Opgericht op 20 mei 1968
 

Vier clubrecords en 11 medailles voor Biesboschzwemmers

Gorinchem, 5 april 2014 – Voor de recreanten van de Biesboschzwemmers zit het seizoen 2013-2014 er bijna op. In Gorinchem stond de vierde en laatste wedstrijd van de Jeugd4kamp op het programma. De winst van de vier wedstrijden was vrij zeker voor de zwemmers van ZVDO, maar daarachter was het nog spannend tussen Den Doorn, Bijtelskil en De Biesboschzwemmers. In Gorinchem werden de Werkendammers tweede, maar in het eindklassement was er een derde plaats achter Den Doorn en voor Bijtelskil. Naast het klassement werd er natuurlijk ook persoonlijk gestreden. De oogst van 11 medailles, 28 persoonlijke en 4 clubrecords was een heel goed resultaat.

De middag begon met de 4×50 wisselslag voor jongens en meisjes. De organisatie van de Biesboschzwemmers had dit nummer speciaal op het programma geplaatst zodat Redine van Breugel, Sanne van de Pol, Jade Groeneveld en Chantal Paans het clubrecord konden verbeteren. Dit hadden ze al eerder gedaan, maar toen was het niet reglementair goed gegaan en deze middag ging alles goed. De meiden wisten het oude record met ruim 2 seconden aan te scherpen. Het oude record werd gezwommen op 21 november 1998 in Veenendaal en stond dus al weer ruim 15 jaar. Toen werd het record gezwommen door Theodora de Kooter, Vera de Ruyter, Marlies den Haan en Ilse Admiraal.

In hetzelfde programma kwam ook een jongensploeg aan de start. Simon Schmidt, Tom Kruis, Leendert Paans en Nick Lisman gaven de meiden goed tegenstand en wisten mede daardoor hun eigen clubrecord van december 2013 aan te scherpen. De jongens haalden ruim 6 seconden van hun tijd af. Dit record geldt voor de jongens onder 13 jaar. Echter het record bij de jongens onder 15 jaar moest er ook aan geloven. Drie jaar geleden kwamen Thomas Zielhorst, Bart Wijnja, Lukas Schmidt en Xander Korsman tot een tijd van 2 minuten en 21,25 seconden. Simon, Tom, Leendert en Nick bleven hier bijna een seconde onder.

Het laatste record kwam op naam van Tom Kruis, dit was dus zijn derde clubrecord voor deze middag. Op de 100 wisselslag was Tom een halve seconde sneller dan het oude record dat op naam van Simon Schmidt stond.

Behalve de clubrecords mocht er ook nog 11 keer een Biesboschzwemmer naar het podium komen. De zes gouden medailles waren voor Niels Muijt, Corniek van Breugel, Tom Kruis, Maud de Visser, Carmen Damen en Rebecca Branderhorst. Niels was de beste op de 25 vrije slag, terwijl Corniek niet verslagen werd op de 50 rugslag. Op de 100 wisselslag waren Tom, Carmen en Rebecca in hun categorie de beste, terwijl Maud net als Corniek de beste was op de 50 ‘rug’.

Zilveren medailles waren er voor Jan-Bart Verheij, Corniek en Carmen. Jan-Bart wist tweede te worden op de 50 rugslag net als Carmen. Corniek haalde zijn tweede medaille op de 25 schoolslag.

De laatste medailles waren voor Celine Besselink en Larissa Huisman. Celine moest twee meisjes voor zich dulden op de 25 schoolslag, terwijl Larissa op de 100 wisselslag naar het brons zwom.

Persoonlijke records waren er voor Rebecca, Corniek, Redine, Carmen, Mandy Hoeke, Sara Hovestadt, Chimène Huisman, Larissa, Tom, Frederique Levering, Nick, Rens Lisman, Marina Muijt, Niels, Leendert, Martijn, Ilse van de Pol, Marieke Ruijtenberg, Sven Verbeek, Jan-Bart, Mathilde Verheij, Ché Visser, Maud de Visser en Esmée Welten.

Daarnaast zwommen vele zwemmers voor het eerst een bepaalde afstand en zij deden dit heel goed, want er werden geen onreglementaire dingen gemeld.

Voor het grootste gedeelte van deze groep zijn de clubkampioenschappen de laatste wedstrijd van het seizoen, terwijl een ander deel nog wedstrijden in onder andere Antwerpen en Eindhoven op de kalender hebben staan.