Opgericht op 20 mei 1968
 

Tussen talenten en hobbyzwemmers

WERKENDAM – Dirk de Kooter doet wat luchtig over zijn rol bij de Werkendamse zwemclub De Biesboschzwemmers.

Hij maakt deel uit van het hoofdbestuur, doet daarin het secretariaat en is webmaster. Daarnaast is hij ook nog hoofdtrainer van de club.

Wie dagelijks een kijkje neemt op de website www.b-b-z.nl gaat zich vanzelf verbazen over de activiteiten binnen de vereniging. Vrijwel dagelijks heeft de webmaster wel iets te melden. “Het gaat erom dat er voldoende input is. Ik plaats het wel op de site”, stelt De Kooter. In het dagelijks leven is hij fysiotherapeut en weet dan ook hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt. Hij doet er zijn voordeel mee bij de begeleiding van de zwemmers. Marcha Admiraal en Giel van Dijk zijn zo’n beetje het uithangbord van de steeds maar groeiende Werkendamse zwemclub. Met name in de ontwikkeling van Marcha Admiraal steekt hij veel tijd en energie. ,,Het is een meisje dat echt wil. Wij stellen de doelen vast en daar werkt zij uitstekend naar toe. Bij Giel ligt dat anders. Ongetwijfeld een talent, maar Giel is een echte hobbyzwemmer. Als hij echt wil, is hij lastig te kloppen. Andere keren loop ik hoofdschuddend langs het bad.”

Bij de echte jonkies (8/9 jaar) is Jade Groeneveld een talent. Wie haar tijden analyseert weet dat daar veel in zit. De Kooter blijft nuchter. “In de zwemsport moet je er veel voor doen en vooral laten. Over een jaar of tien weten wij waar zon meisje staat.” Verder zijn De Biesboschzwemmers vooral in de breedte sterk. Met bij de masters (25+) uitschieters als Annet Wijnja en Harrie Cornet, de nog altijd regerend clubkampioen.

De Biesboschzwemmers bereiden zich voor op de eigen wedstrijd om de Biesbosch Trofee. In het Caribabad in Gorinchem meet de Werkendamse zwemvereniging zich met nog vijf andere clubs. ,,Voor onze vereniging toch een van de hoogtepunten van het jaar. Er zijn in Nederland niet meer zoveel van dergelijke clubontmoetingen.” De Biesbosch Trofee viert het eerste lustrumfeest. Eerder ging het evenement door het leven als de wedstrijd om de Altena-Cup. “Deze sponsornaamkoppeling hebben wij losgelaten. Het is nu voor het vijfde jaar de Biesbosch Trofee en als het aan mij ligt zal dat niet meer veranderen”, zegt De Kooter.

Na de Biesbosch Trofee volgen in het eerste weekeinde van maart de Brabantse kampioenschappen. Half april gaat een sterke afvaardiging naar wedstrijden in Amsterdam. Begin juni is het Nederlands kampioenschap in Drachten. ,,Daar kan Marcha Admiraal zich kwalificeren voor de estafetteploeg voor het Europees Jeugdkampioenschap. Zij moet daar laten zien dat ze de limiet van 59.80 kan halen.”

De wedstrijden om de Biesbosch Trofee beginnen op zaterdag 16 februari om 13.30 uur. De prijzen zullen rond 16.30 uur worden uitgereikt.