Titels voor Goelema en Wijnja tijdens ONMK2023lb

Amersfoort, 6 mei 2023 – De derde dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2023 lange baan (ONMK2023lb) begon met de 800m vrije slag voor de heren, verder stond er ook nog onder andere 50 vlinderslag, 100 schoolslag, 200 rug- en vrije slag en 4x50m wisselslag estafette op het programma.

Wouter van der Stelt en Sander van Tilburg waren de enige die ’s morgens in actie kwamen. Zij stonden beide op een podiumplaats ingeschreven en nadat alle heren gezwommen hadden mochten zij beide een medaille ophalen. Sander wist bij de 35-plussers zijn inschrijftijd met enkele seconden te benaderen, maar dit was een tijd uit het 25 meter bad. Sander werd derde met een tijd die ruimschoots binnen de 12 minuten was. Wouter bleef net boven zijn tussentijd van de 1500 meter, maar zijn tijd was wel goed voor een tweede plaats bij de 50-plussers.

Op de vlinderslag sprint kwamen Paul Wijnja en Marjo Goelema aan de start en beide eindigden net naast het podium. Paul verbeterde het clubrecord en was nipt sneller dan Marjo.

Op de 200 rugslag kon Nico weer eens tevreden terugkijken. Hij zwom naar een nieuw clubrecord en belangrijker voor hem was het goede gevoel dat hij aan de race overhield. Nico tikte als derde Nederlander aan en mocht dus een bronzen medaille ophalen. Nadine Scheeve zwom een keurige race, maar kon helaas haar beste seizoenstijd niet verbeteren.

Op de 100m schoolslag kwamen drie dames en één heer aan de start. Nico startte als eerste en hij was tevreden met zijn race zo kort na de 200 ‘rug’. Mandy Swart zal even gebaald hebben, want ze was enkele tienden langzamer dan haar beste tijd van dit seizoen. Annette Wijnja en Marjo behoren al jaren bij de top op de schoolslag en dat lieten ze ook deze middag zien. Beide dames wisten met overmacht de titel in hun categorie op te eisen. Marjo deed dit zelfs in een nieuw Brabants Masters Record en dat ondanks het feit dat ze in voorbereiding is op de Nijmeegse wandel vierdaagse.

Op de 200m vrije slag kwam Paul met een vierde plaats in dichts in de buurt van het podium. Paul was wel sneller dan tijdens de estafette een dag eerder. Henri zwom een sterke race en finishte net boven het clubrecord in zijn categorie en hij bleef Wouter twee plaatsen voor. Nadine, Anne-Marie en Annette kwamen bij de dames uit op de 200 ‘vrij’. Alle drie de dames zwommen een goede race met een mooie indeling. Annette was ruimschoots sneller dan eerder dit seizoen en ook sneller dan tijdens de estafette. Haar tijd bleek goed te zijn voor een gouden medaille omdat ze de eerste Nederlandse was in haar categorie. Ze moest wel twee Duitse dames voor zich dulden in de uitslag. Nadine wist haar beste tijd in het 50 meter bad met ruim twee seconden aan te scherpen en Anne-Marie was ruim sneller dan in de estafette en dit was goed voor een vierde plaats op minder dan een halve seconde van het podium.

Op de afsluitende estafette, de 4x50m wisselslag, waren twee teams ingeschreven met een verschil van een halve seconde. De damesploeg bestaande uit Annette, Marjo, Mandy en Anne-Marie was iets langzamer ingeschreven dan Wouter, Nico, Paul en Henri. Het leuke was dat de teams naast elkaar zwommen. Na de rugslag namen de heren als eerste over, maar na de schoolslag waren de rollen omgekeerd. Tijdens de vlinderslag groeide de voorsprong van de dames, maar tijdens de afsluitende vrije slag waren de heren nipt sterker. Het verschil bij de aantik was nog steeds ongeveer een halve seconde. Beide ploegen verbeterde wel het clubrecord.

Met zeven medailles, waaronder drie goud, was het een succesvolle dag voor de negen masters van de Biesboschzwemmers. Morgen is al weer de laatste dag en dan zijn er nog diverse kansen op eremetaal. De oogst tot nu toe is 4 goud, 6 zilver en 5 brons als we alleen naar de Nederlanders kijken. Anders is de oogst 3 goud, 5 zilver en 4 brons.