Medailletotaal BZK2022 verdubbeld

Eindhoven, 15 mei 2022 – Na een succesvolle eerste dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion volgde een evenzo succesvolle tweede dag. In totaal werden er opnieuw drie gouden en een zilveren medaille verovert. Aan de start kwamen Lars de Kooter, Tess Vonk en Jansje de Ridder.

Lars mocht vandaag het spits afbijten op de 1500 meter vrije slag. In de eerste van twee series mocht hij in baan vier zwemmen en vanaf het begin nam hij het initiatief in handen en gaf het niet uit handen. In een redelijk vlakke race zwom Lars naar een eindtijd van 19 minuten en 35,56 seconden. Dit is iets meer dan een halve minuut boven zijn tijd in het 25 meter bad. Na de tweede serie bleek deze tijd goed te zijn voor een zilveren medaille.

Voor Tess begon de dag met de 200 wisselslag en ze heft achteraf gezien heel veel geluk gehad. Ze reageerde erg snel op het startsignaal, maar ze werd uiteindelijk niet gediskwalificeerd. Op de rugslag kwamen de leeftijdsgenootjes nog in de buurt, maar via een hele sterke school- en vrije slag eiste ze de winst op.

Hierna was het weer de beurt aan Lars en deze keer ging het om de kortste schoolslag afstand, de 50 meter. Op papier leek het erop dat het een makkie moest worden, maar uiteindelijk was het verschil op de finish, maar 0,16      seconden met de nummer twee en ruim anderhalve seconde met nummer drie.

Na de pauze mocht Lars zijn laatste afstand van deze dag zwemmen, de 200 vrije slag. Na 100 meter kon hij merken dat hij al meerdere keren aan de start was geweest. Het lukte Lars niet om zich in de strijd om de medailles te bemoeien, maar met een vijfde plaats mag hij wel tevreden zijn. Hij bleef maar enkele tienden boven zijn snelste tijd.

Het laatste persoonlijke nummer was de 100 meter vrije slag en hierop mocht Jansje haar debuut maken en deed dit meer dan verdienstelijk. Ze was ruim zeven en een halve seconde sneller dan haar beste tijd uit het 50 meter bad en maar enkele tienden langzamer dan haar tijd uit het 25 meter bad. Tess stond als snelste in haar categorie ingeschreven met enkele tienden verschil en het werd ook een spannende race. Na 75 meter maakten drie meisjes nog kans op de titel en uiteindelijk was het verschil tussen de eerste twee zwemsters 0,02 seconden in het voordeel van Tess en de nummer drie finishte 0,21 seconden achter Tess.

Met deze medailles kwam de oogst van het eerste weekend op 6 goud en 2 zilver, waarvan 5 gouden medailles voor Tess. Volgende week staat het tweede weekend op het programma en dan komen deze drie junioren opnieuw aan de start, maar ook Mandy Swart, Sanne van de Pol en Pieter Pijnenburg. Voor Lars en Tess lijken er opnieuw kans op medailles te zijn.