Opgericht op 20 mei 1968
 

Masters beginnen met 9 clubrecords

Breda, 27 september 2015 – Het seizoen 2015-2016 begon voor de twintig plussers in Breda. In het plaatselijke 50 meter bad kwamen 12 zwemmers aan de start. Rob den Besten, Sabrina Boekhout, J.P. van Rossem, Mark Visser en Annette Wijnja en twee estafette ploegen wisten de records te realiseren.

Het seizoen is enkele weken oud en dus is het afwachten hoe het met de vorm zou zitten. Rob wist op de 50 school- en vrije slag records te realiseren. Hij zwom deze afstanden voor het eerst in een 50 meter bad, maar zijn tijd op de 50 ‘vrij’ was ruim 4 seconden sneller dan zijn 25 meter bad tijd. Rob is één van de oudste van de Werkendamse zwemmers en hij komt uit in de categorie 55 tot 59 jaar.

Voor Sabrina waren er records op de 100 en 200 vrije slag. Haar tijd op de 100 meter was maar anderhalve seconde langzamer dan ooit in het 50 meter bad, terwijl ze haar 200 meter voor het eerst in een 50 meter bad zwom. Sabrina komt uit bij de 30-plussers.

J.P. zwom zijn 50 ‘vrij’ precies een halve seconde sneller dan zijn 25 meter bad tijd en dit was goed voor een clubrecord bij de 50-plussers. Zijn tijd op de 50 rugslag was ook sneller dan zijn tijd uit het korte bad en op de 100 ‘vrij’ was J.P. iets meer dan een seconde langzamer.

Mark zwom aan het einde van de wedstrijd, vier uur in een zwembad zitten, een redelijke tijd op de 200 wisselslag. Hij hoopte iets sneller te zijn, maar zijn tijd binnen de 2 minuten en 40 seconden was wel goed voor een clubrecord in de categorie 25-plus. Op de 100 school- en vrije slag was hij in beide gevallen ongeveer twee seconden langzamer dan ooit.

Annette zwom haar eerste wedstrijd in een binnenbad en weet nu hoeveel werk ze nog te gaan heeft om in de buurt te komen van haar oude niveau. Op de 100 rugslag zwom Annette een clubrecord en op de 100 schoolslag bleef ze vier seconden boven haar snelste tijd ooit.

De heren Mark, Willem Boljé, Bastiaan Baggerman en Erik Huisman mochten de middag voor de Biesboschzwemmers starten. Ze zwommen de 4×100 vrije slag en de tijd was goed voor een clubrecord bij de heren 160 tot 199 jaar. Aan het einde van de middag wisten de dames Marianne van Berchum, Annette, Sabrina en Marjo Goelema op de 4×50 wisselslag het oude clubrecord te verbeteren.

Voor Bastiaan, Marianne, Bianca den Besten, Willem, Marjo, Erik en Ingmar Visser waren er geen (persoonlijke) clubrecords maar hun tijden op de ingeschreven nummers waren voor deze periode van het seizoen goed. Velen zwommen voor één of meerdere afstanden voor het eerst in het 50 meter bad en dan is het moeilijk vergelijken. Bianca was op de 50 ‘school’ wel sneller dan in het 25 meter bad.

De volgende wedstrijd van de Zuidelijke Cirkel is begin november, maar eerst zullen nog enkele masters naar Luxemburg gaan half oktober om daar deel te nemen aan een masterswedstrijd. Voor diverse zwemmers is dit een mooi begin van de voorbereiding voor de Europese Masters Kampioenschappen die eind mei 2016 gehouden gaan worden in London.