Opgericht op 20 mei 1968
 

Voorbeschouwing ONMK2022lb dag 2

De tweede van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2022 lange baan begint met de 400 vrije slag en daarna de 100 rugslag. Zeven zwemmers zullen aan de start verschijnen, 4 op de vrije slag en drie op de rugslag. De middag begint met de 50 vlinderslag en verder staat er nog 200 schoolslag, 100 vrije slag, 200 wisselslag en 4×200 vrije slag estafette op het programma met deelname. Net als voor de eerste dag, geldt ook nu dat alles onzeker is aangezien de meeste inschrijftijden al enkele jaren oud zijn en het dus onzeker is hoe de masters de afgelopen twee jaren doorgekomen zijn.

Evenementspagina

Livetiming

Vrijdag 6 mei 2022
Sessie 2
Inzwemmen 8.00 uur
Wedstrijd 9.00 uur
Pauze (+/- 15 min.) tijdens programma 5

Programma 4 400m vrije slag heren, inschrijflijst, aanvang 9.00 uur
De startlijsten worden op tijd ingedeeld en dat betekend dat Wouter van der Stelt als eerste van de Biesboschzwemmers aan de start zal verschijnen. Wouter staat als achtste in zijn categorie ingeschreven en zal zeker proberen sneller te zwemmen dan zijn tijd na 400 meter tijdens de 1500 meter. Paul Wijnja heeft op het laatste moment de 400 vrije slag aan zijn programma toegevoegd omdat hij tjidens de Europese Masters Kampioenschappen in Rome (ITA) dit nummer ook gaat zwemmen. Paul staat als 11e ingeschreven bij de 55-plussers en is houder van het club en Brabants Masters Record. De laatste die aan de start verschijnt is Pieter Pijnenburg en hij staat op een vijfde plaats bij de 25-plussers. Voor hem staat één zwemmer van buiten Nederland, maar het podium is misschien nog te ver weg.

Programma 5 400m vrije slag dames, inschrijflijst
Net als op de 1500m vrije slag is Nadine Scheeve de enige dame die deze afstand zal zwemmen. Ook voor haar geldt dat zij haar eigen clubrecord op de 400 meter kan verbeteren. Dit zal namelijk de tussentijd zijn van de 1500 meter en als het goed is zal Nadine op de 400 meter sneller zijn. Misschien kan ze een aantal plaatsen in de uitslag stijgen, want de verschillen zijn onderling niet groot.

Programma 6 100m rugslag heren, inschrijflijst
Na het lange afstand geweld staat de 100 rugslag op het programma. De eerste en enige heer is Nico Swart. Nico staat als vijfde ingeschreven en voor hem staat één buitenlandse zwemmer. De top drie van de Nederlandse zwemmers kunnen een medaille winnen, maar het gaat naar het podium is met bijna vijf seconden te groot om daarvoor in aanmerking te komen.

Programma 7 100m rugslag dames, inschrijflijst
Bij de dames op de rugslag staat twee zwemsters ingeschreven die de schoolslag ook goed beheersen, maar toch de rugslag willen zwemmen om ‘er in te komen’. Mandy Swart staat bij de 20-plussers als 17e ingeschreven en zij zal zeker hopen dat de rugslag beter gaat als de laatste keren, want daar was ze helemaal niet blij mee. Het clubrecord moet zeker tot de mogelijkheden behoren. Annette Wijnja zal niet alleen naar haar eigen tijd kijken, maar ook naar de concurrentie. Van de 6 dames in haar categorie komen er twee van buiten Nederland en dus lijkt een medaille mogelijk vooral ook omdat ze als derde Nederlandse ingeschreven staat. De  vierde Nederlandse staat minder dan een seconde achter haar ingeschreven, dus een zekerheid is het niet.

Vrijdag 6 mei 2022
Sessie 3
Inzwemmen 12.00 uur
Wedstrijd 13.00 uur
Pauze (+/- 15 min.) na programma 13 en programma 15

Programma 8 50m vlinderslag heren, inschrijflijst
De middag begint met een kort nummer, de 50 meter vlinderslag en hierop zal Paul Wijnja bij de heren de eer van de Biesboschzwemmers hoog houden. In 2018 wist Paul binnen de 33 seconden te finishen en dat is zijn vierde tijd ooit. Paul staat als zesde ingeschreven en hiermee is hij de vierde Nederlander en de verschillen zijn klein, dus misschien kan hij verrassen met een medaille.

Programma 9 50m vlinderslag dames, inschrijflijst
Bij de dames staat Mandy Swart en Marjo Goelema op de vlinderslag spring ingeschreven. Bij Mandy komen 47! 20-plussers aan de start en we vinden Mandy als 34e terug in de inschrijflijst. Marjo staat een stuk hoger ingeschreven, maar er zijn wel minder deelneemsters in haar categorie. Marjo is nummer 7 op de inschrijflijst van de 15 dames. Voor haar staat maar één buitenlandse deelneemster en voor het podium zal Marjo een seconde sneller moeten zwemmen dan haar inschrijftijd.

Programma 10 200m schoolslag heren, inschrijflijst
Als vereniging met veel prijzen op de schoolslag is het deelname van twee heren en twee dames een mooi gegeven. Bij de heren staat Pieter Pijnenburg en Nico Swart ingeschreven en Nico lijkt een kansje te maken op het podium. Nico staat als vierde ingeschreven en zal mogelijk voor het podium sneller moeten zwemmen dan zijn inschrijftijd. Pieter staat verder van het podium vandaan met een zevende inschrijftijd en op basis van de inschrijftijden is het verschil ruim 10 seconden, dus waarschijnlijk een brug te ver.

Programma 11 200m schoolslag dames, inschrijflijst
Bij de dames komen Sanne van de Pol en Annette Wijnja aan de start en Annette zal niet direct naar de concurrentie kijken, want het verschil met de nummer twee op de inschrijflijst is bijna 20 seconden. Het doel voor Annette is het Nederlands Masters Record dat op 3 minuten en 11,46 seconden staat. Bij de clubrecords staat er nog geen tijd, dus dit komt sowieso op haar naam te staan. Sanne twijfelde lang tussen de vlinderslag sprint en 200 schoolslag en koos uiteindelijk toch voor de laatste. Ze staat als zesde van de tien dames ingeschreven en zal vooral een goede race willen neerzetten zodat ze met een goed gevoel de estafette kan zwemmen.

Programma 12 100m vrije slag heren, inschrijflijst
Op het koningsnummer komen Wouter van der Stelt en Paul Wijnja aan de start en vooral voor Wouter is dit een verrassend uitstapje want zo vaak zwemt hij dit nummer niet tijdens een NMK. De reden is simpel, de estafette aan het einde van de dag. Wouter staat als 16e ingeschreven en het doel is simpel een goede race zwemmen en als het even kan in de buurt van de één minuut en 10 seconden. Voor Paul zal hetzelfde gelden met dien verstande dat hij ruim binnen de 70 seconden zal willen finishen. Voor het podium zal een tijd van rand de minuut nodig zijn.

Programma 13 100m vrije slag dames, inschrijflijst
Bij de dames is Marjo Goelema als enige ingeschreven en we vinden haar terug op een zevende plaats bij de 50-plussers en het doel zal bij Marjo net als bij Wouter een tijd van één minuut en 10 seconden zijn en het liefste nog sneller. Voor het podium zal ze een persoonlijk record moeten zwemmen en dat lijkt niet helemaal realistisch na twee jaar van weinig wedstrijden zwemmen.

Programma 14 200m wisselslag heren, inschrijflijst
Het laatste persoonlijke nummer is de 200 wisselslag en bij zowel de heren als de dames is er deelname en die deelname woont in Rijen. Pieter Pijnenburg staat als vierde ingeschreven, maar de meeste heren staan met een 25 meter bad tijd ingeschreven, terwijl Pieter met een tijd uit het 50 meter bad is ingeschreven. Hierdoor kan hij toch wel naar het podium kijken, maar voor hem staat een bekende van de schoolslag uit het open water circuit dus de heren kennen elkaar goed.

Programma 15 200m wisselslag dames, inschrijflijst
Nadine Scheeve is de laatste die deze dag persoonlijk op het startblok verschijnt. Het doel van Nadine zal zijn sneller te zwemmen dan haar persoonlijk record.

Programma 16 4x200m vrije slag gemengd, inschrijflijst
Er wordt niet vaak deelgenomen aan de langste estafette die er bestaat dus het is mooi dat dit dan dit jaar gebeurt. Mandy, Sanne, Nico en Wouter gaan voor een goed resultaat en dat zal zeker mogelijk zijn als we kijken naar de laatste keer dat zij met z’n vieren de 4×200 vrije slag zwommen. Er is een vrij groot deelnemersveld en bij de 120-plussers gemengd staan ze als vijfde van zes ploegen ingeschreven. Voor het podium is een tijd van dik onder de 10 minuten nodig en dat lijkt te hoog gegrepen, maar in een estafette kan altijd iets gebeuren. Het is een mooi gegeven dat er deelname is op dit nummer en dat er vaker gestart gaat worden om de langste etafette.

De tweede dag van het ONMK in Eindhoven lijkt met één medaille niet erg succesvol te gaan worden, maar zoals eerder gesteld is het afwachten hoe iedereen de afgelopen twee jaar uitkomt. Normaal is het ook al moeilijk voorspellen wat de mogelijke resultaten gaan worden en dat is dit jaar nog moeilijker.

%d bloggers liken dit: