Opgericht op 20 mei 1968
 

Record regen gaat door op dag twee in Antwerpen

De tweede dag van Antwerpen is een goed vervolg geworden van de eerste dag. Met een oogst van 18 persoonlijke records op de 23 starts en drie limieten voor de Nederlandse Kampioenschappen waren de zwemmers in goeden doen. Zelfs aan het einde van de dag vielen nog dikke persoonlijke records te noteren. Een overzicht per afstand.

De dag begon met de 50 rugslag voor dames en heren. Bij de dames wisten Rebecca Branderhorst, Femke Golverdingen en Julia Verhoeven hun persoonlijke tijden uit het lange bad te verbeteren. Bij de jongens was hetzelfde voor Simon Schmidt en Tom Kruis.
Op de 100 schoolslag bij de dames zwommen twee van de vier dames niet records. Laura Verhoeven haalde ruim twee seconden van haar tijd en voor Ilse was er een verbetering van ruim 6 seconden. Rebecca en Sanne van de Pol verbeterden hun tijden dan niet, maar de races waren wel goed.
Op de 400 vrije slag zwom Leendert Paans ruim driekwart minuut van zijn 50 meter bad tijd af en bleef hij maar drie seconden boven zijn 25 meter bad record. Ondanks dat het niet lekker ging, bleef Leendert wel ruim negen! seconden onder de limiet voor de Nederlandse medio juni in Eindhoven van dit jaar.
De laatste afstand voor de pauze was de 200 vlinderslag. Tom wilde dit nummer graag zwemmen en toonde dit ook tijdens zijn race. Helaas kreeg hij na het laatste keerpunt last van zijn schouder en besloot hij te stoppen met het oog op de rest van de middag.

Na de pauze mochten Simon en Tom beginnen met de 100 schoolslag. Simon haalde 10 seconden van zijn 50 meter bad tijd en Tom was 4 seconden sneller dan ooit. De tijd van Tom was extra goed omdat hij minder dan een seconde boven zijn 25 meter bad tijd bleef. Deze tijd liet zien dat het verstandig was om te stoppen tijdens de 200 ‘vlinder’, ook al was dat moeilijk voor Tom.
Op de 200 rugslag mochten Julia en Femke naast elkaar zwemmen en Femke wist de onderlinge strijd te winnen. Femke bleef binnen de drie minuten, maar ook Julia zwom een persoonlijk record.
De middag werd afgesloten met de 50 meter vrije slag. Dit spektakel nummer leverde ook nog de diverse records op. Maud de Visser kwam als eerste aan de start en zijn wist haar 25 meter bad tijd met ruim een seconde aan te scherpen. Niet slecht voor een debutante. Hierna lieten Julia, Ilse, Femke en Larissa ook nieuwe toptijden noteren. Femke en Ilse volgden het voorbeeld van Maud om hun 25 meter bad tijden aan te scherpen. Sanne was dan niet sneller dan ooit, maar haar tijd was wel beter dan een jaar terug.
Leendert, Tom en Simon sloten de middag af. Leendert en Tom verbeterden hun 50 meter bad tijden en Tom zelfs zijn 25 meter bad tijd. Simon verbeterde dan wel niet zijn record, maar samen met Leendert mag hij op dit nummer naar Eindhoven in juni.

Deze editie van de Antwerp International Youth Swimming Cup heeft geen medailles opgeleverd, maar wel vele persoonlijke records en zelfs vijf limieten voor de ‘Nederlandse’ en natuurlijk ook nog vele limieten voor de Brabantse Kampioenschappen. Al met al is dit een goede voorbereiding geweest voor de Brabantse Kampioenschappen eind mei van dit jaar ook in Eindhoven.