Opgericht op 20 mei 1968

Drie medailles op NK voor Marcha Admiraal

Eindhoven, 12, 13 en 14 juni 2009 – Het tweede weekend van juni staat sinds september 2008 al met een rode cirkel op de kalender van Marcha Admiraal (1993). In dit weekend stond namelijk het open Nederlands Kampioenschap gepland. Het zou (voorlopig) de laatste kans zijn om medailles te halen op een NK. Marcha kwam deze keer voor het laatst uit in de jeugdcategorie. In deze categorie strijden de meisjes geboren in 1993 en 1994 om de medailles. Vanaf september moet Marcha uitkomen bij de dames en dan is het afwachten of er medailles mogelijk zijn.

Marcha kwam uit op de 100, 200, 400, 800 en 1500 vrije slag. Met tijdsverbeteringen op de laatste twee afstanden en medailles op de 200, 800 en 1500 meter was ze tevreden, maar toch overheerste ook nog het gevoel dat er misschien wel meer in had gezeten.

Het weekend begon met de 400 meter. Tot 300 meter lag Marcha op koers voor een medaille, maar in de laatste 100 meter kon ze niet meer versnellen waardoor ze vierde werd. Haar eindtijd was ongeveer een seconde boven de inschrijftijd dus dit gaf ook nog eens geen positief gevoel voor de rest van het weekend.
De tweede dag werd de meest succesvolle qua medailles. ’s Morgens wist Marcha op de 200 vrije slag naar een derde plaats te zwemmen. Haar eindtijd was haar op een na beste tijd ooit, maar dit betekende niet dat ze met een goed gevoel ging rusten. In de middagsessie wist Marcha op de 800 meter in de laatste 200 meter van brons naar zilver te zwemmen. Het verschil was na 200 meter ruim 2,5 seconde, maar daarna knabbelde ze tienden van het verschil af. Uiteindelijk wist ze met 0,42 seconden verschil de nummer drie achter zich te houden. De eindtijd van 9.17.85 was ook nog een verbetering met ruim 3 seconden van haar beste tijd ooit in een 50 meter bad en een zesde plaats bij de dames.
De laatste dag begon hetzelfde als de andere 2 dagen. De 100 meter race ging niet zoals gehoopt. De eerste 50 meter waren iets langzamer dan 3 weken terug, maar de tweede 50 meter ging een stuk slechter. Na de race gaf Marcha aan nog wat last te hebben van de races van een dag eerder. Het beste bewaarde ze voor haar laatste wedstrijd. Opnieuw in de middagsessie mocht ze strijden om de medailles op de 1500 meter. Met het inzwemmen merkte ze dat het beter aanvoelde dan in de ochtend en dit bleek ook in de wedstrijd. Tot 1100 meter kon Marcha haar techniek goed vasthouden. Daarna werd het zwaarder maar knokte ze wel voor wat ze waard was. Door een te late versnelling moest ze genoegen nemen met het brons bij de jeugd. Ze wist 4 seconden goed te maken in de laatste 50 meter! Bij de dames werd ze vijfde. Haar eindtijd van 17.46.14 betekende een verbetering van 15 seconden ten opzichte van half april van dit jaar. Eveneens was ze sneller dan ze ooit is geweest in een 25 meter bad.

Met een tas gevuld met 1 zilveren en 2 bronzen medailles heeft Marcha afscheid genomen van haar jeugd periode. Begin juli staan de laatste wedstrijden op het programma, de clubkampioenschappen, daarna volgt er een welverdiende vakantie. Vanaf september zal alles weer in het teken staan van trainen en wedstrijden en is te hopen dat ze door mag ontwikkelen en bij de dames ook om de medailles kan gaan strijden.