Voorbeschouwing Speedo Jaargangwedstrijden 2019

Het komende weekend staat het officieuze winter kampioenschap voor de minioren in Leiden op de agenda. De beste 18 ingeschreven minioren per afstand zullen daar de strijd met elkaar en de klok aangaan. Namens de Biesboschzwemmers mogen Tess Vonk en Lars de Kooter opnieuw het Leidense water induiken. Tess zwemt beide dagen en Lars komt alleen op zondag aan de start.

Livetiming
Deelnemerslijsten (volledig)

Zaterdag 9 maart
Inzwemmen: 13.30 uur
Wedstrijd: 14.15 uur
Programma 4 100m rugslag meisjes minioren 4 en later, inschrijflijst, aanvang ± 14.35 uur
De eerste dag van de tweedaagse wedstrijd begint voor Tess met de 100 meter rugslag. Zij staat als derde ingeschreven, ruim achter de eerste twee meisjes. Het verschil met de nummer vier is ongeveer een seconde.

Programma 9 100m vrije slag meisjes minioren 4 en later, inschrijflijst, aanvang ± 15.40 uur
Het tweede nummer voor Tess is het koninginnenummer, de 100 meter vrije slag. Medio februari zwom Tess haar snelste tijd van dit seizoen, maar tot op heden zijn er nog zes meisjes sneller geweest. De snelste meisjes hebben tijden staan van één minuut en 10 seconden en de nummer drie is vier seconden langzamer ingeschreven. Tess legt ruim drie seconden toe op nummer drie.

Programma 14 50m vlinderslag meisjes minioren 4 en later, inschrijflijst, aanvang ± 16.32 uur
Het laatste nummer voor Tess op de eerste is de 50 meter vlinderslag en hierop staat ze als derde ingeschreven. Tijdens de winter clubkampioenschappen bleef Tess ruim binnen de 40 seconden, maar de snelste zwemster is nog drie seconden sneller ingeschreven.

Zondag 10 maart 2019
Inzwemmen 13.30 uur
Wedstrijd 14.15 uur
Programma 20 100m wisselslag jongens minioren 5, inschrijflijst, aanvang ± 14.23 uur
Tijdens de winter clubkampioenschappen zwom Lars zijn beste tijd op de 100 wisselslag en deze tijd is goed voor een 14e plaats op de inschrijflijst. De snelste zwemmer heeft een tijd staan van één minuut en bijna 17 seconden, maar tussen de nummers twee tot en met achttien zit maar zes seconden. Iedereen kan dus op het podium komen. Vorig jaar mocht Lars ook op de wisselslag startten en toen werd hij 16e.

Programma 21 100m wisselslag meisjes minioren 4 en later, inschrijflijst, aanvang ± 14.30 uur
Het nummer na Lars mag Tess de 100 wisselslag zwemmen. Tess zwom in oktober tijdens de eerste competitiewedstrijd haar beste tijd en die is goed voor de zesde plaats op de inschrijflijst, bijna vijf seconden achter het snelste meisje.

Programma 25 100m schoolslag jongens minioren 5, inschrijflijst, aanvang ± 15.12 uur
Ruim drie kwartier na de 100 wisselslag mag Lars opnieuw het startblok opstappen en nu voor de 100 meter schoolslag. Vorig jaar behaalde Lars zijn beste prestatie op dit nummer met een achtste plaats, hij staat nu als zevende ingeschreven. Voor het podium zal hij ruim twee seconden van zijn tijd moeten halen. Het doel is eerst zijn eigen serie winnen en dan vingers kruisen dat er van de laatste zes jongens niet te veel sneller zijn. Dit is ook tevens het laatste nummer dat Lars mag zwemmen in Leiden.

Programma 26 100m schoolslag meisjes minioren 4 en later, inschrijflijst, aanvang ± 15.19 uur
In de laatste serie bij de meisjes minioren 4 en later zal Tess op het startblok verschijnen. Tess staat als derde ingeschreven op ongeveer een seconde van nummer twee en twee seconden achter het snelste meisje. Nummer vier staat weer ongeveer een seconde langzamer dan Tess ingeschreven. Vorig jaar werd Tess elfde op dit nummer.

Programma 33 50m vrije slag meisjes minioren 4 en later, inschrijflijst, aanvang ± 16.47 uur
Het laatste nummer voor Tess is de vrije slag sprint. Tess vinden we terug op de negende plaats van de inschrijflijst als tweede Brabantse zwemster. De snelste meisjes geboren in 2009 zwemmen de twee banen in ongeveer 32 seconden. Tess heeft een tijd staan van ruim 35 seconden. Vorig jaar wist Tess op de vrije slag sprint niet te imponeren en werd ze 18e.

Uit het beschikbare archief blijkt dat het dit jaar de 13e keer is dat er leden van de Biesboschzwemmers aan de start van deze wedstrijd verschijnen. In totaal is er 70 keer gestart en is er één goud, drie zilver en vijf brons behaald. In 1995 werden de eerste medailles behaald, namelijk twee keer zilver voor Marlies den Haan (1985). Een jaar later, 1996, was de oogst één goud, één zilver en vier brons. Marlies behaalde goud op de 200 wisselslag, zilver op de 100 vrije slag en brons op de 100 vlinder- en rugslag. Ilse Admiraal (1986) behaalde dat jaar brons op de 100 rug- en vrije slag. De laatste medaille werd in 2002 behaald, een bronzen medaille voor Robin Iking (1992) op de 100 rugslag jongens minioren 3 en 4.

Een overzicht van het aantal deelnemers, start en medailles kun je hier vinden. De historie met de starts per jaar en de behaalde resultaten vindt je hier.

Geef een reactie