Voorbeschouwing Jaargangfinale 2019

Na de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren, jeugd en senioren eerder deze maand mogen de minioren in Dordrecht strijden om de titels. Het zijn geen officiele titels, omdat de wedstrijd niet door de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) wordt georganiseerd. Eind jaren 90 van de vorige eeuw hebben een aantal verenigingen in de regio Rotterdam het initiatief genomen om voor de minioren een finale wedstrijd te gaan organiseren omdat de KNZB stopte met de finale. Dit jaar komt alleen Lars de Kooter aan de start.

Om deel te nemen aan de jaargangfinale moet je voldaan hebben aan gestelde limieten en van alle inschrijvingen bij de beste 24 op je nummer staan. Naast Lars was ook Tess Vonk ingeschreven, maar zij is bijna twee weken geleden gevallen en heeft daarbij haar pols gebroken. Op de nummers waarop zij wilde starten (50 vlinderslag, 100 schoolslag, 100 vrije slag, 200 wisselslag) behoorde zij tot de beste acht zwemsters. Lars is op dezelfde nummers als Tess ingeschreven en hij zal tot op heden op drie nummers mogen starten. Alleen op de vrije slag staat Lars (nog) als reserve.

Zondag 30 juni 2019
Inzwemmen 9.15 uur
Wedstrijd 10.00 uur
Website organisatie
Livetiming

Programma 3 200m wisselslag jongens minioren 5, inschrijflijst, aanvang ± 10.32 uur
Het eerste nummer voor Lars deze dag is de 200m wisselslag, het nummer waarop hij tweede werd in Tilburg tijdens de Brabantse minioren finale. Op de inschrijflijst staat Lars als zesde ingeschreven op ongeveer vier seconden van de derde tijd. Echter de inschrijftijden komen uit het 25 meter bad, terwijl de wedstrijd in Dordrecht in een 50 meter bad wordt gehouden. In Antwerpen in april van dit jaar kwam Lars tot een tijd van drie minuten en 7,70 seconden. Zijn doel is dichterbij de drie minuten te finishen.

In.tijd # PR50m SB50m CR
2:54.94 S 6 3:07.70 3:07.70 2:51.60

Programma 8 100m schoolslag jongens minioren 5, inschrijflijst, aanvang ± 11.33 uur
Ongeveer een uur na zijn eerste nummer mag Lars opnieuw het Dordtse water induiken en dit keer op zijn favoriete nummer. Net als op de wisselslag werd hij in Tilburg eerder deze maand tweede van Brabant. In Dordrecht komt de winnaar van Tilburg niet aan de start, dus Lars staat als snelste Brabander ingeschreven. Boven Lars staan nog maar twee namen en dus staat Lars op een podiumplaats ingeschreven. De twee andere jongens hebben eerder dit seizoen ook de 100 schoolslag in een 50 meter bad gezwommen en het verschil tussen deze drie knapen is minder dan een seconde. Het zou dus een spannende race kunnen worden en misschien wel de eerste medaille voor een Biesboschzwemmer tijdens de jaargangfinale.

In.tijd # PR50m SB50m CR
1:29.01 S 3 1:31.60 1:31.60 1:27.36

Programma 13 50m vlinderslag jongens minioren 5, inschrijflijst, aanvang ± 12.33 uur
Met misschien wel een medaille op zak mag Lars voor de derde keer deze ochtend op het startblok klimmen. De vlinderslag ging het hele seizoen niet lekker, maar in Dordrecht wist Lars binnen de 40 seconden te finishen en hij verraste, dankzij een goede aantik, met een derde plaats. Aanvankelijk stond Lars als eerste reserve ingeschreven, maar door een afmelding mag Lars de 50 vlinderslag zwemmen. Zijn beste seizoenstijd heeft Lars in Antwerpen gezwommen tijdens de 200m wisselslag en dus moet een verbetering hiervan tot de mogelijkheden behoren. Misschien lukt het hem wel om opnieuw binnen de 40 seconden te finishen. Het podium is heel ver weg, want de top drie zwemt ruim binnen de 35 seconden in een 25 meter bad.

In.tijd # PR50m SB50m CR
39.94 S 24 0:44.39 0:44.39 0:35.26

Zondag 30 juni 2019
Inzwemmen 14.15 uur
Wedstrijd 15.00 uur
Website organisatie
Livetiming

Programma 27 100m vrije slag jongens minioren 5, inschrijflijst, aanvang ± 16.46 uur
Op de 100 vrije slag wist Lars in Tilburg het podium niet te halen mede door een matige start. Hij was maar drie kwart seconde sneller dan zijn 50 meter bad tijd. Misschien echter mag hij toch nog starten als er nog twee zwemmers zich afmelden. Een halve seconde sneller en Lars had ‘gewoon’ bij de beste 24 ingeschreven jongens gehoord en dan zou het niet spannend geweest zijn of hij mag zwemmen. De vlinderslag was al een bonus dat Lars deze mag zwemmen, de vrije slag zou een nog grotere bonus zijn.

In.tijd # PR50m SB50m CR
1:15.49 S 27 1:16.25 1:16.25 1:07.47

Dit is voor Lars de tweede keer dat hij mee mag doen aan de jaargangfinale. Vorig jaar mocht Lars startten op de 100 meter schoolslag en eigenlijk kon hij al stoppen na de start, want Lars was te vroeg weg. Het is te hopen dat het deze keer zonder diskwalificaties mag gaan en dat hij er uit haalt wat er in zit en misschien dus wel een medaille als beloning.

Geef een reactie