zich als doel gesteld om een aanval te doen op het Brabants Masters Record, maar helaas lukte dit niet. Zijn tijd was wel de snelste bij de 50-plussers.

De ochtendsessie werd afgesloten met de schoolslag sprint. Marjo Goelema toonde hierop haar klasse door naar het goud te zwemmen. Zij deed dit in een kampioenschapsrecord. Richard Tiemstra wist bij de heren 55-plus nipt boven zijn inschrijftijd te finishen, maar het was wel goed voor een eerste plaats.

Na de middagpauze werd er begonnen met de rugslag sprint. Annette sprintte naar het goud en was hier tevreden mee. Nico had meer tegenstand bij de heren, maar hij wist wel beslag te leggen op het brons. Richard maakte het trio medailles op de rugslag sprint vol met een tweede plaats in een clubrecord.

Op de 100 vrije slag kwam een kwartet zwemmers aan de start. Marjo was een seconde langzamer dan haar inschrijftijd, maar het was wel goed voor goud. Goud was er ook voor Paul en hij deed dit in een persoonlijk en clubrecord. Daarnaast was hij ook sneller dan in Kranj (SLO). Richard kwam in dezelfde categorie tot de derde tijd in een persoonlijk record van twee seconden. De laatste die startte was Wouter en net als op de 1500 meter werd Wouter op de 100 meter vijfde.

Marjo had besloten een keer gek te doen en had zich ingeschreven voor de 100 vlinderslag. De laatste meters zullen zeker met schoolslag benen gegaan zijn, maar haar tijd van 1 minuut 20 seconden en een beetje was goed voor zilver op iets meer dan een halve seconde van het goud. Er stond nog geen recordtijd en dus heeft Marjo een clubrecord gezwommen.

Annette was op haar favoriete nummer, de 200 schoolslag, de snelste bij de 50-plussers. Ze kwam tot een goede tijd, dankzij een zwemster uit een jongere categorie. Met de indeling en haar eindtijd was Annette heel tevreden.

De dag werd door de Werkendamse masters afgesloten met de 400 meter vrije slag. Wouter en Paul kwamen op dit nummer aan de start en Wouter verbeterde het clubrecord dat hij aan het begin van de dag had gezwommen. Wouter was iets langzamer dan zijn inschrijftijd en hij eindigde op de zesde plaats. Paul was met een 25 meter bad ingeschreven en hij verraste zichzelf, maar ook de rest van de ploeg. Paul zwom vlakke race en bleef drie seconden boven zijn inschrijftijd. Paul zwom ruim twee seconden sneller als de volgende in de uitslag en dat was nummer twee, ofwel Paul was de snelste bij de 55-plussers in een persoonlijk, club en Brabant Masters Record.

Morgen komen Nico, Wouter, Marjo, Paul en Annette nog diverse keren aan de start en zullen er zeker kansen op eremetaal zijn. De dag begint met de 800 meter vrije slag voor Annette en Wouter en daarnaast is er deelname op de 100 rugslag, 50 vlinder- en vrije slag, 100 schoolslag, 200 vrije slag en de 4×50 vrije slag gemengd.