Opgericht op 20 mei 1968
 

Jade Groeneveld en Simon Schmidt sprintkampioenen Biesboschzwemmers

Andel, 13 december 2014 – Ook in het zwembad te Andel, AquaAltena, hebben de Biesboschzwemmers hun traditionele sprint kampioenschappen gehouden. Voor de zwemmers geboren in 2002 en eerder betekent dit 50 meter van iedere slag zwemmen. De gezwommen tijden worden vergeleken met de KNZB A-niveautabel en degene met de kleinste marge is de kampioen. Dit jaar waren Simon Schmidt en Jade Groeneveld de beste bij respectievelijk de heren en dames.

Op papier zou de top 5 bestaan uit Simon en Lukas Schmidt, Leendert Paans, Thomas Zielhorst en Tom Kruis in de volgorde van 1 tot en met 5. Na ruim 2 uur zwemmen bleken deze vijf personen ook de top 5 te vormen. Simon wist mede dankzij een persoonlijk record op de 50 vlinderslag de titel te veroveren, maar de voorsprong die hij op papier had, was een stuk kleiner. Nummer twee werd Tom, die op papier nog als vijfde zou eindigen. Tom wist op al zijn nummers een persoonlijk record te zwemmen en op drie van de vier slagen ging het om meer dan een seconde winst. Derde werd Lukas die, verrassend genoeg, twee persoonlijke records wist te zwemmen. Op de 50 schoolslag zwom hij ruim een halve seconde sneller, terwijl op de vrije slag de ‘winst’ 0,03 seconden was. Leendert zakte een plaatsje ten opzichte van de voorbeschouwing al was het verschil met Lukas maar 0,03 seconden. Op zowel de rug- als de vlinderslag zwom Leendert nieuwe toptijden. Zijn tijd op de vlinderslag was zelfs goed voor een clubrecord. Thomas werd vijfde bij de heren en moest vrij veel toegeven op de nummers drie en vier.

Bij de meisjes lag de top vier vorig jaar heel dicht bij elkaar, dat was dit jaar een stuk minder. Jade Groeneveld wist met persoonlijke records op drie van de vier slagen, vlinder-, rug- en schoolslag, de titel op te eisen. De winnares van vorig jaar, Redine van Breugel, moest nu genoegen nemen met een tweede plaats. Redine verbeterde zich op de 50 rug- en vlinderslag, maar het was onvoldoende om Jade van de eerste plaats te houden. Tonny Klop-Methorst was de oudste zwemster in de top 5, maar daar zal ze niet om malen. Op zowel de 50 vlinderslag als de 50 vrije slag was ze sneller dan ooit. De tijd op de rugslag lag ook niet ver van haar beste tijd ooit af. Sanne van de Pol is op de weg terug en zag dit beloond met een persoonlijk record op de 50 vlinderslag en een vierde plaats in de eindrangschikking. Carmen Damen zwom haar laatste wedstrijd en deed dit met verve. Ze verbeterde zich op de 50 rug- en vrije slag en legde beslag op een keurige vijfde plaats bij de dames.

De 10- en 11-jarigen kwamen drie keer aan de start en daar waren weinig verrassingen. Bij de top drie bij de jongens was Jan-Bart Verheij voor Harmen den Hollander en Patrick Oevermans de beste, terwijl bij de meisjes Maud de Visser de tweeling Hannelie en Lianne de Raad achter zich wist te houden. Maud baalde een beetje doordat ze op de vrije slag nu wel snel genoeg was om mee te mogen aan de regionale sprint kampioenschappen van eind november.

In de categorie 8- en 9-jarigen was Niels Muijt bij de jongens de beste en kreeg Romée van Rossem de eerste plaats bij de meisjes. Verder bestond de top drie bij de jongens uit Jurrian Verheij en Peter van Oord. Mathilde Verheij en Marieke Ruijtenberg kregen na Romée de tweede en derde plaats uitgereikt.

In de jongste categorie stond er 25 rug- en schoolslag op het programma. Bij de jongens was Leonard Oevermans de meest ervaren zwemmer en hij was ook de beste. Hanno Muijt en Sjack van Es werden respectievelijk tweede en derde, maar zij zijn sinds kort lid en ook nog een jaar jonger dan Leonard. Bij de meisjes zwommen ook enkele meisjes voor de eerste keer en daarvan wist er één het podium te halen. Rachel van der Linden is na de zomer lid geworden en wist heel brutaal beslag te leggen op de eerste plaats. Yara Besselink en Femke Levering bleven niet ver achter Rachel en werden tweede en derde.

Het laatste onderdeel was de familie-estafette, in drie tallen wordt door ieder familielid 25 meter vrije slag gezwommen en dit jaar was de familie Besselink de beste. De familie Huisman en familie de Kooter werden tweede en derde.

Na de kaarsjes estafette, de kinderen zwemmen in het donker en krijgen op de kant een kaarsje in de hand, ging iedereen met een herinnering naar huis. Had men geen prijs gewonnen dan kreeg men namelijk een herinneringsmedaille.

Het nieuwe jaar 2015 begint direct met enkele belangrijke wedstrijden. In het tweede weekend staan de Brabantse Winter Kampioenschappen op het programma gevolgd door de derde competitiewedstrijd. In het één na laatste weekend staan de Nederlandse Masters Kampioenschappen gepland en de maand januari wordt afgesloten met de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen waar Leendert Paans en Simon Schmidt zich al op diverse afstanden voor geplaatst hebben.

%d bloggers liken dit: