Twee titels voor Tess Vonk

Leiden, 8 maart 2020 – De tweede dag van de Speedo Jaargangwedstrijden, de officieuze Nederlandse winter kampioenschappen voor minioren, stond voor Tess Vonk in het teken van de 100 rug-, school- en wisselslag. Op de laatste twee nummers stond ze als snelste ingeschreven en dit wist ze ook waar te maken.

De dag begon met de 100 rugslag en deze ging minder goed dan gehoopt. Na 50 meter kon Tess goed met de andere vijf meisjes mee, maar het tweede deel van de race ging minder snel dan gehoopt. Tess tikte als vijfde aan in de serie, maar de serie voor haar waren er nog twee sneller geweest.

Na een klein uur mocht Tess de 100 schoolslag zwemmen en hier had ze naar uitgekeken. Tess had in oktober in Tilburg al met een leeftijdsgenootje de strijd aangegaan en ze hoopte dat ook in Leiden te doen. Na vijftig meter echter had ze met een andere zwemster te maken. Tess keerde iets eerder, maar het verschil was niet groot. Na het keerpunt zette Tess de turbo aan en zwom ze bij de concurrentie weg. Na 100 meter was Tess ruim twee en een halve sneller dan haar inschrijftijd en was het verschil met de nummer twee bijna twee seconden. De nummer twee was uiteindelijk het leeftijdsgenootje waar ze in Tilburg mee gestreden had. De eindtijd van Tess was ook nog goed voor een clubrecord.

Aan het einde van de dag mocht Tess in de laatste serie startten op de 100 meter wisselslag. Ook hier was ze als snelste ingeschreven en het werd een spannende race. Na 50 meter ging de strijd tussen twee meisjes en na 75 meter was het verschil niet groot tussen de beide zwemsters. Op de finish was Tess uiteindelijk 0,15 seconden sneller en kreeg ze haar tweede titel van deze middag en opnieuw ging een clubrecord uit de boeken.

Na twee dagen zwemmen heeft Tess in Leiden drie titels en een tweede plaats bij elkaar gezwommen en daarnaast ook nog vijf persoonlijke en vier clubrecords. Het was voor Tess de laatste keer dat ze aan deze wedstrijd in Leiden mee mag doen, want vanaf het volgende seizoen is Tess een junioren zwemster en dan is het doel plaatsen voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen. Over een week zal ze in Gorinchem tijdens de laatste competitiewedstrijd samen met haar clubgenoten het water in duiken.