Opgericht op 20 mei 1968
 

Brons Leendert Paans op eerste dag BZK2016

Tijdens de eerste dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2016 (#BZK2016) in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion hebben de drie zwemmers goed gepresteerd. Voor Leendert Paans en Tom Kruis waren er persoonlijke records en Sanne van de Pol zwom een seizoensbesttijd. Leendert was verantwoordelijk voor de eerste medaille tijdens deze kampioenschappen.

Het programma is ten opzichte van voorgaande jaren volledig op de schop gegaan en de minioren mogen niet meer mee doen. Hierdoor lijkt de sfeer minder gezellig te zijn, maar de drie Werkendammers hadden daar weinig last van. Op het eerste onderdeel, 200 rugslag voor de jongens, wisten zowel Leendert als Tom hun beste tijd aan te scherpen. Leendert was bijna een seconde sneller en kreeg voor zijn prestatie een bronzen medaille omgehangen. Tom haalde ruim anderhalve seconde van zijn en werd met deze tijd zevende.

Na de jongens mocht Sanne op de 100 schoolslag het water induiken. Zij had als instructie meegekregen de eerste 50 meter niet alles te geven en dit lukte deze keer. Hierdoor had ze op het einde nog iets over en wist ze bijna anderhalve seconde sneller te zwemmen dan haar inschrijftijd. Ze werd vierde en bleef op 0,8 seconde van haar snelste tijd ooit steken.

Op de 50 vrije slag konden Tom en Leendert zich niet in de strijd om de medailles mengen als kwam Leendert met een zesde plaats er dichtbij. Hun eindtijden waren nipt langzamer dan hun beste tijden. Leendert was 0,08 seconden langzamer en voor Tom was het 0,24 seconden.

Na de prijsuitreiking stond de 200 wisselslag geprogrammeerd voor zowel Leendert als Tom. Beide stonden als vierde ingeschreven al moet bij Tom opgemerkt worden dat er een zwemmer met een 25 meter bad tijd was ingeschreven en deze onder de 50 meter bad tijden wordt gerangschikt. Beide jongens zwommen een keurige race en bleven in de buurt van hun beste tijden. Voor Leendert was er een vierde plaats en Tom werd vijfde op 0,08 seconden van de vierde plaats.

Morgen zijn er diverse kansen op eremetaal, maar het lastig voorspellen op basis van de inschrijflijsten met de 25 en 50 meter bad tijden.