Opgericht op 20 mei 1968
 

Geen medailles wel een clubrecord tijdens BWK2016 dag 1

De eerste dag van de Brabantse Winter Kampioenschappen 2016 (#BWK2016) in Roosendaal heeft vier persoonlijke en een clubrecord opgeleverd. In totaal ging er 10 keer een Biesboschzwemmer persoonlijk te water en twee estafetteploegen. Sanne van de Pol was op de schoolslag het dichtste bij het podium.

De dag begon met de 100 rugslag voor de jongens en Simon Schmidt liet zien er zin in te hebben. Hij opende vier seconden sneller dan twee weken geleden en uiteindelijk was hij zes seconden sneller dan toen. Hij was zelfs bijna drie seconden sneller dan zijn snelste tijd ooit. Een serie later mocht Tom Kruis te water en hij wist net als Simon een persoonlijk record te zwemmen. Tom bleef voor het eerst binnen de 1 minuut en 10 seconden. Voor Leendert Paans begon de dag niet prettig. Hij moeite om zijn techniek te houden en dit resulteerde in een tijd die ongeveer seconden langzamer dan zijn beste tijd ooit is.

Na de jongens mochten Ilse en Sanne van de Pol en Redine van Breugel op de 100 vrije slag te water. Ilse had de afgelopen dagen last met een ‘eigenwijze’ suiker, en dat zorgde ervoor dat ze zich erg vermoeid voelde. Ilse was maar drie kwart seconde langzamer dan ooit en dat is gezien de omstandigheden een knappe prestatie. Redine startte geheel volgens afspraak met een hoog tempo en kon dit helaas niet volhouden. Ze was bijna een seconde langzamer dan haar inschrijftijd. Sanne daarentegen kwam met een grote glimlach het water. Eindelijk wist ze haar persoonlijke record op de ‘vrij’ te verbeteren. Haar oude tijd stamt van de winter kampioenschappen 2013 in Eindhoven en nu bleef Sanne bijna een kwart seconde onder die tijd.

Na de pauze mochten Simon, Leendert en Tom op de 200 wisselslag hun kunsten laten zien. Zowel Tom als Leendert bleven maar net boven hun tijd steken. Tom verloor met name tijdens de vrije slag zijn kans op een persoonlijk record. Leendert kwam na de race aangeslagen het water uit en gaf aan dat het allemaal niet lekker zit, maar toch bleef hij op twee tienden van zijn persoonlijke record te steken. Voor Simon was er de pech dat hij water in zijn brilletje kreeg en hier te veel last van ondervond om hard door te zwemmen, waardoor hij op enkele seconden van zijn beste tijd bleef steken.

Op de 100 schoolslag kwam alleen Sanne aan de start, want meer meiden waren er niet ingeschreven. Sanne liet echter zien er vol voor te gaan en zij werd met een vierde plaats en een goede tijd beloond. Sanne opende snel (0.36.83, als vierde) en wist aan te tikken in 1.19.56. Na haar race had ze haar tijd niet gezien, maar toen zij hem hoorde was ze heel tevreden. Haar tijd van 1 minuut en 19 en een beetje is haar op één na beste tijd ooit, slechts 0,64 seconden boven haar beste tijd ooit.

Op de estafette 4×100 vrije slag stonden Nick Lisman, Tom, Leendert en Simon als derde ingeschreven, maar van tevoren was al bekend dat het moeilijk zou worden om dit te houden. Uiteindelijk bleek dit waar te zijn, want de jongens werden als vijfde geklasseerd. Nick opende met een persoonlijk record van ruim een seconde, maar desondanks moest Tom in de achtervolging en hij deed dit met verve. Tom wist zijn 100 ‘vrij’ in 59.12 af te leggen en daardoor was er weer aansluiting met de plaatsen 2 en verder. Na het zwemmen van Leendert bestond er nog een kleine kans op het podium, Leendert bleef enkele tienden boven de minuut steken. Simon begon heel goed en na 50 meter was er nog een kleine kans op het podium. Echter na het tweede keerpunt waren de krachten bij Simon op en werd het uiteindelijk een vijfde plaats. De eindtijd van 4.08.41 is echter wel ruim een seconde onder het clubrecord van medio november 2015.

De meiden mochten 4×100 wisselslag zwemmen en daarin was plaats gemaakt voor Femke Golverdingen, Ilse, Julia Verhoeven en Redine. De rugslag gaat de laatste weken niet lekker bij Femke en dat gold ook vandaag. Ze was wel sneller dan twee weken geleden, maar tevreden zal ze zeker niet zijn geweest. Ilse nam goed over met de schoolslag en haar tijd was ongeveer gelijk aan haar snelste tijd ooit. Voor Julia was een hele middag in het zwembad zitten zonder te hoeven te zwemmen te veel. Ze begon heel goed op de vlinderslag, maar de laatste baan ging absoluut niet lekker waardoor ze een tijd zwom waar ze niet blij van werd. Redine mocht opnieuw 100 ‘vrij’ zwemmen en begon iets rustiger dan eerder op de dag. Haar 50m tijd was ongeveer een halve seconde langzamer dan eerder, maar haar tweede 50 meter ging een stuk beter. Redine zwom in de estafette ruim een halve seconde onder haar beste tijd en anderhalve seconde sneller dan eerder op de dag.

Met vier persoonlijke en een clubrecord ging men dus terug naar huis en mogen de zwemmers morgen opnieuw te water. Voor Leendert, Simon en Tom staat er 100 vlinder-, vrije en schoolslag op het programma en Julia duikt voor 200 wisselslag het water in. Aan het einde van de dag zijn er nog estafette starts voor de jongens op de 4×100 wisselslag en de meiden zwemmen 4×100 vrije slag.