Persoonlijke records vallen bij bosjes in Antwerpen

De eerste dag van de Antwerp International Youth Swimming Cup 2015 voor de Biesboschzwemmers heeft geen medailles opgeleverd, maar wel vier top tien klasseringen en een finale plaats. Sanne van de Pol eindigde drie keer bij de beste 10 en Leendert Paans plaats zich voor een finale.

Sanne kwam de eerste dag aan de start van de 100 en 200 vrije slag en 50 schoolslag. Op de laatste afstand was het dichtste bij een medaille, namelijk een vierde plaats. Op de vrije slag afstanden was er in beide gevallen een tiende plaats. De tijd van de 200 meter was zelfs bijna een verbetering van haar beste tijd uit het 50 meter bad.

De dag begon met de 100 vrije slag en voor Rebecca Branderhorst, Ilse van de Pol, Julia Verhoeven, Femke Golverdingen en Larissa Huisman wisten hun tijd uit het lange bad te verbeteren. Bij de één met enkele tienden bij de ander met vele seconden. Bij de jongens verbeterden Tom Kruis en Leendert Paans hun tijd. Tom zelfs zijn beste tijd uit het korte bad en hiermee komt hij steeds dichter bij de magische grens van één minuut. Simon Schmidt startte ook op de 100 ‘vrij’ en al wist hij zijn lange baan tijd niet aan te scherpen toch was hij snel genoeg om onder de limiet voor de ‘Nederlandse’ te blijven en ditzelfde gold ook voor Leendert.

Simon en Tom zwommen beide de 200 wisselslag en Tom wist zijn tijd met 2,5 seconden aan te scherpen en hiermee dus een tweede persoonlijk record. Voor Simon was er helaas een diskwalificatie op waarschijnlijk de schoolslag.

Femke sloot de ochtend af op de 100 rugslag en haalde ruim 5 seconden van haar tijd af.

De middag begon met de 50 schoolslag waarop Maud de Visser als debutante direct haar beste tijd uit het korte bad wist aan te scherpen. Laura Verhoeven deed hetzelfde en ook Ilse en Julia wisten hun tijden te verbeteren. Bij de jongens waren Tom en Simon sneller dan ooit en daar ging het met seconden.

Op de vlinderslag was Julia sneller dan ooit en ook daar ging het met diverse seconden. Aan het einde van de wedstrijd was ze pas echt tevreden toen ze haar tijd nogmaals hoorde en toen bleek dat deze twee seconden sneller was dan ze in eerste instantie dacht. Leendert begon heel goed op de 100 vlinderslag, maar bij het keerpunt kreeg hij last van zijn knie en kon daardoor niet zijn race goed door zwemmen. Ondanks deze tegenslag werd hij zevende in zijn categorie en mocht hij ook in de jeugdfinale startten. Echter Leendert had te veel last van zijn knie waardoor besloten werd de finale te laten schieten, zodat hij morgen misschien toch nog kan zwemmen.

De dag eindigde met de 200 vrije slag. Sanne had zoals eerder geschreven en een goede tijd genoteerd, maar ook Ilse, Larissa en Chantal lieten zich niet onbetuigd. Alle drie de meiden zwommen vrijwel identieke races en dit resulteerde in drie persoonlijke records. Een persoonlijk record zat er niet in voor Simon op de 200 ‘vrij’, maar hij wist zijn 200 meter wel met een mooie indeling te voltooien.

Morgen staan er 50 rug- en vrije slag, 100 schoolslag, 200 vlinder- en rugslag en 400 vrije slag op het programma met misschien wel opnieuw kansen voor medailles. Als de tweede dag verder gaat zoals de eerste dag verlopen is met veel persoonlijke records op de lange baan dan kan de leiding alleen maar tevreden zijn.