Voorbeschouwing ONK Open Water Zwemmen 2019

Voor het eerst sinds jaren is er deelname aan de Open Nederlandse Kampioenschappen Open Water Zwemmen. De 2019-editie wordt gehouden in ‘t Waaltje in Heerjansdam. Aan de NK onderdelen doen Pieter Pijnenburg, Nadine Scheeve en Paul Wijnja mee. Naast het NK-programma is er ook nog een reguliere open water wedstrijd en daar verschijnen naast Pieter Lars de Kooter en Ingmar Visser aan de start.

Bij het open water zwemmen is het moeilijk om een uitspraak te doen over mogelijke podiumplaatsen vanwege de omstandigheden die per wedstrijd verschillen, daarnaast worden er soms andere afstanden gezwommen dan normaal.

Zaterdag 10 augustus 2019
Aanvang 10.00 uur
Livetiming

Programma 5 2000m schoolslag heren masters, inschrijflijst, aanvang +/- 12.20 uur
De eerste die aan de start van een NK-onderdeel verschijnt is Pieter. Pieter zwemt bij de masters is de categorie 20-29 jaar en samen met nog vier heren mogen ze de prijzen gaan verdelen. Op basis van de uitslagen van dit seizoen lijkt een medaille tot de mogelijkheden te behoren.

Later op de zaterdag komen Lars en Pieter beide (nog) een keer aan de start. Lars zwemt de 500m schoolslag (inschrijflijst). Bij de minioren 6 en later komen acht jongens aan de start. Pieter start op zaterdag ook nog op de 1000m schoolslag bij de heren senioren (inschrijflijst). Het veld bestaat dan uit elf zwemmers waaronder een aantal waar Pieter het hele seizoen al mee aan het strijden is om de ereplaatsen.

Zondag 11 augustus 2019
Aanvang 10.00 uur
Livetiming

Programma 26 3000m schoolslag heren senioren, inschrijflijst, aanvang +/- 12.30 uur
Opnieuw is Pieter de eerste die tijdens een NK-onderdeel aan de start verschijnt. Op de 3000m schoolslag bestaat het veld uit zeven senioren, waaronder de beste senioren van dit seizoen en ook Pieter behoort tot de beste zwemmers.

Programma 28 3000m vrije slag heren masters, inschrijflijst, aanvang +/- 13.20 uur
Voor het eerst zal Paul aan de start verschijnen van een Nederlands Kampioenschap Open Water Zwemmen. Bij de masters in de categorie 50-59 jaar zal Paul de strijd aan gaan met nog elf heren, waarvan er één uit Duitsland komt. Het zal voor Paul moeilijk worden om op het podium te komen, vooral ook omdat het de eerste keer is dat Paul in wedstrijdverband 3000m gaat zwemmen.

Programma 29 3000m vrije slag dames masters, inschrijflijst, aanvang +/- 13.25 uur
Bij de jongste dames masters zal Nadine namens de Biesboschzwemmers aan de start verschijnen. Nadine zwemt, net als Pieter, sinds juni voor de Werkendamse zwemclub. Net als Paul zwemt Nadine voor het eerst de 3000m en het is dus even afwachten hoe dit voor haar gaat. Samen met nog negen zwemsters gaat Nadine strijden om de beschikbare prijzen.

Het middagprogramma bestaat uit niet NK-onderdelen en hier komen Lars, Pieter en Ingmar aan de start. Lars zwemt de 500m vrije slag (inschrijflijst) en hij zal staat met nog negen jongens ingeschreven. Het zou leuk zijn als Lars zich met de beste drie kan meten. Bij de 1000m schoolslag heren masters (inschrijflijst) staan Pieter en Ingmar ingeschreven. Pieter zwemt bij de 20-plussers en daar strijdt hij met drie heren om de prijzen en Ingmar is bij de 30-plussers één van de zes ingeschreven zwemmers.

Zoals eerder geschreven is het moeilijk om van tevoren aan te geven of er medaille kansen zijn, maar op basis van dit seizoen zou het voor het Pieter mogelijk moeten zijn om op zijn beide ONK-onderdelen bij de beste drie te eindigen. Bij de onderdelen van de Heerjansdam Challenge lijkt Lars een kans te maken op prijs op de 500 ‘school’ en Pieter opnieuw op zijn beide 1000m schoolslag bij de senioren en masters.