Opgericht op 20 mei 1968
 

Twee keer brons Leendert Paans BZK2016

De tweede dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2016 (#BZK2016) bestond uit twee sessies. Aan het begin van de middag de lange afstanden (400 wisselslag en 1500 vrije slag) en vanaf 2 uur afstanden tussen 50 en 200 meter en de estafettes. Leendert Paans, Tom Kruis, Sanne van de Pol en Jade Groeneveld hielden de Werkendamse eer hoog met twee bronzen medailles en twee persoonlijke records.

Leendert kwam als eerste aan de start tijdens deze dag. Hij had eind december de limiet behaald op de 1500 vrije slag en was één van de vier zwemmers in zijn categorie die om de medailles ging zwemmen. Voordat hij mocht startten was bekend onder welke tijd Leendert moest blijven en vanaf het begin was dit geen probleem. Na 400 meter lang Leendert ruim een halve minuut voor op dat schema en ondertussen zwom hij ongeveer net zo snel als in december. Het verschil was alleen dat hij in december in een 25 meter bad zwom en nu in een 50 meter bad. Na 800 meter was Leendert zelfs sneller dan in december, maar in het laatste deel van zijn race moest Leendert inleveren. Uiteindelijk was Leendert drie tienden van een seconde langzamer, maar het was goed voor een bronzen medaille. Na controle op internet bleek Leendert zelfs 12 seconden sneller te zijn dan de limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen. Deze kampioenschappen worden in Dordrecht gehouden over een maand.

De middag begon met de 100 vrije slag voor Jade en Sanne. Voor Jade was het afwachten tot wat zij in staat zou zijn. Op dit moment traint ze minder, maar dat was niet te zien aan haar race. Ze was maar 0,01 seconde langzamer dan ze ooit heeft gezwommen in een 50 meter bad. Voor Sanne viel de tijd tegen. Waarschijnlijk begon ze iets te rustig, waardoor ze het verschil niet meer goed kon maken ten opzichte van haar inschrijftijd. Niet te min was ze toch tevreden, want ze was toch sneller dan een jaar geleden.

Op de 100 vlinderslag bij de jongens ging behalve Leendert ook Tom te water. Leendert begon als eerste en was enkele honderdsten sneller dan zijn inschrijftijd. Tevens was deze tijd ook goed voor een derde plaats, de derde bronzen medaille voor Leendert dit weekend. Tom kwam niet in de buurt van de medailles, maar hij haalde drie seconden van zijn inschrijftijd af.

Na de vlinderslag moest Tom zich haasten voor de 50 schoolslag. Hij reageerde goed op het startsignaal, maar tijdens zijn onderwater fase verloor hij snelheid en moest hij in de resterende 40 meter zijn achterstand goed maken. Dit lukte hem goed, maar helaas zat er geen persoonlijk record meer in.

Hierna was het de buurt aan Jade op de 100 rugslag. Ook hier gold weer dat niet bekend was tot wat ze in staat zou zijn. Ze begon heel goed, maar merkte op de tweede 50 meter dat het gebrek aan trainingsarbeid zich begon te wreken. Doordat ze uitdreef bij het finishen verloor ze nog meer tijd, maar toch mocht ze tevreden zijn met haar tijd.

Als laatste stond er voor Leendert en Tom nog 200 vrije slag op het programma. Beide lieten een goede indeling zien en ze bleven net boven hun inschrijftijden. Ze konden zich niet bemoeien met de strijd om de medailles, maar de goede races vergoedde dit.

Na twee dagen zwemmen zijn er drie bronzen medailles behaald en vier persoonlijke records. In het eerste weekend van juni gaan de ‘Brabantse’ vinden en dan komen er in totaal acht zwemmers aan de start in Eindhoven met dan ook als doelen tijden verbeteren en als het mogelijk is medailles te veroveren.