Opgericht op 20 mei 1968
 
Verwarrende ochtend sessie NJK2022

Verwarrende ochtend sessie NJK2022

Eindhoven, 12 juni 2022 – De laatste ochtend sessie van de Nederlandse Junioren Kampioenschappen 2022 (NJK2022) heeft voor enige verwarring gezorgd. Tess Vonk kwam aan de start van de 100 vrije slag en 200 schoolslag en Lars zwom de 100 schoolslag en 200 vrije slag. Vooral de 200 schoolslag van Tess zorgde voor een hoop verwarring.

De dag begon met de 100 vrije slag voor Tess en hoewel de vrije slag dit kampioenschap niet lekker gaat, was de eindtijd een bittere tegenvaller. Tess begon met een superstart, maar verloor wat terrein door een te lange onderwater fase. Vanaf dat moment viel het ook op dat het niet lekker ging, Tess kon geen snelheid maken. De hoop was dat een goed keerpunt hier verandering in zou brengen, maar dit gebeurde niet. Met een tijd die ze normaal makkelijk zwemt eindige ze in de achterhoede. De 200 schoolslag daarna zorgde voor heel veel verwarring en dan vooral de official zorgde hiervoor. Tess begon heel sterk en keerde na 100 meter als tweede en ongeveer een seconden sneller dan enkele weken geleden. Het tweede deel van de race ging zwaarder en uiteindelijk tikte Tess net boven haar tijd als vierde aan. Echter toen de uitslag officieel op het scorebord kwam stond er DSQ bij haar naam. De uitslag gaf als reden dat ‘De bewegingen van de armen niet te allen tijde gelijktijdig en/of in hetzelfde horizontale vlak uitgevoerd’. De uitleg van de scheidsrechter maakte het niet veel duidelijker. Vanmiddag komt Tess nog aan de start van de 100 rugslag en 400 wisselslag. Nog twee kansen om haar kampioenschap positief af te sluiten.

Lars wist van te voren dat de opgave op de 100 schoolslag een bijna onmogelijke was, namelijk ruim sneller te zijn dan de nummers 3 en 4 van de 200 meter. Lars begon met een goede techniek, maar toch viel het op dat de slag niet lekker ging. Zijn tussentijd liet dit ook zien, langzamer dan met zijn snelste race. Er waren echter nog voldoende mogelijkheden om zijn beste tijd aan te scherpen, maar dat lukte niet. Lars was bijna een seconde sneller dan zijn opening gisteren tijdens de 200 meter en dit was dus niet de race waar hij op gehoopt had. In het schoolslag klassement werd hij uiteindelijk vijfde, toch een keurige prestatie. Op de 200 vrije slag kreeg Lars de opdracht om niet te veel met zijn techniek bezig te zijn, maar gewoon hard te zwemmen. Dit resulteerde in een goede race. Lars opende drie seconden sneller dan 100 meter en wist dankzij een sterke derde 50 meter het verschil nog verder uit te bouwen. In de laatste 50 meter moest hij weer iets inleveren, maar hij bleef voor het eerst binnen de twee minuten en 20 seconden.  Voor Lars staat er vanmiddag nog 100 vlinderslag en 200 rugslag op het programma en dan zit voor hem ook het kampioenschap er op.

Na acht afstanden staan beide zwemmers ongeveer in de middenmoot. Tess is natuurlijk door haar diskwalificatie gezakt, maar kan door haar prestaties op de 100 rugslag en 400 wisselslag weer een stuk stijgen. Lars vinden we terug rond plaats 30 en misschien dat er nog een stijging in zit.

%d bloggers liken dit: