Eerste ONMK2023lb medailles een feit

Amersfoort, 4 mei 2023 – In Zwembad Amerena in Amersfoort worden de 19e Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2023 lange baan gehouden. De eerste sessie kwamen vier leden van de Biesboschzwemmers aan de start en twee leden mochten een medaille afhalen. Daarnaast werden er tien clubrecords gerealiseerd.

De dag begon met de 1500 meter vrije slag voor de dames en Nadine Scheeve wist direct een persoonlijk en twee clubrecords te zwemmen. Nadine zwom bijna anderhalve minuut sneller dan een jaar geleden in Eindhoven en dit was dus een persoonlijk en clubrecord. Daarnaast was haar tussentijd na 800 meter ook nog sneller dan een jaar geleden en dus ook goed voor een clubrecord. Nadine komt dit kampioenschap nog diverse keren aan de start, waaronder ook de 800 meter vrije slag en dus een kans om haar tijd aan te scherpen.

Na de dames mochten de heren hun kunsten vertonen en Wouter van der Stelt en Richard Tiemstra mochten als eerste namens de Biesboschzwemmers het water induiken. Wouter wist dat een medaille tot de mogelijkheden moest behoren omdat er drie deelnemers waren, alleen de kleur was nog niet bekend. Wouter wist in een vlakke race naar een tijd te zwemmen die iets meer dan 10 seconden langzamer is dan zijn beste tijd, maar het bleek voldoende te zijn voor een zilveren medaille. Dit is de eerste persoonlijke medaille voor Wouter tijdens een ONMK. Richard kon het tempo van Wouter niet volgen en helaas kon hij zijn persoonlijk record niet verbeteren, maar alle officiële tussentijden en zijn eindtijd zijn wel goed voor clubrecords, want Richard is de eerste 60-plusser die de 1500 meter in een 50 meter bad zwemt. Zijn inspanningen werden wel beloond, want Richard was de derde Nederlander in de 60-plus categorie en dus een bronzen medaille voor hem.

Een serie na Wouter en Richard mocht Sander van Tilburg het water induiken. Vorig jaar verraste hij met een snelle tijd en dit jaar liet Sander zien in een jaar tijd sneller geworden te zijn. Sander haalde ruim 12 seconden van zijn tijd af en dit was ook nog goed voor een clubrecord. Ook na 800 meter was Sander ruim 10 seconden sneller dan zijn beste tijd en clubrecord. Na 400 meter was er ook nog een persoonlijk record, maar het verschil was hier maar ongeveer een seconde. Helaas voor Sander werd zijn sterke race niet beloond met een medaille, want hij werd vierde.

De eerste dag heeft dus twee medailles opgeleverd, namelijk Wouter een zilveren en Richard een bronzen medaille. Morgen komen er meer masters aan de start en dan zijn er diverse kansen op eremetaal zowel persoonlijk als bij de estafettes.