Opgericht op 20 mei 1968
 

Vier medailles op derde dag ONMK18kb

De derde dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2018 korte baan heeft voor de regio zwemmers vier medailles opgeleverd. Na een lange dag zwemmen waren er drie gouden en een zilveren medaille bij het drie gouden en een bronzen medaille gevoegd. Hiermee komt de teller op zes goud, één zilver en één brons.

De dag begon met de 800 meter vrije slag voor Wouter van der Stelt. In een vlakke race zwom Wouter naar een achtste plaats en bleef hij enkele seconden boven zijn inschrijftijd steken. Later op de 200 meter vrije slag bleef Wouter binnen de twee en een halve minuut en werd hij vijfde. Hiermee kwam een einde aan zijn deelname aan dit kampioenschap.

De middag begon met de rugslag sprint en hierop kwamen Nico Swart, Richard Tiemstra en Annette Wijnja aan de start. Richard wist in zijn categorie elfde te worden en wist zijn persoonlijk record met drie tienden aan te scherpen. Daarnaast zette Richard ook een clubrecord op dit nummer. Nico was heel tevreden met zijn klassering op het korte rugslag nummer. Nico werd vierde en bleef iets meer dan een halve seconde boven zijn inschrijftijd. Voor Annette was het verschil met haar inschrijftijd ook ongeveer een halve seconde, zij werd alleen eerst in haar categorie.

Op de 100 wisselslag kwam alleen Marjo Goelema aan de start en zij was niet tevreden over haar race. Vanaf de start ging het niet lekker en zelfs haar favoriete slag, de schoolslag, ging niet lekker. Uiteindelijk werd Marjo vierde op dit nummer, maar het verschil met haar inschrijftijd was ruim anderhalve seconde.

Niet alleen Wouter zwom de 200 ‘vrij’, maar ook Paul Wijnja. Eind vorig jaar had Paul tijdens de estafette een goede tijd gezwommen en hij wilde dan ook vandaag ruim binnen de twee en een halve minuut finishen. Dit is hem zeker gelukt, hij bleef ruim twee en een halve seconde onder de 150 seconden en werd hiermee zesde.

Op de 100 schoolslag kwamen uiteraard Marjo en Annette aan de start, maar ook Nico en Richard. Richard was ingeschreven met een tijd uit het 50 meter bad, maar hij was ook sneller dan zijn persoonlijk record uit het 25 meter bad. Richard werd zesde met een verbetering van bijna drie seconden en ook op dit nummer zette hij een clubrecord neer. Nico was tevreden met zijn eindtijd die bijna een halve seconde boven zijn inschrijftijd was, maar hij werd wel vijfde. Nico stond als zevende ingeschreven, dus een mooi verbetering van zijn klassering. Marjo en Annette wisten beide hun favorieten rol waar te maken. Beide dames stonden eerste en waren ook de snelste in hun eigen categorie. Marjo bleef met veel moeite binnen de één minuut en twintig seconden en verkeerd dus niet in een bloedvorm. Voor Annette was dit haar beste seizoenstijd en dus goed voor een vijfde gouden medaille.

De middag werd afgesloten met de 4×50 wisselslag estafette. Aanvankelijk was het doel een aanval te doen op het Nederlandse record, maar door de afmelding van Harry Cornet kon dit plan de koelkast in. Nu werd het doel een zilveren medaille te veroveren en hierin slaagde Annette, Marjo, Paul en Richard. Annette opende in exact dezelfde tijd als zijn persoonlijk op de 50 rugslag had gezwommen en daarna zwom Marjo een goede 50 ‘school’. Paul was op de vlinderslag sprint sneller dan ooit en Richard maakte het keurig af. Het verschil met het goud was ruim twee seconden en met het brons anderhalve seconde.

Morgen tijdens de laatste sessie zullen Nico, Marjo, Annette en Paul weer aan de start komen. Er is deelname op de 50 schoolslag, 200 rugslag, 50 vrije slag en 100 vlinderslag en opnieuw zijn er diverse kansen op eremetaal.