Opgericht op 20 mei 1968
 

Finaleplaatsen Tom Kruis en Leendert Paans

Oosterhout, 19 februari 2017 – Bestond de deelnemende ploeg tijdens de eerste dag van de KNZB Challenger vooral uit jonge zwemmers, was de tweede dag de gemiddelde leeftijd een stukje ouder. Zwemmers geboren tussen 1998 en 2001 gingen de strijd met de klok aan. Er was ingeschreven op de 200 vrije slag en wisselslag, 50 en 200 rugslag, 100 schoolslag, 100 vlinderslag en 400 vrije slag.

De dag begon met de 200 ‘vrij’ en Ilse van de Pol wist haar tijd uit het 50 meter bad met enkele tienden aan te scherpen. Voor Laura Verhoeven was het de eerste keer dat zij dit nummer in het 50 meter bad zwom en zij liet een goede indeling zien. Voor Sanne van de Pol was het een race om snel te vergeten, haar tijd viel tegen. Nick Lisman liet bij de jongens een verbetering van ongeveer vijf seconden zien met een goede indeling.

Op de 200 wisselslag konden Leendert Paans en Tom Kruis zich plaatsen voor de finale en zij slaagden hierin beide. Leendert zwom in de series een tijd die enkele tienden boven zijn 50m bad bleef en Tom bleef hier twee seconden boven. Beide jongens hadden onvoldoende vertrouwen dat ze nog sneller konden en besloten de finale te laten voor wat het is.

Op de 50 rugslag was Femke Golverdingen bijna een halve seconde sneller dan twee weken geleden. Ze had echter de pech dat het 0,08 seconden te langzaam was voor een limiet voor de ‘Brabantse’. Sacha Maas haalde twee seconden van haar tijd af. Mogelijk doordat ze bij de start gebruik kon en durfde te maken van het ‘rugslagbalkje’. Julia Verhoeven zwom een goede race met een goede finish, helaas bleef ze net boven haar snelste tijd.

Op de 100 schoolslag opende Nick heel goed, maar de tweede 50 meter ging minder voorspoedig dan hij wilde en dit resulteerde in een tijd die boven zijn beste tijd is.

Op de vrije slag sprint kon Tom juichen want hij wist zijn beste tijd met bijna een tiende van een seconde aan te scherpen. Sanne, Ilse, Laura en Sacha konden zich niet verbeteren maar de eerste drie zwemsters bleven niet ver boven hun beste tijden.

Op de 200 rugslag maakte Femke opnieuw gebruik van het ‘rugslagbalkje’ en mogelijk dat dit ervoor zorgde dat zij haar beste tijd met enkele tienden wist aan te scherpen. Halverwege leek het erop dat ze het niet zou halen, maar dankzij een sterke laatste 50 meter kwam ze er net onder.

Leendert zijn laatste start was de 400 vrije slag en hij kwam heel ontevreden het water uit, want zijn eindtijd was ruimschoots boven zijn snelste tijd. Het enige wat hem misschien tot tevredenheid zou kunnen stellen is dat zijn indeling heel vlak was, maar helaas te langzaam om zich te verbeteren.

Julia was de laatste die startte en zij deed dit op de 100 vlinderslag. De halve afstand resulteerde gisteren in een goede tijd en ook over haar tijd op de 100 meter mag ze tevreden zijn. Zij bleef ruimschoots binnen de door haar gestelde doeltijd.

Over drie weken komen deze zwemmers opnieuw aan de start en dit zal dan zijn tijdens de laatste competitiewedstrijd in Gorinchem.