Opgericht op 20 mei 1968
 
Zes medailles tijdens tweede dag ONMK2023lb

Zes medailles tijdens tweede dag ONMK2023lb

Amersfoort, 5 mei 2023 – De tweede dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2023 lange baan heeft weer succes voor de masters van de Biesboschzwemmers opgeleverd. ’s Morgens stond de 400m vrije slag op het programma en in de middag werd er deelgenomen aan de 50 rugslag, 200 schoolslag, 50 vrije slag,  200 wisselslag en als afsluiter de 4x200m vrije slag estafette met twee teams.

Op de 400m vrije slag kwamen drie heren en één dame aan de start. Nadine Scheeve mocht weer als eerste starten en zij kon helaas het goede begin van dit ONMK2023 geen vervolg geven. Ze was wel sneller dan gisteren na 400 meter, maar ze had waarschijnlijk veel sneller willen zijn. Bij de heren kwamen Henri Verschoor en Wouter van der Stelt in dezelfde categorie aan de start. Henri eindigde één plaats hoger dan Wouter, namelijk als zevende overall en als vierde Nederlander. Henri zwom ruim twee seconden sneller dan Wouter vorig jaar in Rome deed en verbeterde dus het clubrecord. Wouter kwam niet in het goede ritme en moest bijna 18 seconden toegeven op zijn clubgenoot. Paul Wijnja was de laatste van de drie heren en hij wist bij voorbaat dat er een medaille voor hem zou zijn, aangezien er drie zwemmers in zijn categorie stonden ingeschreven. Paul zwom een vlakke race en hij was sneller dan eerder dit seizoen en ook sneller dan het clubrecord van Richard Tiemstra van gisteren. De tijd van Paul was goed voor een zilveren medaille.

Op de 50 rugslag mocht Anne-Marie Verschoor-Vos het spits afbijten en zij deed dit voortreffelijk. Haar eindtijd was sneller dan haar inschrijftijd uit het 25 meter bad en uiteindelijk goed voor een bronzen medaille en een clubrecord. Na Anne-Marie kwamen Nico Swart en Richard aan de start. Beide heren zwommen een nieuw clubrecord en Nico was als vierde Nederlander dicht bij een medaille.

Na de rugslag sprint waren de dames met de lange op de schoolslag aan de beurt. Sanne van de Pol mocht als eerste de 200 schoolslag zwemmen. Sanne had een licht oplopend schema en dat resulteerde in een keurige tijd. Sanne werd bij de 25-plussers uiteindelijk zevende. Mandy Swart en Annette Wijnja zwommen in dezelfde serie. Annette wist een vergelijkbare race te zwemmen als Sanne en was uiteindelijk enkele tienden sneller dan Sanne. Met haar tijd was Annette tevreden en het was weer goed voor een titel. Mandy zwom voor het eerst de 200 ‘school’ in een 50 meter bad en was iets meer dan acht seconden langzamer dan haar snelste uit het 25 meter bad. De race indeling had iets beter gekund aangezien ze de laatste 50 meter haar één na snelste splittijd wist te zwemmen. In de categorie 20+ werd ze tiende overall en was ze de achtste Nederlandse.

Na de schoolslag was het weer de beurt aan de sprinters, de 50m vrije slag stond namelijk op het programma. In Heerenveen had Anne-Marie al verrast met een medaille en ook nu in Amersfoort wist ze beslag te leggen op een medaille. Anne-Marie zwom in een persoonlijk record naar het zilver. Voor Annette en Sanne waren er geen persoonlijke records, maar beide wisten wel een clubrecord te zwemmen. Mandy kon helaas haar beste tijd niet evenaren. Bij de heren kwamen vier personen aan de start. Van deze vier was Henri de snelste in een nieuw persoonlijk record. Paul eindigde als vierde overall en derde Nederlander in een clubrecord. Nico was nipt sneller dan Wouter, maar beide eindigden niet in de buurt van het podium.

De laatste persoonlijke start was voor Richard op de 200m wisselslag. Richard zwom dit nummer voor het eerst in een 50 meter bad en ook als eerste in de 60+-categorie. Dus op zowel de 50 vlinderslag als de 200 wisselslag zwom Richard een clubrecord. Zijn eindtijd was goed voor een vijfde plaats in zijn categorie en hij eindigde hiermee in de middenmoot.

In de afsluitende estafette, 4x200m vrije slag, lagen beide teams in dezelfde serie, maar helaas niet naast elkaar. Mandy, Nico, Wouter en Sanne lagen aan de ene kant van het bad en Paul, Henri, Annette en Anne-Marie aan de andere kant. De laatste ploeg was uiteindelijk sneller dan het eerste teams en zij wisten ook beslag te leggen op de tweede plaats. Voor het jongere team was er een zesde plaats.

Na anderhalve dag zwemmen zijn er acht medailles veroverd als we alleen kijken naar de Nederlanders. Er is dan één goud, vier zilver en drie brons behaald. Houden we rekening met de zwemmers van buiten Nederland dan is de ‘oogst’ één goud, vier zilver en één brons. De teller qua clubrecords staat op de dit moment op 22, maar diverse records zijn meerdere keren verbeterd.