Opgericht op 20 mei 1968
 
Ouderwets gezellige clubkampioenschappen Biesboschzwemmers

Ouderwets gezellige clubkampioenschappen Biesboschzwemmers

Andel, 17 december 2022 – Door omstandigheden konden de Biesboschzwemmers hun clubkampioenschappen niet ’s middags maar in de avond houden in AquaAltena te Andel. Bijna 50 leden kwamen daar samen om drie afstanden te zwemmen. Voor de senioren en masters stonden de titels op het spel. Eén titel werd geprolongeerd, de andere drie gingen naar andere zwemmers.

Bij de masters dames ging de strijd tussen drie dames en ondanks het feit dat Marjo Goelema niet fit was, wist zij de winst te pakken. Zij bleef Sabrina Boekhout en Neel Gielen voor. Om tot clubkampioen gekroond te worden bij de masters gaat het om de verschillen ten opzichte van de Nederlandse Masters Records en Marjo zat daar iets meer dan 10 seconden boven.

Ook Harry Cornet wist met een verschil van 10 seconden boven de NMR’s de titel van clubkampioen te pakken. Hij kwam kort voor de wedstrijd aan in het zwembad omdat hij voor zijn werk nog ‘even’ weg had gemoeten en was dus niet helemaal fit. Zijn tijden echter op de 100 schoolslag en 50 vrije slag stemden hem wel tevreden. Als tweede eindigde Robin Iking die Erik Drewes vijf seconden voor wist te blijven. Robin had ’s middags al een wedstrijd gezwommen, maar kwam in Andel ook tot goede tijden.

Bij de heren senioren, zwemmers tussen 12 en 24 jaar, ging de strijd voor om het zilver. Lars de Kooter wist zijn titel te prolongeren en deed dit onder andere met een persoonlijk record op de 100 vlinderslag. Rik Vink en Rens Lisman zouden volgens de vooruitzichten een stevige strijd om het zilver moeten voeren, maar na drie afstanden bleek Rik Rens ruim voor gebleven te zijn ondanks het persoonlijke record voor Rens op de 100 wisselslag. Rik daarentegen verbeterde zich op de 100 ‘vrij’ en de 100 wisselslag.

Bij de dames ging de strijd tussen de oudere senioren, de top vier bestond uit 20-plussers en Jade Groeneveld wist de winst te pakken met een verschil iets meer dan anderhalve seconde op Sanne van de Pol. Redine van Breugel bleef op vier seconden van Sanne steken. De laatste 20-plusser, Mandy Swart, wist de vorige keer de titel te pakken en wist bij voorbaat dat de kans klein was om de titel weer te pakken omdat ze de hele week al niet fit was.

Bij de jongste zwemmers, de 6 en 7-jarigen, kwamen drie meisjes aan de start. Het verschil tussen de drie dames was maar een seconde en Ise Vink ging met het goud naar huis. Zij bleef Rivka Jetten en Danée Klop voor.

De 8 en 9-jarigen zwommen drie keer een 50 meter nummer en bij de meisjes was Femke van den Oven de beste, zij bleef Marley Spijker en Romy van Goor voor. Voor haar twee persoonlijke records, op de 50 vlinder- en schoolslag, zorgde voor de winst. Bij de jongens bleek Jesse Drewes de beste te zijn. Hij verbeterde zich op de rug- en schoolslag en bleef hierdoor Cil de Vries en Björn Hoogerwerf voor. Bjórn zwom twee afstanden voor de eerste keer en Cil verbeterde zich net als Jesse op twee nummers.

Bij de oudste minioren, de 10 en 11-jarigen, bestond het programma uit 100 wisselslag en twee keer een vijftig meter naar keuze. Bij de dames ging de strijd tussen drie zwemsters en Amy de Kooter wist met twee persoonlijke records de winst te pakken. Shanya Muilenburg wist zich niet te verbeteren, maar wist Silke Jetten, die een persoonlijk record op de 100 wisselslag zwom, voor te blijven en werd dus tweede. Bij de jongens wist Wessel van Wijk de winst te pakken door Kyran Verbeek voor te blijven. Kyran zwom voor het eerst een wedstrijd en zwemt nog niet zolang, maar wist wel goede race te zwemmen.

Na het officiële gedeelte stond de familie-estafette op het programma en de winst ging naar de André, Yara en Celine Besselink die speciaal hiervoor naar Andel waren gekomen. Zij bleven Henri, Michael en Thomas Verschoor en Dirk, Lars en Amy de Kooter voor.

De kaarsjes estafette aan het einde van de lange dag, de zwemmers zwemmen dan in het donker naar de overkant en krijgen daar een kaarsje als ze op de kant zitten, kwam er een einde aan de clubkampioenschappen die gelukkig weer in december gehouden konden worden. Hopelijk kan er volgend jaar weer ’s middags begonnen worden zodat er nog meer jonge leden meedoen, want de Biesboschzwemmers zijn weer aan het groeien.

Uitslag Winter Club Kampioenschappen 2022