Opgericht op 20 mei 1968
 

Toppers zwemmen in medailles

ZWEMMEN – Zwembad De Stok in Roosendaal was afgelopen weekend het podium voor de Brabantse kampioenschappen zwemmen.

Honderden zwemmers schoten aan de lopende band van de startblokken, op zoek naar provinciale roem. De toppers kwamen vooral voor het verbreken van persoonlijke records.

Voor Gerben Fiere, winnaar van twee onderdelen, is het vrijwel ieder jaar hetzelfde liedje. De 17-jarige Oosterhouter kan zwemmen in de aangelegde medaillecollectie. “Ik heb minstens twintig medailles verzameld op de Brabantse kampioenschappen”, gaf de blonde spierbonk ter illustratie aan. Het veroveren van gouden medailles is voor hem dan ook haast een bijzaak geworden. “Winnen went, hoewel iedere titel natuurlijk leuk is. Maar het draait vooral om mijn tijden.”

Op twee afstanden konden zijn concurrenten de voorbije dagen niet tippen aan die tijden. Zondag liet hij de andere zwemmers zijn hielen zien op de 100 meter rugslag voor 17-jarigen. Met groot machtsvertoon won de Oosterhouter in 1.01.31. Een dag eerder was Fiere de snelste op de 100 meter vlinderslag. Achter hem zwommen Wouter de Mol en Giel van Dijk, respectievelijk goede vriend en clubgenoot naar de tweede en derde plaats. Die goede vriend trok op zijn beurt de 100 meter schoolslag naar zich toe, voor Fiere.

“Maar dat mocht ook wel. Hij is de schoolslagspecialist”, lacht Fiere. “We hebben altijd lol samen”, voegt De Mol daaraan toe. “Tot aan het startblok. Daarna komt het ene momentje dat we concurrenten van elkaar zijn.” Wouwenaar De Mol bevestigt de lezing van zijn kameraad dat de race tegen het uurwerk telt tijdens de kampioenschappen.

“Maar iedere keer is het weer speciaal als je jezelf Brabants kampioen kan noemen. Zeker omdat de concurrentie groot is. Voor mij was het door die gouden plak en door mijn zwemtijden een geslaagd weekend . Ik heb op een aantal afstanden mijn persoonlijk record verbeterd. ”

Ook in huize Admiraal te Werkendam raakt men verwend door de prestaties van dochter Marcha. Nadat ze onlangs goud op het NK veroverde lag het voor de hand dat ze in Roosendaal ook in de prijzen zou vallen. En dat gebeurde. Admiraal was in haar leeftijdscategorie de sterkste over 100 meter rug-, vlinder-, en vrije slag, alsmede over 200 meter wisselslag. “Op de rugslag had ik geluk dat de eerste aantikster gediskwalificeerd werd”, zei de viervoudig winnares bescheiden.

Haar zwemtrainer Dirk de Kooter staat nauwelijks meer te kijken van de titels van zijn pupil: “Ze heeft er inmiddels al zoveel. Het begint bijna gewoon te worden.” Toch verrast de Werkendamse zichzelf: “Ik heb nauwelijks getraind voor dit toernooi. Voor het NK had ik me beter geprepareerd.” Het volgende evenement waar de tiener zich optimaal op gaat voorbereiden is de Swim Cup in april, waar een startbewijs voor de Europese juniorenkampioenschappen moet worden verkregen.

Een zwemster die al eens aan een EK deelnam is de Etten-Leurse Lotte Goosen. De 16-jarige werd dan ook vooraan verwacht op de Brabantse titelstrijd. Zij maakte haar favorietenstatus waar met vier gouden plakken..

Andere regionale winnaars die met een individuele gouden medaille vertrokken uit Roosendaal zijn Marceline de Cloe, Laura van Dijke, Paul Koster, Rick Minkman, Remy den Boer, Coen de Bruijn en Cora van Dorst.