Opgericht op 20 mei 1968
 
Voorbeschouwing BZK2022 Dag 1

Voorbeschouwing BZK2022 Dag 1

Na ruim twee en een jaar wordt er weer een kring kampioenschap georganiseerd. Het laatste kampioenschap was in november 2019 en daarna kon er door het COVID-19 virus geen groot kampioenschap gehouden worden. Op 14,15, 21 en 22 mei zullen in Eindhoven zwemmers van Brabantse en Limburgse verenigingen het water in duiken om te strijden om de medailles. Er wordt gestreden om de Brabantse en Limburgse titels. Dit eerste weekend komen drie leden van de Biesboschzwemmers aan de start, namelijk Jansje de Ridder, Tess Vonk en Lars de Kooter. Alle drie debuteren op een Brabants Kampioenschap.

Evenementspagina

Livetiming

Zaterdag 14 mei 2022

Inzwemmen 12.00 uur

Wedstrijd 12.45 uur

Pauzes na programma 1, 5 en 9

Programma 2 100m vlinderslag dames senioren open, startlijst

Net als in het verleden zwemt de top 10 per leeftijdscategorie aan het einde van het programma, de overige zwemmers worden in de eerdere series op tijd ingedeeld. Tess komt bij de junioren 1 en 2 aan de start en zij staat als snelste ingeschreven. Het verschil met de tweede Brabantse starttijd is ongeveer zes seconden.

Programma 3 100m vrije slag heren senioren open, startlijst

Het eerste nummer voor Lars is het koningsnummer, de 100m vrije slag. In de categorie van Lars, de jongens geboren in 2008 en 2009 staat Lars als vijfde Brabander ingeschreven en ook bij de snelste tien jongens. Lars zal voor het podium een tijd moeten zwemmen die rond de minuut ligt. De starttijd van Lars is van Antwerpen eerder dit jaar.

Programma 4 200m schoolslag dames senioren open, startlijst

Op het tweede nummer voor Tess staat ze niet als snelste ingeschreven, maar als tweede. De snelste zwemster komt uit voor een Limburgse vereniging dus voor de Brabantse titel staat ze boven aan. Het verschil met de snelste zwemster is ongeveer een seconde en het is een bekende voor Tess, want zij traint ook bij OC Eindhoven. De beide meisjes zijn de enige die ruim binnen de drie minuten een 200 schoolslag hebben gezwommen.

Programma 8 400m wisselslag dames senioren open, startlijst

Het laatste nummer voor Tess deze eerste dag is het zwaarste nummer van het zwemmen, de 400m wisselslag. Eerder dit jaar heeft Tess in Papendrecht het nummer al gezwommen, zodat ze weet wat het inhoudt voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen en dat is ook één van de redenen dat ze het nummer nu weer gaat zwemmen. Tess staat als achtste in haar categorie ingeschreven, maar voor haar staan zwemsters met een 50 meter bad tijd en die worden eerst ingedeeld en de overige banen worden aangevuld met 25 meter bad tijden. In totaal staan 10 zwemsters ingeschreven bij de junioren 1 en 2.

Programma 9 200m wisselslag heren senioren open, startlijst

Ook voor Lars eindigt de eerste dag met een wisselslag start, maar hij hoeft maar 200 meter te zwemmen. De starttijd van Lars is van juni 2019, gezwommen tijdens de Jaargangfinale 2019 in Dordrecht. Vanwege de bepaling dat 50 meter bad voor 25 meter bad gaat, is er voor gekozen om met deze tijd in te schrijven. Deze oude tijd is goed voor een tiende plaats op de startlijst en dus pakt het risico goed uit. Bij de snelste tien staan twee zwemmers uit Limburg en dus staat Lars achtste op de startlijst van Brabant. Misschien kan Lars vanuit een buitenbaan enkele Brabantse zwemmers verrassen en een stuk hoger eindigen.

Deze eerste dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2022 (BZK2022) kan op basis van de starttijden twee gouden medailles opleveren, maar als we rekening houden met de startbepalingen kan er meer behaald worden.

%d bloggers liken dit: