Twee medailles eerste dag BWK2014

In Eindhoven zijn op de eerste dag door de Biesboschzwemmers 2 medailles, 2 clubrecords, 8 persoonlijke records, 20 Brabantse limieten, 1 Nederlandse limiet en een top 10 aller tijden tijd bij elkaar gezwommen. De medailles werden behaald door Thomas Zielhorst en Simon Schmidt.

Op de 100 rugslag wist Thomas zijn tweede plaats van de inschrijflijst om te zetten in een zilveren medaille, al was het maar nipt. Hij tikte volgens de kamprechters als tweede aan, maar qua tijd was Thomas iets langzamer. Op deze afstand wist Leendert Paans als enige een persoonlijk record te zwemmen. Simon Schmidt en Tom Kruis wisten beide exact dezelfde tijd te zwemmen, maar dat waren geen persoonlijke records.

Op de 200 wisselslag was er voor Simon wel een medaille, maar geen persoonlijk record. Voor de medaille was wel een diskwalificatie nodig van een andere zwemmer. De tijd van Simon was exact dezelfde tijd als de limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen. Voor Tom en Leendert waren er wel persoonlijke records. Leendert haalde 0,7 seconden van zijn tijd af en Tom, die na 150 meter zicht op het podium had, haalde ruim 4,5 seconde van zijn tijd af. De tijd van Tom is wel sneller dan het clubrecord van Giel van Dijk uit 2005 en hiermee heeft Tom dus een clubrecord gezwommen. Thomas wist op de 200 wisselslag op de vervelende 4e plaats te eindigen en zal zelfvertrouwen gewonnen hebben voor de 100 vlinderslag van de zondag.

De dag was begonnen met de 100 vlinderslag voor meisjes. Julia Verhoeven en Jade Groeneveld werden beide 6e in hun categorie in nieuwe toptijden. Julia haalde ruim 4 seconden van haar tijd af en Jade was bijna 2 seconden sneller dan ooit.

Voor de pauze moesten de meisjes ook nog 100 vrije slag en hier werden twee persoonlijke records genoteerd. Ilse van de Pol haalde bijna een seconde van haar tijd af en voor Julia was de ‘winst’ 0,04 seconden. Redine van Breugel, Carmen Damen, Jade en Tonny Klop-Methorst konden hun tijd niet verbeteren al waren Redine en Carmen er dichtbij.

Op de schoolslag was er alleen voor Tonny een persoonlijke record te noteren, maar wat voor één. Zij zwom bijna 2 seconden van haar tijd af en wist voor het eerst onder de 1 minuut en 20 seconden te finishen. Deze tijd was goed voor een plaats in de top 10 aller tijden bij de dames op de 100 schoolslag. De beste klassering behaalde Chantal Paans met een 7e plaats. Rebecca Branderhorst, Ilse, Julia en Redine waren de andere deelneemsters. De meisjes wisten allen dicht bij hun beste tijden te zwemmen. Marjo Goelema zwom naast Tonny en moest haar de laatste 25 meter laten gaan. Zij finishte een seconde achter Tonny en ze was tevreden met haar eindtijd.

Femke Golverdingen, Ilse, Julia en Carmen wisten hun klassering op de inschrijflijst te behouden. In de laatste meters wist Carmen ZVDO, die naast de Werkendammers zwommen, te achterhalen en net voor hen aan te tikken. De meisjes waren maar 2 seconden langzamer dan hun inschrijftijd.

Voor de jongens was de eindtijd mogelijk teleurstellend, maar dit wordt enigszins goed gemaakt door het feit dat ze sneller zijn het clubrecord dat afgelopen zomer gerealiseerd is. De jongens waren ruim 6 seconden sneller dan tijdens de zomer kampioenschappen in het 50 meter bad.

Morgen staan dezelfde afstanden op het programma, maar dan omgekeerd. Voor de jongens staat er 100 vlinder-, school- en vrije slag op het programma, terwijl voor de meisjes 100 rugslag en 200 wisselslag geprogrammeerd is. De meisjes mogen 4×100 vrije slag zwemmen de jongens 4×100 wisselslag. Volgens de inschrijflijsten zijn er medaillekansen, maar vandaag heeft laten zien dat er dan hard gezwommen moet worden.