Tess Vonk wint Femke race

Leiden, 7 maart 2020 – De eerste dag van de Speedo Jaargangwedstrijden in Leiden, de officieuze Nederlandse Kampioenschappen korte baan voor minioren, heeft voor Tess Vonk twee medailles opgeleverd, twee clubrecords en drie persoonlijke records.

De laatste afstand van de eerste dag van de Jaargangwedstrijden was de 100m vlinderslag voor meisjes minioren 5, geboren in 2009. Deze race was door de organisatie uitgeroepen tot de Femke race, omdat Femke Heemskerk vele meters in Leiden gemaakt heeft. Tess begon in een goede techniek en keerde als snelste na 50 meter. Na drie kwart van de race was de voorsprong groter geworden, maar de laatste 25 meter ging niet soepel. Toch was de voorsprong voldoende om als eerste aan te tikken. Naast het persoonlijke en clubrecord kreeg Tess een beker, handdoek en een rugtas als extra prijs.

De dag was begonnen met de 100 meter vrije slag en Tess mocht in de laatste serie starten op baan 6. Na 50 meter keerde Tess als derde, maar helaas kon ze dit niet volhouden. Uiteindelijk tikte Tess als vierde van haar serie aan en bleef ze binnen de één minuut en tien seconden.

Een uur na de 100 vrij, stond de 200m wisselslag op het programma en hierop stond Tess als vierde ingeschreven. Na de vlinderslag keerde Tess als snelste, maar helaas kon ze dit niet volhouden op de rugslag. Op de schoolslag kon Tess weer iets terug komen en keerde ze als tweede. Na de vrije slag tikte Tess als tweede aan en was ze bijna zes seconden sneller dan haar inschrijftijd. De tijd van Tess was ook nog eens twee seconden sneller dan het clubrecord. Dit record stond al 24 jaar en was in Leiden door Marlies den Haan gezwommen tijdens de 1996-editie van de Speedo Jaargangwedstrijden.

Morgen komt Tess opnieuw aan de start en dan mag ze 100 rug-, school- en wisselslag zwemmen. Op de laatste twee nummers staat ze als snelste ingeschreven en op de rugslag als vierde. Er kan dus nog meer eremetaal bij komen