Opgericht op 20 mei 1968
 

Afgedamde Maas lastig vanwege stroming

WERKENDAM – Giel van Dijk ruilt het langebaan zwemmen tijdens de zomermaanden in voor het openwater zwemmen. Zaterdag debuteert hij bij het openwater zwemmen in de Maas in Wijk en Aalburg als senior.

“Voor mij niet nieuw, vorig jaar heb ik er voor het eerst als junior gezwommen en dat beviel mij uitstekend. Ik heb in 2007 een deel van het circuit afgewerkt. Ik zat op de kilometer en de drie kilometer bij de junioren landelijk rond plaats vijf. Niet onaardig dacht ik zo.”

Dit seizoen gaat de pas zeventien jaar geworden zwemmer bij het openwater zwemmen als senior aan de gang. Op het koningsnummer, de 1000 meter, ligt hij met een tijd van 12.10 minuten bij de beste twintig.

” Zaterdag zal ik door de stroming in de Afgedamde Maas die tijd niet benaderen. Het zal een tactische wedstrijd worden. Het is voor mij zaak de goede capnummers in de gaten te houden. Ik probeer mij telkens weer te verbeteren. De wedstrijden in Brabant zijn voor mij heel belangrijk omdat er een apart Brabant/Limburg-klassement is.”

Giel van Dijk is het grootste mannelijke talent van De Biesboschzwemmers uit Werkendam. Vorige week werd hij voor het eerst clubkampioen. Een mooier uithangbord kan een zwemvereniging niet hebben.

Giel van Dijk werd geboren in het hart van de Biesbosch, de Dooijemanswaard. Toen hij zes jaar was ging hij, net als de meeste kinderen van die leeftijd, op zwemles. Zijn ouders vonden de reguliere zwemdiplomas niet voldoende. “Leer nog maar wat extra slagen. Dat kan hier in de Biesbosch wel eens van pas komen, zeiden ze tegen mij.”

Giel van Dijk werd lid van De Biesboschzwemmers en is nu waarschijnlijk één van de sterkste regionale zwemmers. Van Dijk is tweedejaars student werktuigbouwkunde in Breda.

Als zwemmer ligt hij op de vreemdste tijden in het water. In De Kikvors in Giessen wordt s morgens al om 05.45 uur getraind. Van Dijk komt aan zeven tot acht trainingsuren in de week. Bij het langebaan zwemmen ligt zijn kracht op de 200 en 400 meter. “Voor het korte werk mis ik nu eenmaal de absolute explosiviteit”, legt hij uit.

Na de wedstrijd in Wijk en Aalburg volgt volgende week zaterdag alweer een openwater evenement in Oss.

Zijn eigen cluppie De Biesboschzwemmers helpt Van Dijk waar hij kan. Maandagavond was hij nog laat bezig om het zwembad op te ruimen na activiteiten rond het 40-jarig jubileum.

Op 1 september is hij uiteraard weer van de partij bij de Werkendamse zwemvierdaagse in zwembad Werkina. Maar tussen alle festiviteiten door, gaan de trainingen voor het nieuwe zwemseizoen gewoon door.

Een reactie

Reacties zijn gesloten.