NK-titel Pieter Pijnenburg

Heerjansdam, 10 augustus 2019 – Tijdens de eerste dag van de Open Nederlandse Kampioenschappen Open Water Zwemmen 2019 heeft Pieter Pijnenburg goud verovert op de 2000m schoolslag bij de masters. Behalve het NK-programma was er het eerste deel van de Heerjansdam Challenge. Lars de Kooter en Pieter kwamen daar ook aan de start.

In zware omstandigheden, er stond een stevige wind recht op de baan, liet Pieter zien dat hij de sterkste zwemmer was van alle masters en dus ook van de 20-plussers. Tot het eerste keerpunt, met meewind, lag Pieter op een tweede plaats, maar na het ronden van de boei kon hij gemakkelijk de koppositie overnemen en daarna heeft Pieter deze ook niet meer afgestaan. Was het verschil na 1000 meter slechts enkele seconden, bij de finish had Pieter een voorsprong van bijna tien seconden op nummer twee en ruim 20 seconden op nummer drie.

Net voor de pauze mocht Lars het water in voor de 500 meter schoolslag en de omstandigheden waren iets minder dan bij Pieter, maar zeker voor de jonge zwemmers nog steeds zwaar. Lars startte in een hoog tempo en was als eerste bij het keerpunt na 250 meter. De tweede baan vond Lars het lekkerste gaan met de wind en golven tegen en hier bouwde hij het verschil steeds verder uit. In een tijd van negen minuten en 17,65 seconden was hij ruim 57 seconden sneller dan nummer twee. En passant bleek Lars ook nog ongeveer zeven seconden onder het baanrecord gezwommen te hebben.

De tweede start voor Pieter leverde hem opnieuw een medaille op, maar deze keer was het geen gouden medaille. Op de 1000m schoolslag bij de senioren werd Pieter nipt derde op 0,6 seconden van het zilver. Het verschil met de snelste senior was bijna een minuut.

Morgen komen Pieter en Lars opnieuw in Heerjansdam aan de start. Pieter zwemt dan de 3000m schoolslag (ONK) bij de senioren en 1000m schoolslag bij de masters (Heerjansdam Challenge) en Lars zwemt 500m vrije slag bij de Challenge. Daarnaast komen ook nog Paul Wijnja en Nadine Scheeve aan de start tijdens de ONK op de 3000m vrije slag bij de masters en zal Ingmar starten op de 1000m schoolslag bij de Challenge. Er lijken voor Pieter en mogelijk Lars opnieuw kans op eremetaal te zijn.

Uitslag