Voorbeschouwing Jaargangfinale 2018

Sinds 1999 wordt in Dordrecht de Jaargangfinale georganiseerd als opvolger van de Speedo-Finales zoals deze door de KNZB werden georganiseerd tot en met 1998. In de afgelopen jaren hebben diverse Biesboschzwemmers deelgenomen aan deze wedstrijd. De beste 24 deelnemers per afstand mogen meedoen aan de Jaargangfinale. Dit jaar hebben Lars de Kooter en Tess Vonk zich weten te plaatsen.

In het verleden hebben vooral jongens namens de Biesboschzwemmers meegedaan. Giel van Dijk (6 starts), Robin Iking (7 starts), Leendert Paans (2 starts) en Simon Schmidt (1 start) waren de jongens die in Dordrecht mochten zwemmen en Leendert behaalde de beste klassering op de 100 vlinderslag. Leendert werd in 2013 bij jongens minioren 6 vijfde op dit nummer. Een jaar later wist hij tijdens de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in Amsterdam vierde te worden op hetzelfde nummer. Marcha Admiraal (2 starts) en Jade Groeneveld (8 starts) zijn de meisjes geweest die mee hebben gedaan en Jade wist op de 100 rugslag negende te worden in 2010. Zij deed dit in de categorie meisjes minioren 5. De volledige historie kun je hier vinden.

Zondag 1 juli 2018, ochtendsessie
Inzwemmen 9.15 uur
Wedstrijd 10.00 uur
Livetiming
In de ochtendsessie komen zowel Tess als Lars aan de start bij de minioren 3 en 4. Tess start in programma 10 en Lars in programma 11 op de 100 schoolslag. Beide behoren tot de beste 20 zwemmers in hun categorie. Het verbeteren van hun inschrijftijden zal moeilijk zijn omdat deze gezwommen zijn in een 25 meter bad en de Jaargangfinale wordt gehouden in een 50 meter bad. Tess mag net voor 12 uur het water induiken en Lars zal net na 12 uur op het startblok verschijnen.
Misschien heeft Tess al een keer gezwommen, want op de 100 rugslag meisjes minioren 3 en 4 staat ze als eerste reserve ingeschreven en bij afwezigheid van een zwemster mag Tess de ‘rug’ ook zwemmen. Als Tess mag zwemmen zal dat rond de klok van kwart voor 11 zijn.

Zondag 1 juli 2018, middagsessie
Inzwemmen 14.15 uur
Wedstrijd 15.00 uur
Livetiming
In de tweede sessie komt alleen Tess aan de start, zij mag de 50 vlinderslag zwemmen. In programma 24 wat rond half vijf gepland staat mag zij een baan vlinderslag zwemmen. Op dit nummer staat Tess net buiten de top 20, maar de verschillen met de meisjes boven haar zijn klein.

Voor zowel Tess als Lars komt met deze wedstrijd een einde aan het zwembad seizoen, waarin zij hebben laten zien bij de beste zwemmers van hun leeftijd te horen door deelnames in Leiden en Dordrecht. Na de zomer zullen ze weer voor elke seconden moeten knokken om ook volgend seizoen tijdens deze wedstrijden te mogen schitteren.

Geef een reactie