Opgericht op 20 mei 1968
 
Negen medailles tijdens laatste dag ONMK2023lb

Negen medailles tijdens laatste dag ONMK2023lb

Amersfoort, 7 mei 2023 – Ook tijdens de laatste sessie van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2023 lange baan (ONMK2023lb) zijn de Biesboschzwemmers doorgegaan met het behalen van eremetaal en het zwemmen van records.

Aan het einde van de ochtend wist het gemengde team in de categorie 200-239 jaar beslag te leggen op het zilver. Nico Swart opende op de rugslag en ondanks een bijna gemist keerpunt wist hij het clubrecord te verbeteren. Dit was zijn tussentijd tijdens de 200m rugslag. Annette en Paul Wijnja en Marjo Goelema namen vervolgens de school-, vlinder- en vrije slag voor hun rekening en konden tevreden terugkijken na twee volle dagen racen.

De laatste sessie begon voor de BBZMasters met de 100m vrije slag. Sanne van de Pol en Anne-Marie Verschoor-Vos lagen in dezelfde serie. Sanne nam vanaf het begin het initiatief in de serie en stond dit niet af. Haar eindtijd was goed voor een negende plaats overall en achtste Nederlandse. Anne-Marie zwom ruim anderhalve seconde van haar beste tijd af en eindigde overall op een derde plaats, maar als tweede Nederlandse. Daarnaast verbeterde ze ook het clubrecord bij de dames 40+.

Bij de heren kwamen Henri Verschoor en Paul aan de start. Paul wist in een sterke race net boven zijn inschrijftijd aan te tikken. Een serie later kwam Henri aan de start en tot het einde maakte hij kans op de seriewinst, maar helaas was er iemand nipt sneller. De tijd van Henri was wel ruim een seconde sneller dan zijn inschrijftijd en goed voor een clubrecord.

Vijf dames en één heer waagden zich aan de schoolslag sprint. Marjo, Anne-Marie en Annette stonden bij de snelste drie in hun categorie ingeschreven. Alle drie de dames wisten het ook waar te maken. Marjo was de snelste in een nieuw Brabants Masters en clubrecord. Anne-Marie tikte net boven de 40 seconden aan, maar wel als tweede en Annette eindigde als derde in haar categorie. Sanne verbeterde het clubrecord in haar categorie en eindigde als zesde en Mandy bleef binnen de 40 seconden en eindigde net buiten de top 10 bij de Nederlandse dames in haar categorie. Nico was de enige heer die aan de start verscheen en hij wist een nieuw clubrecord te zwemmen. Nico stond als tweede ingeschreven met een 25 meter bad tijd en dus was het afwachten hoe hij zou eindigen. Uiteindelijk wist Nico beslag te leggen op een tweede plaats met ruim een halve seconde verschil op nummer drie.

Na de schoolslag mochten de zwemmers op hun rug gaan zwemmen, de 100 rugslag stond namelijk op het programma. Mandy, Annette, Henri en Nico kwamen aan de start. Annette mocht als eerste en zij was maar iets langzamer dan haar inschrijftijd. Haar tijd was uiteindelijk wel snel genoeg voor een Brabants Masters en clubrecord. Annette stond derde en zij werd uiteindelijk 2e, maar als eerste Nederlandse. Mandy kwam na Annette aan de start en zij zwom een sterke race. Haar eindtijd was ongeveer een seconde langzamer dan haar inschrijftijd. Beide heren zwommen in dezelfde serie en na 50 meter was er een klein verschil in het voordeel van Nico. Aan het einde van de 100 meter was het verschil iets groter geworden. Nico verbeterde zijn clubrecord van eerder deze dag en tikte net boven de één minuut en 20 seconden aan. Henri zat een halve seconde achter Nico en beide eindigden als vierde in hun categorie. Henri had het ‘geluk’ dat er een buitenlander voor hem eindigde en dus mocht hij een bronzen medaille ophalen.

Anne-Marie, Mandy, Marjo en Sanne sloten dit kampioenschap af met deelname aan de 4x50m vrije slag estafette. In Heerenveen hadden deze vier dames beslag gelegd op het zilver en op de inschrijflijst stonden ze ook als tweede ingeschreven. Anne-Marie mocht startten en slechtte bijna de barriere van 30 seconden. Na 30,06 seconden tikte ze aan en mocht Mandy het ‘stokje’ overnemen. Het lukte Mandy niet meer om binnen de 31 seconden de 50 meter af te leggen, maar Marjo en Sanne waren sneller dan de tijden waarmee ingeschreven is. De eindtijd was ruim vier tienden sneller dan hun inschrijftijd en dit was goed voor een clubrecord en een zilveren medaille.

De laatste dag leverde twee gouden, vijf zilveren en 2 bronzen medailles op, waardoor de totale ‘oogst’ op zes goud, 11 zilver en zeven brons kwam. Daarnaast zwommen Marjo en Annette vandaag ook nog beide een Brabants Masters Record en werden er 10 clubrecords verbeterd.