Veertien medailles tijdens laatste dag ONMK

Eindhoven, 5 mei 2024 – De laatste dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2024 lange baan (ONMK2024lb) heeft 14 medailles opgeleverd en daarnaast werden er ook nog twee Brabantse Masters en 11 clubrecords verbeterd en tevens werden er vier persoonlijke records gezwommen.

De dag begon met de 800m vrije slag en hierop wist Wouter van der Stelt naar een vierde plaats te zwemmen. Hij zwom een mooie licht oplopende race, maar wist de laatste 100 meter toch nog iets te versnellen. Aan het einde van de ochtend zag hij Johanna van Wijnen, Marjo Goelema, Paul Wijnja en Henri Verschoor naar een zilveren medaille zwemmen op de 4x100m wisselslag estafette in een nieuw clubrecord

De middag begon met de vrije slag sprint en hierop behaalde Paul een zilveren medaille en bleef Henri Verschoor binnen de 30 seconden. Bij de dames verraste Anne-Marie met de titel en Marjo mocht ook een medaille halen, ze werd namelijk derde. Het verschil tussen de top drie was maar 0,12 seconden. Sanne van de Pol wist het clubrecord aan te scherpen en eindigde in de middenmoot.

Op de 200m schoolslag lieten Nico en Mandy Swart mooie races zien. Allebei zwommen hun beste seizoenstijden, Mandy zelfs een nieuw persoonlijk record en mochten allebei een bronzen medaille ophalen. Annette Wijnja mocht ook een medaille ophalen en dit was een gouden medaille na een vlakke race.

Hierna waren de vlinderslag sprinters weer aan de beurt en Paul was de enige heer van de Biesboschzwemmers die startte, maar hij mocht wel een gouden medaille ophalen. Voor Marjo en Anne-Marie waren er ook medailles, maar dan zilveren. Allebei zwommen een clubrecord en Marjo zelfs een Brabants Masters Record en Anne-Marie een persoonlijk record. Jade Groeneveld, Sanne en Mandy zwommen ook de 50m ‘vlinder’ en Jade was de snelste van de drie en verbeterde het clubrecord. Helaas zat er geen medaille in.

Op de 100m rugslag, het laatste persoonlijke nummer, waren er twee medailles voor de vier zwemmers. Johanna was nog sneller dan tijdens de estafette eerder deze dag en bleek ook de snelste in haar leeftijdscategorie te zijn. Henri wist 0,04 seconden eerder aan te tikken dan Nico en zag dit ook beloont met een zilveren medaille. Jade was de laatste die startte en had misschien wel sneller kunnen zijn als ze een betere finish had gehad. Voor de medailles maakte het niet uit.

De afsluitende estafette, 4x50m vrije slag, leverde een waar spektakel op en Paul, Henri, Marjo en Anne-Marie sloten af met de winst. Ze wisten binnen de twee minuten te finishen en Paul was sneller dan eerder deze middag en verbeterde nu het clubrecord. Voor Jade, Mandy, Johanna en Sanne was er een zilveren medaille.

Met de medailles van vandaag er bij wisten de 20 zwemmers 14 gouden, 15 zilveren en 7 bronzen medailles bij elkaar te zwemmen. Als we kijken naar de medailles inclusief de niet-Nederlanders dan is de oogst 10 keer goud, 10 keer zilver en 9 keer brons. Dit zijn de meeste medailles ooit behaald tijdens een ONMK. Het vorige record is van 2008 toen werden er 23 medailles behaald.

De komende tijd zullen een aantal masters zich gaan voorbereiden op de Europese Masters Kampioenschappen die eind juni in Belgrado (SRB) gehouden gaan worden en het volgende Nederlands Masters Kampioenschap is eind november van dit jaar en deze wordt dan gehouden in Den Haag.