Drie titels op laatste dag ONMK2022lb

Eindhoven,  8 mei 2022 – De laatste dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2022 lange baan (ONMK2022lb) begon met de één na langste afstand van het zwemmen in het binnenbad, namelijk de 800 meter vrije slag en hierop kwamen twee zwemmers aan de start. ’s Middags was er deelname op de 200 rugslag, 50 school- en vrije slag en als afsluiter de 4×50 wisselslag estafette gemengd. Op papier waren er diverse medaille kansen voor de nummers in het middagprogramma.

Pieter Pijnenburg en Wouter van der Stelt waagden zich aan de 800 ‘vrij’. Pieter voelde zich fit genoeg om zich te wagen aan de 16 banen en hij deed dit in een vlakke race. Zijn eindtijd was maar iets sneller dan tijdens de 1500 meter, maar het gevoel was veel beter. Wouter zwom in hetzelfde tempo als tijdens de 1500 meter. Na 400 was hij maar enkele tienden langzamer en dankzij een hele snelle laatste 50 meter wist Wouter binnen de 12 minuten te blijven en was hij maar 10 seconden langzamer dan zijn inschrijftijd. Beide heren verbeterde wel het clubrecord dat ze tijdens de 1500 meter hadden neergezet.

De middag begon met de 200 rugslag en hierop kwamen Nico Swart en Annette Wijnja aan de start. Nico zwom een redelijke race, maar was niet tevreden met zijn eindtijd. De eindtijd was goed voor een zesde plaats, maar omdat er drie buitenlanders voor hem geeindigd waren leverde dit toch een bronzen medaille op. Annette had een goede race en wist met haar eindtijd ruim zes seconden onder het Brabants record te duiken en ook zij had het geluk dat er een buitenlandse voor haar geeindigd was, daardoor kreeg ze een gouden medaille.

Op de 50 vrije slag wisten Paul Wijnja en Sanne van de Pol beide binnen de 30 seconden te finishen en bleef Mandy Swart met 0,55 seconden net boven de magische grens. Marjo Goelema hoopte haar tijd van gisteren uit de estafette te benaderen, maar dat zat er deze middag niet in. Ze eindigde hierdoor op de vervelende vierde plaats met drie Nederlandse dames voor zich.

Doordat het dit weekend niet lekker ging bij Nico had hij besloten te 50 schoolslag ‘te laten lopen’, maar hij wist wel binnen de 40 seconden te blijven. Mandy verraste door sneller te zijn dan Sanne met een verschil van ruim drie tienden van een seconde. Ze verbeterde hierdoor haar persoonlijke record en bleef voor het eerst binnen de 40 seconden. Tevens was deze tijd goed voor een clubrecord. Marjo wist met overmacht de 50 schoolslag in haar categorie te winnen. Het verschil met nummer twee was bijna vier seconden. Voor Annette was er een bronzen medaille in een tijd die goed is voor een Brabants en clubrecord. Annette was wel sneller dan het Nederlands record, maar helaas eindigden er twee Nederlandse zwemsters voor haar.

De afsluitende estafette, 4×50 wisselslag gemengd, bestaande uit Nico, Marjo, Paul en Annette wisten hun categorie ruim te winnen.

Deze middag leverde voor de masters van de Biesboschzwemmers drie gouden en twee bronzen medailles op en daarnaast ook nog drie Brabantse records.

Na drie en halve dag zwemmen kan er tevreden terug gekeken worden op het eerste Nederlands kampioenschap sinds januari 2020. Enkele masters gaan de komende zomer doortrainen, want eind augustus zullen zij aan de start verschijnen van de Europese Masters Kampioenschappen in Rome (ITA).