Opgericht op 20 mei 1968
 

40 jaar zwemmen in Werkendam uitgebreid gevierd

WERKENDAM, 10 juli ‘08 – Afgelopen zaterdag was het de gehele dag feest in zwembad Werkina te Werkendam. Reden was het veertigjarig jubileum van zowel het zwembad als van de Werkendamse zwemvereniging de Biesboschzwemmers.

Diploma zwemmen
Het begon met het afzwemmen voor diploma A en B onder een schitterend zonnetje. Wellicht hebben de kinderen dit seizoen wel bibberend langs het bad gestaan, maar afgelopen zaterdagochtend was daar zeker geen sprake van. Glunderende koppies met natte haren, door de trotse ouders en grootouders al voorzien van cadeautjes en snoep, mochten bij de badmeesterspost hun diploma op gaan halen. Hierbij werden ook de badmeesters en -juffrouw niet vergeten. Er gingen allerlei cadeautjes mee het podium op, van zelf gebakken taarten tot grote flessen bier.
Wie hierna nog niet naar huis wilde kon vrij zwemmen of spelen op en rond de springkussens die voor deze speciale feestdag geïnstalleerd waren.
Zomerclubkampioenschappen Klokslag 13.30 uur was het tijd voor de zomerclubkampioenschappen van de Biesboschzwemmers. De eerste prijs voor 12 jaar en ouder voor Marcha Admiraal (1993) en Giel van Dijk (1991). Op een combinatie van 200 m, 100 m en 50 m zetten zij de snelste tijden neer. De eindtijd van de rugslag van Marcha is zelfs goed voor een startbewijs op het NK sprint te houden in juni 2009. Marcha en Giel mogen zich clubkampioen 2007-2008 noemen.

Receptie
Na het natte gedeelte was het tijd voor de officiële receptie. Helaas waren de weersomstandigheden inmiddels dusdanig, dat het prettig was dat dit onder partytenten plaats kon vinden. Jong en oud troffen elkaar hier en konden herinneringen ophalen aan de rijke historie van het zwembad en de Biesboschzwemmers. Natuurlijk was ook de allereerste badmeester uit 1968 aanwezig, Bob du Burck. Hij is ook als trainer actief geweest bij de Biesboschzwemmers en zijn taak werd later overgenomen door Kees Verdonk. Kees Verdonk was een veelgenoemde naam afgelopen zaterdag, ome Kees overleed in 2003, maar veel zwempupillen denken met warme gevoelens aan hem terug. Hij was naast trainer ook een tweede vader voor de jongens en meisjes die vele uren met training doorbrachten, vaak wel 10 maal per week. Een intensieve training die al om 5.45 uur ’s ochtends begon, zowel in Werkina, als tijdens de wintermaanden in Giessen. Met 18 personen in een 9 persoonsbus, naar de training of naar wedstrijden en dan ook nog proberen om na het trainen op tijd op school te zijn. Henriëtte, Johanna en Harry uit Werkendam, Jenette uit Giessen en Sabrina uit Gorinchem hebben vele verhalen uit hun zwemperiode. De een had veel talent maar weinig motivatie, de ander weinig talent maar veel discipline en de rest zat er een beetje tussenin. Wedstrijden in Drachten, Luxemburg en Duitsland worden herinnerd en de mooie roze badpakken die de vader van Sandy had geregeld. Sommige startten al op hun 6e jaar met wedstrijdzwemmen en stopten tussen hun 18e tot 20e jaar of gingen over naar een andere tak van sport.

Toespraken
Tijdens de toespraken werd gesproken over de drijfveer om in 1968 de zwemvaardigheid in Werkendam te verbeteren. Voornaamste reden was toen vooral het gevaar van het zwemmen in de Merwede. Bijna iedereen in Werkendam heeft leren zwemmen in Werkina. Met gemiddeld 60.000 bezoekers per jaar kan in 40 jaar worden teruggekeken op een bezoekersaantal van 3,2 miljoen zwemmers. Inmiddels krijgt de 3e generatie zwemles in een zwembad dat voldoet aan alle mogelijke hygiënische eisen en een mooie entourage. De hoop wordt uitgesproken dat in de toekomst niet alleen Werkina, maar ook de overige zwembaden in de regio kunnen blijven bestaan. Als het aan vestigingsmanager Mary van Zanten en voorzitter van de Biesboschzwemmers Pieter Visser ligt, gaat het zwemonderwijs en het wedstrijdzwemmen in Werkendam nog een mooie toekomst tegemoet. De samenwerking is prima en dit resulteert in geweldige evenementen zoals de zwem4daagse die van 1 t/m 4 september weer op de planning staat.
Oude knarrenrace
Na de receptie was het tijd voor de feestavond met als onderdeel “de oude knarren-zwemrace”. Hoewel de winnaars hiervan niet direct als oud beoordeeld kunnen worden, zij waren namelijk juist de jongste van de deelnemers. Van de zeven deelnemende dames won Theodora Potters (1984) en van de elf deelnemende heren André Besselink (1974). De “oudste” deelnemer was Huig Schaddelee uit 1954, met een knappe 7e plaats. Al met al kan de jubileumcommissie terugkijken op een zeer geslaagde feestdag. Zij hopen op een warme zomer en veel enthousiaste, sportieve bezoekers. En nu maar op naar 50 jaar zwemmen in Werkendam!