Opgericht op 20 mei 1968
 

Resultaten #BWK2017 dag 1 (nu echt!)

Eindhoven, 13 januari 2017 – De eerste dag van de Brabantse Winter Kampioenschappen 2017 (#BWK2017) viel vorige week in het water door de slechte weersomstandigheden. Door meedenken en –werken van onder andere PSV kon de wedstrijd op vrijdag voor het tweede weekend ingehaald worden. Voor de Biesboschzwemmers betekende dit een succesvolle trip met twee medailles en enkele verbeteringen.

De sessie begon met de 50 rugslag voor de jongens. Tom Kruis en Simon Schmidt zwommen in dezelfde serie doordat men besloten had alles op tijd in te delen om zo veel mogelijk tijd te besparen. Simon wist de onderlinge strijd in zijn voordeel te beslissen met 0,6 seconden en uiteindelijk bleek dit goed te zijn voor een derde plaats bij de junioren 4.

Nog geen half uur later doken Tom en Simon opnieuw te water. Tom mocht deze keer voor Simon startten en deed dit volgens hemzelf en ook de begeleiding op de kant te vroeg. Na 50 meter besloot Tom om maar rustig verder te zwemmen, want hij zou toch wel gediskwalificeerd zijn. Zijn tijd van 1.00.72 is dus eigenlijk ook niet het vermelden waard. Twee series later mocht Simon startten en zijn eerste 50 meter ging ongeveer in dezelfde tijd als Tom. Echter in het tweede deel van zijn race kon hij het tempo niet volhouden en uiteindelijk was Simon nipt sneller dan Tom. In de uitslag bleek dat Simon 7e is geworden en dat Tom niet gediskwalificeerd is. Tom was hier heel verbaasd over en baalde dat hij de tweede 50 meter had laten lopen.

Op de 200 wisselslag mocht Julia Verhoeven het water induiken en zij kwam heel tevreden het water uit want zij wist binnen de drie minuten blijven met bijna vier seconden. De grootste pluspunten in haar races waren de onderwater fases en het knokken in de laatste meters.

Op de 50 vrije slag ging Julia samen met Femke Golverdingen en Ilse van de Pol naar de voorstart. Femke en Ilse mochten als eerste plaats nemen achter het startblok. Beiden startten heel goed en wisten mooie races te zwemmen. Femke bleef nipt boven haar beste tijd steken en Ilse haalde 0,4 seconden van haar tijd af en komt zo steeds dichter bij de magische grens van 30 seconden. Julia mocht een serie later startten en was een seconde sneller dan tijdens de laatste competitiewedstrijd en zodoende kon zij tevreden terugkijken op haar deelname aan de ‘Brabantse’.

Op de 100 vlinderslag liet Tom zien dat hij uit het goede racehout gesneden is. In een serie samen met Simon openden zij beiden net binnen de 31 seconden. In de tweede 50 meter kon Tom het tempo goed volhouden en eindigde hij twee seconden onder zijn persoonlijk record. Simon kon het tempo helaas niet doorzetten, maar mocht wel tevreden zijn met zijn eindtijd. Leendert Paans gaf voor de race aan eigenlijk niet te willen zwemmen op zijn vrije vrijdag avond. Zijn eerste twee keerpunten gingen ook nog de mist in, maar toch wist Leendert net boven zijn persoonlijk record aan te tikken en dit was goed voor een tweede plaats.

Het laatste nummer van de sessie was de 4×200 vrije slag. Nick Lisman was niet fit, maar zwom een keurige race. Simon nam over van Nick en begon voor zijn doen voorzichtig. Dit resulteerde echter in een goede op gebouwde race met een eindtijd die net boven zijn persoonlijk record is. Voor Tom was het een zware middag getuige zijn slechte tweede deel van de 200 meter. Tom begon ongeveer drie seconden sneller dan Simon, maar was uiteindelijk iets langzamer dan Simon. Leendert mocht afsluiten en ondanks het feit dat er voor de jongens niets meer op het spel stond zwom hij sneller dan zijn 25 meter bad record.

Morgen komen Simon, Tom en Leendert samen met Femke, Ilse en Sanne van de Pol aan de start. Op het programma staan de 50 schoolslag, 100 vrije slag, 200 wisselslag, 200 rugslag, 50 vrije slag en 200 vlinderslag. De oogst na twee dagen zwemmen is 2 zilver en 2 brons en de komende dagen zijn er nog diverse kansen op een medaille.