Opgericht op 20 mei 1968
 

Zilver en brons voor Leendert Paans en Simon Schmidt

Eindhoven, 13 – 15 januari 2017 – Nadat het eerste weekend van de Brabantse Winter Kampioenschappen 2017 (BWK2017) voor een deel in het ‘water’ was gevallen, werd het tweede weekend met een extra dag, de vrijdag, uitgebreid. Voor de Biesboschzwemmers leverde dit tweede weekend zes medailles op die door Leendert Paans en Simon Schmidt veroverd werden. Zij waren ook verantwoordelijk voor de drie clubrecords.

Leendert wist naast zijn medailles op de 400 en 1500 meter vrije slag ook nog prijs te halen op de 200 vrije slag, 100 vlinderslag en 400 wisselslag. Op de 200 vrije slag ging dat gepaard met een persoonlijk record van ruim drie en een halve seconde en tikte hij als derde aan van zijn leeftijd. Op de 100 vlinderslag bleef Leendert nipt boven zijn persoonlijke record, maar hij mocht wel naar voren komen voor een bronzen medaille. Op de 400 wisselslag haalde Leendert bijna drie seconden van zijn persoonlijke record af en kreeg hij een zilveren medaille omgehangen. Zijn eindtijd was echter wel goed voor een verbetering van het clubrecord dat al ruim 20 jaar staat. Op de 200 vlinderslag wist Leendert het podium niet te halen, maar zijn eindtijd was wel goed voor een verbetering van het clubrecord.

Simon haalde in het tweede weekend op drie nummers een medaille en op alle drie de nummers was het een bronzen medaille. Op de 50 vlinder- en vrije slag verbeterde Simon zich in beide gevallen met 0,01 seconden. Op de ‘vrij’ betekende dit een evenaring van het clubrecord. De laatste medaille haalde Simon ook op een sprint nummer, namelijk de 50 rugslag. Op de 100 schoolslag wist Simon zijn laatste persoonlijke record te zwemmen.

Tom Kruis kwam het vaakst aan de start, maar hij kijkt met gemengde gevoelens terug op dit kampioenschap. Op de 50 vrije slag, 100 vlinderslag en 400 wisselslag wist hij zich te verbeteren. Op de vrije slag sprint was Tom bijna een tiende sneller dan ooit, terwijl er op de vlinderslag ruim twee seconden van zijn tijd af ging. Op de zware 400 wisselslag verbeterde Tom zich met bijna acht seconden.

Annette Wijnja gebruikte deze ‘Brabantse’ als voorbereidingstoernooi op de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen die in het één na laatste weekend van januari in Maastricht worden gehouden. Op de 100 schoolslag was ze al in goeden doen en dit zette ze door op de dubbele afstand. Annette zwom een goede race en haar eindtijd is sneller dan het Nederlandse Masters Record. In Maastricht zal ze dit dus nog een keer moeten doen om het record op haar naam te krijgen.

Femke Golverdingen, Ilse en Sanne van de Pol en Julia Verhoeven kwamen ook persoonlijk aan de start. Voor Femke was er een mooie eindtijd op de 50 ‘vrij’, maar op de 100 en 200 rugslag kwam Femke niet in de buurt van haar tijden. Ilse was op de vrije slag sprint ruim vier tienden sneller dan ooit en hoopte op de dubbele afstand zich ook te verbeteren, maar dit lukte helaas niet. Voor Sanne was er alleen start op de 100 ‘vrij’ en ondanks het goede begin kwam ze niet in de buurt van haar snelste tijd al was ze wel sneller dan een maand geleden. Julia was tevreden met haar tijden op de 50 vrije slag en 200 wisselslag.

Op de estafettes kwamen Tom, Simon en Leendert samen met Nick Lisman aan de start. In het verleden hebben de jongens vaak goede tijden samen gezwommen, maar tijdens deze kampioenschappen zat het er niet in. Het is te hopen dat ze een volgende keer wel weer samen tot grote hoogte weten te komen, want dat maakt het zwemmen van estafettes veel leuker.

De volgende editie van de Brabantse Kampioenschappen is in mei van dit jaar en dan zullen de races in het 50 meter bad gehouden worden. Het is te hopen dat de resultaten qua tijdsverbeteringen beter zijn, maar in de tussentijd zullen er nog vele wedstrijden op het programma staan.