Opgericht op 20 mei 1968
 

In memoriam Andries Bijlenga

* 31-8-1932       † 16-1-2024

Zondag 21 januari bereikte ons het bericht dat Andries Bijlenga, erelid en nestor van onze vereniging, op 91-jarige leeftijd is overleden in zijn woning te Raamsdonksveer.
De historie van de Biesboschzwemmers is onlosmakelijk verbonden met Andries Bijlenga
Onze vereniging werd opgericht op 20 mei 1968 en vier maanden later werd dhr. A Bijlenga aangesteld als voorzitter van de vereniging. Andries werkte als leerkracht in Werkendam en was destijds actief in het verenigingsleven en de kerk. Hij werd official bij de KNZB en was betrokken bij vele nationale en internationale zwemwedstrijden. Met trots vertelde hij graag dat hij official was bij de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984.
Op een gegeven moment is Andries vanuit Werkendam verhuisd naar Raamsdonksveer, waar hij directeur werd van een scholengemeenschap.
Andries was minimaal 10 jaar voorzitter geweest toen hij de voorzittershamer overdroeg aan Jan Ippel († 2023). Na zijn voorzitterschap bleef hij altijd zeer betrokken bij de Biesboschzwemmers. Zo zagen we hem vaak bij zwemwedstrijden en jubilea en ook hielp hij met regelmaat de vereniging financieel, o.a. door het beschikbaar stellen van de prijzen bij de voormalige Biesboschcupwedstrijden.
De laatste jaren was Andries fysiek minder vaak aanwezig, maar via Facebook liet hij vaak van zich horen als er weer eens medailles werden behaald bij een kampioenschap. Hij kon enorm genieten van de artikelen over diverse wedstrijden, maar ook van foto’s en belevenissen als er mensen op vakantie waren geweest.
Net voor Kerstmis 2023 bezocht ik hem voor het laatst, toen ik hem een kleine attentie bracht namens de vereniging. Dat was inmiddels een jaarlijks gebruik geworden en de lekkernij die ik dan bracht werd onder het genot van een kop koffie opgegeten. Tijdens de koffie werden door hem verhalen verteld over het verleden van de zwemclub en zwembad Werkina. Ook ging het over zijn liefde voor Engeland, zijn jeugd in Amsterdam en andere persoonlijke ervaringen.
Andries zijn sociale kring was door de jaren heen erg klein geworden. Hij had geen kinderen of andere directe familieleden. De Biesboschzwemmers betekende daarom erg veel voor hem.
Wij verliezen hiermee een clubicoon.
Iedereen in zijn directe nabijheid veel sterkte gewenst met dit verlies.

Namens het bestuur en alle leden van de Biesboschzwemmers,

Paul Wijnja
voorzitter de Biesboschzwemmers