Opgericht op 20 mei 1968
 

Voorbeschouwing #ONMK2017lb laatste dag (UPDATE)

De laatste dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2017 lange baan (#ONMK2017lb) begint en eindigt voor de BBZ-masters met deelname aan estafette nummers daartussen zijn er nog negen persoonlijke starts met daarop twee debuterende masters. Het aantal behaalde medailles kan tijdens deze dag aardig uitgebreid gaan worden.

Zondag 7 mei 2017 sessie 6
Programma 32 4×100 wisselslag gemengd; aanvang ± 12.23 uur
Na de lange afstand zwemmers mogen de estafette zwemmers gebruik gaan maken van het wedstrijdbad in Eindhoven. Annette, Marjo, Arjon en Paul staan als tweede ingeschreven in de categorie 200 tot 239 jaar achter een ploeg van PSV. Het verschil is 13 seconden in het voordeel van de organiserende vereniging, maar het is niet bekend of er met korte of lange baan tijden is ingeschreven. Voor Annette als startzwemster een mooie gelegenheid om haar eigen clubrecord en het Brabants record aan te vallen.

Zondag 7 mei 2017 sessie 7
Programma 34 50m vrije slag dames; aanvang ± 13.32 uur en ± 13.48 uur
De eerste debutante is Neel Gielen. Neel zwemt sinds afgelopen zomer en heeft zeker veel progressie laten zien qua tijden en techniek. Neel staat bij de 65-plussers als vierde ingeschreven en heeft zeker mogelijkheden om het podium te halen. Marjo staat als snelste bij de 45-plussers ingeschreven zal zeker naar het Brabants record kijken aangezien dat 0,01 seconde sneller is dan haar inschrijftijd. Het Nederlands record is exact 29 seconden, wat maar 13 honderdsten sneller dan de inschrijftijd van Marjo.

Programma 35 50m vrije slag heren; aanvang ± 13.56 uur, ± 14.00 uur en ± 14.03 uur
De tweede debutant tijdens dit ONMK2017lb is Jan Pieter van Rossem, of zoals hij liever genoemd wordt J.P. van Rossem. J.P. staat als 12e ingeschreven bij de 55-plussers en zijn doel is misschien wel een tijd binnen de 32 seconden. De snelste 55-plussers zwemt de 50 meter binnen de 28 seconden. Helaas is J.P. deze week ziek geworden en heeft hij vandaag besloten om niet van start te gaan in Eindhoven.
Een categorie jonger komt Paul aan de start. Paul zwemt de 50 ‘vrij’ binnen de 29 seconden en zal ook in Eindhoven dit willen doen. Paul staat als 9e ingeschreven. Weer een categorie jonger zien we Arjon staan. Hij komt iets eerder dan Paul aan de start, maar is normaal sneller dan Paul. Met zijn inschrijftijd staat Arjon 12e bij de 45-plussers.

Programma 38 50m schoolslag dames; aanvang ± 15.17 uur en ± 15.19 uur
Zowel Annette als Marjo zullen in Budapest de 50 schoolslag zwemmen en Marjo behoort op dit nummer misschien wel tot de top van de Wereld bij de 45-plussers. In Eindhoven staan ze beide als snelste ingeschreven en Marjo zal zeker weer de snelste van de Biesboschzwemmers willen worden aangezien Sanne van de Pol dit nu is. Hiervoor moet Marjo binnen de 36 seconden finishen wat tevens een club-, Brabants en Nederlands record zal zijn. Voor Annette is een tijd binnen de 39 seconden een goede prestatie aangezien haar inschrijftijd nu nipt onder deze grens ligt.

Programma 40 100m rugslag dames; aanvang ± 15.49 uur
Een half uurtje na de schoolslag sprint mag Annette opnieuw te water, deze keer op de 100 rugslag. Annette heeft sinds haar schouderoperatie een mooie progressie laten zien op de rugslag en hoopt ook in Eindhoven weer sneller te zwemmen. Annette staat als tweede ingeschreven en kan een club- en Brabants record bijna niet ontgaan. Of een persoonlijk record gaat lukken is afhankelijk van de vermoeidheid van drie dagen zwemmen.

Programma 41 100m rugslag heren; aanvang ± 16.11 uur
De laatste persoonlijke start is voor Arjon op de 100 rugslag. Arjon is ingeschreven met een tijd uit het korte bad en staat hiermee vierde. Een clubrecord zal hij zeker zwemmen omdat er geen clubrecord op dit moment in de boeken staat. Een Brabants record is een moeilijker verhaal aangezien het huidige record maar twee seconden langzamer is dan de snelste tijd van Arjon uit het 50 meter bad.

Programma 42 4×50 vrije slag gemengd; aanvang ± 16.35 uur
De dag wordt afgesloten met de spectaculaire 50 meter vrije slag estafette. Bij de 200-plussers staan de BBZ-masters als snelste ingeschreven met een tijd binnen de twee minuten. Het Brabants record is een kwart seconde sneller dan de inschrijftijd van Paul, Arjon, Annette en Marjo.

De laatste dag levert op papier vier goud en twee zilver op met daarnaast nog twee vierde plaatsen. De werkelijkheid zal misschien wel anders zijn, maar dat weten we aan het einde van de zondagmiddag. Op papier kan er 8 goud, 3 zilver en een bronzen medaille gewonnen worden maar ieder toernooi kent positieve en negatieve verrassingen. Vorig jaar wisten vijf zwemmers met hetzelfde aantal persoonlijke en estafette starts 8 goud, 3 zilver en 6 brons te veroveren. In 2008 werden de meeste medailles, 23, behaald door 11 masters op 54 persoonlijke en 8 estafette starts.