Opgericht op 20 mei 1968

Resultaten #ONMK dag 4

De laatste dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (#ONMK) staat in het teken van de 50 vlinder- en vrije slag, 200 rugslag, 100 schoolslag en de 4×50 vrije slag estafette. Op de schoolslag, rugslag, vlinderslag en estafette zijn er medaille kansen.

De middag begon met de 50 vlinderslag voor de heren. Zowel Arjon de Bok als Paul Wijnja konden hun inschrijftijd niet aanscherpen. Arjon werd bij de 45-plussers 5e en voor Paul was er een 12e plaats in de categorie 50-plus. Bij de dames kon Marjo Goelema wel het podium halen. Ze bleef op 0,06 seconden van haar inschrijftijd steken, maar het was voldoende voor de derde plaats.

Na de vlinderslag sprint stond de 200 rugslag geprogrammeerd. Bij de heren geen deelname van een BBZ-master, maar collegamaster Nico Swart kwam wel op dit nummer aan de start. Nico bleef drie seconden boven zijn inschrijftijd en dit was goed voor een 5e plaats in zijn categorie, heren 45+. Nico was wel tevreden met zijn tijd, want hij zwom eindelijk weer eens onder de 2 minuten en 50 seconden. Bij de dames wist Annette Wijnja haar goede inschrijving om te zetten naar een nog beter resultaat. Annette wist in een goede ingedeelde race naar het goud te zwemmen in een nieuw persoonlijk, club en Brabants Masters Record. Hiermee komt haar teller qua goud op drie medailles met nog de 100 schoolslag en estafette te gaan. Bij de dames kwam ook trainingsgenoot Françoise Duran aan de start en zij kreeg een heel bijzondere diskwalificatie achter haar naam, namelijk AQ. Deze code staat voor Niet goedgekeurde zwemkleding gebruikt of meer dan 1 zwempak gedragen. Dit zie je niet vaak voorkomen bij wedstrijden.

Op de 50 vrije slag kwamen Paul en Nico samen in serie 10 aan de start en Arjon mocht twee series later het water induiken. Paul kwam tot een persoonlijk en clubrecord. Hij verbeterde zich met bijna twee tienden van een seconde en werd 11e. Voor Arjon was er een goede tijd, hij bleef namelijk binnen de 28 seconden en dit was goed voor een 7e plaats bij de 45-plussers. In dezelfde categorie kwam Nico tot een tijd nipt boven de 30 seconden.

Op de 100 schoolslag zwemt Annette opnieuw naar het goud en tevens zwemt ze daarbij een Brabants Masters Record en natuurlijk ook een clubrecord. Het is te merken dat het einde van het toernooi is, want twee weken geleden tijdens de ‘Brabantse’ was Annette enkele tienden sneller. Marjo mocht twee series later het water induiken en wist wat de concurrentie gedaan had. Marjo opende ruim binnen de 37 seconden en ze kon dit tempo goed volhouden. De eindtijd van Marjo is haar snelste sinds 2005 en betekend een verbetering van haar eigen club, Brabants en Nederlands Masters Record met zeven tienden van een seconde.

Op de afsluitende estafette, de 4×50 vrije slag, weten Paul, Annette, Marjo en Arjon met ongeveer 8 seconden verschil ook op dit nummer de titel op te eisen. Paul opende met 29.00 waarna Annette haar 50 meter aflegde in 30.87, Marjo deed 29.41 over de 50 meter en Arjon ‘raffelde’ zijn 50 meter af in 27.31. De eindtijd was goed voor een clubrecord en tevens een Brabants record.

De oogst van de laatste dag is 4 goud, 1 brons, 2 persoonlijke, 5 club, 4 Brabantse en een Nederlands record. De totale oogst van drie dagen zwemmen is 8 goud, 2 zilver, 2 brons, 8 persoonlijke, 22 club, 13 Brabantse en 4 Nederlandse records. Een mooie oogst voor de BBZ-masters en het volgende toernooi is in mei de lange baan editie van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen in Eindhoven.