Opgericht op 20 mei 1968
 

Biesboschzwemmers behalen prijzen tijdens eigen open water wedstrijd

[b]Sleeuwijk, 14 september 2013 – Sinds december vorig jaar stond 14 september voor een groep mensen met rood omcirkeld. Dan zou de eerste editie van de Kurenpolder Open Water Race zijn op de Kurenpolder. Echter door problemen met het water werd op het laatste moment uitgeweken naar het kanaal tussen de Boven-Merwede en de Wijde Alm ter hoogte van de Kooikamp/Vijcie in Sleeuwijk. Voor de Werkendammers wisten Annette Wijnja, Leendert Paans en Jan-Bart Verheij in de prijzen te zwemmen.[/b]

De Werkendammers kwamen met 27 zwemmers aan de start en zij kwamen op 31 nummers aan de start. Voor enkele zwemmers was het een hernieuwde kennismaking met open water zwemmen en voor anderen was het juist een eerste kennismaking.

Bastiaan Baggerman, Sabrina Boekhout, Annette Wijnja, Marjo Goelema en Harry Cornet behoorden tot de eerste groep. Jan-Bart Verheij en Ingmar Visser hadden nog nooit eerder in open water gezwommen. Annette wist op de 1000 meter schoolslag bij de dames tussen 45 en 54 jaar als eerste aan te tikken, zij bleef hierbij dicht achter Marjo die de pech had dat zij als tweede aantikte in haar categorie, maar dat er maar één prijs per masters categorie is. Harry behaalde een zelfde plaats op de 1000 meter vrije slag bij de masters in zijn categorie. Voor Tonny Methorst was er een derde klassering op dezelfde afstand.

Voor Leendert en Jan-Bart waren wel drie prijzen per categorie. Leendert wist bij de jongens tussen 9 en 11 jaar als tweede aan te tikken, slechts enkele seconden achter de snelste zwemmer. Jan-Bart wist in zijn eerste open water wedstrijd, bij de 6 tot 8 jarigen, als derde aan tikken in een goede tijd.

Femke Golverdingen, Chimène, Erik en Larissa Huisman, Xander Korsman, Tom Kruis, Nick Lisman, Chantal Paans, Ilse en Sanne van de Pol, Hannelie, Lianne en Jan-Pieter de Raad, Lukas en Rebecca Schmidt, Julia en Laura Verhoeven en Thomas Zielhorst maakte de groep compleet. Zij wisten allen goede tijden te noteren, maar hadden de pech niet in de buurt van het podium te eindigen.

Na de wedstrijd werden ook de klassementen van de vijf Brabantwedstrijden (Appeltern, Vught, Oirschot, Oosterhout en Sleeuwijk) uitgereikt en ook hierin werden diverse prijzen behaald. Leendert behaalde in zijn categorie een tweede plaats, terwijl Sanne en Xander derde wisten te worden. Sanne deed dit bij de meisjes tussen 11 en 15 jaar op de vrije slag en Xander op de schoolslag bij de jongens tussen 11 en 13 jaar. Thomas wist de winst te pakken bij de jongens van 14 en 15 jaar op de vrije slag. In het verenigingsklassement stegen de Werkendammers van de zesde naar de vierde plaats, maar kwamen veel punten te kort om aanspraak te maken op het podium.

Vanaf nu gaat de focus op wedstrijden in een binnen zwembad. De eerste belangrijke wedstrijd is op zaterdag 5 oktober in Brielle. Dan komen de Biesboschzwemmers voor het eerst sinds jaren uit in de Landelijke C-klasse van de zwemcompetitie.