Opgericht op 20 mei 1968
 

Vier clubkampioenen bij Biesboschzwemmers

Andel, 19 december 2015 – Terwijl buiten de temperaturen eerder richting de lente aangeven, hielden de Biesboschzwemmers in AquaAltena te Andel hun Winter Club Kampioenschappen 2015 (WCK2015). Ruim zestig zwemmers streden in de diverse categorieën om de prijzen. Voor het eerst werd er een onderscheid gemaakt tussen masters (25 jaar en ouder) en niet-masters (12 tot en met 24 jaar). Simon Schmidt en Marcha Admiraal waren de kampioenen in de laatste categorie, Marjo Goelema en Arjon de Bok hadden de primeur om de eerste masters club kampioenen te zijn.

Masters en niet-masters zwommen hetzelfde programma, namelijk 100 wisselslag en 100 en 50 meter naar keuze. Bij de masters werd er vergeleken met de limieten voor de Europese Masters Kampioenschappen 2016 en bij de niet-masters met de niveautabellen van de KNZB.

Marjo wist uiteindelijk met haar tijden op de 100 wissel- en schoolslag en 50 vrije slag het meeste onder de limieten te blijven. Zij wist Annette Wijnja en Tonny Klop-Methorst voor te blijven. De tijd van Marjo op de wissel- en schoolslag waren zelfs goed voor clubrecords bij de masters en zelfs voor Brabantse Masters Records. Op de 100 schoolslag bleef ze 0,05 seconden van het Nederlandse record steken. Annette verbeterde haar eigen clubrecord op de 50 rugslag. Tonny noteerde op de 50 schoolslag haar beste seizoentijd en over de overige afstanden was ze zeker ook tevreden.

Bij de heren was er een verrassend podium door diskwalificaties van Harry Cornet en Erik Drewes. Zij bewogen te vroeg bij een start en werden uit de uitslag geschrapt. Hierdoor mocht Arjon de Bok zich de eerste masters clubkampioen bij de heren noemen. Zijn tijden op de 100 wissel- en vrije slag en 50 vlinderslag stemden hem zeer tevreden aangezien hij de laatste tijd niet helemaal fit was. De tijden van Arjon op de 50 vlinderslag en 100 vrije slag waren wel goed voor clubrecords. Naast Arjon op het podium stonden Bastiaan Baggerman en Richard Tiemstra. Richard verbeterde het clubrecord op de 100 wisselslag en ook zijn eigen persoonlijke record. Op de 100 ‘vrij’ en 50 vlinderslag bleef hij er net boven steken. Ondanks de drie persoonlijke records voor Bastiaan was het niet genoeg om Richard van de tweede plaats af te houden.

Naast de eerder genoemde clubrecords wisten ook Sabrina Boekhout en Erik Drewes clubrecords te zwemmen. Sabrina verbeterden het clubrecord op de 50 vlinderslag en Erik deed dit op de 100 wissel- en vrije slag.

Bij de niet-masters waren de verschillen in de top drie bij de dames niet groot. Marcha Admiraal wist Sanne van de Pol en Redine van Breugel voor te blijven, maar het verschil was zoals eerder vermeld niet groot. Sanne kwam een halve seconde te kort om Marcha van het hoogste platform te stoten. Redine moest 1,2 seconden op Sanne toegeven en moest dus genoegen nemen met brons. Op de wisselslag wist zowel Sanne als Redine zich te verbeteren.

Bij de jongens waren de verschillen groter. Van tevoren was bekend dat het zou gaan tussen Simon Schmidt, Leendert Paans en Tom Kruis. Simon wist zich op de 100 wissel- en vrije slag te verbeteren. Op de wisselslag haalde hij 0,02 seconden van zijn tijd en op de ‘vrij’ ging Simon 0,9 seconden sneller dan ooit en bleef hij binnen de 59 seconden. Dit laatste lukte ook Tom en hij deed dit voor het eerst binnen de minuut. Tom haalde 1,5 seconden van zijn tijd en tikte net voor Simon aan. Op de wisselslag haalde Tom ruim een seconde van zijn tijd af en op de vlinderslag bleef Tom binnen de 30 seconden met bijna zeven tienden. Het was niet genoeg om Simon van het goud te houden door de achterstand die Tom goed moest maken. Het clubrecord op de wisselslag bij de jongens onder 15 jaar zal Tom zeker goed doen en misschien het missen van het club kampioenschap verzachten. Leendert kon doordat hij niet fit was zich niet in de strijd om de bovenste plaatsen mengen. Hij wist zich op de 50 vrije slag wel met 0,1 seconden te verbeteren maar op de andere afstanden bleef hij er net boven en moest hij genoegen nemen met brons.

Bij de zwemmers van 11 jaar en jonger werden de tijden opgeteld en zodoende kwamen daar de beste drie naar voren. Bij de jongste jongens bestond het podium uit Lars de Kooter, Hanno Muijt en Sjaak van Es en de top drie bij de meisjes werd gevormd door Tess Vonk, Andrea van Oord en Hannah Vink. Het viel op dat zowel Lars als Tess beide op hun beide afstanden de snelste van hun categorie waren. Bij de 8 en 9 jarigen mochten alle deelnemers naar het podium. Bij de meisjes was de volgorde Rachel van der Linden, Yara Besselink en Berra Heijstek. Bij de jongens was Niels Muijt de snelste voor Rens Lisman en Leonard Oevermans. Het verschil tussen Rens en Leonard was maar 0,06 seconden. Bij de oudste zwemmers bij de minioren, de 10 en 11 jarigen stond er 50 rug-, school- en vrije slag op het programma. Leandra van Oord was met 0,8 seconden voorsprong de beste bij de meisjes. Mathilde Verheij verraste met een tweede plaats voor Romée van Rossem. Bij de jongens verspeelde Jan-Bart Verheij een goede klassering door een diskwalificatie, hierdoor mocht zijn broertje Jurrian op de derde plaats gaan staan, tweede werd Patrick Oevermans en Harmen den Hollander was de beste bij de jongens.

Na het officiële programma stond de familie-estafette op het programma. In ploegen van drie gezinsleden werd geprobeerd als snelste te eindigen. De snelsten was de familie Huisman voor de familie Besselink en de Kooter. Het verschil tussen de laatste twee families was niet erg groot.

Met als afsluiting het zwemmen in het donker en het krijgen van een kaarsje op de kant kwam er een einde aan een gezellige en sportieve middag. De komende weken vervallen er diverse trainingen door feestdagen of sluiting van zwembaden. Op donderdag 24 december, zaterdag 26 december, woensdag 30 december, donderdag 31 december en zaterdag 2 januari 2016 in Andel is er geen trainen, terwijl de training van 2 januari 2016 in Gorinchem pas om 7.45 uur begint. In het tweede weekend van januari staat de eerst volgende belangrijke wedstrijd op het programma, de Brabantse Winter Kampioenschappen in Roosendaal.

%d bloggers liken dit: