Opgericht op 20 mei 1968
 

Jaaroverzicht 4e kwartaal 2011

[b]Het laatste kwartaal is samen met het eerste kwartaal de drukste periode van het seizoen. In de laatste drie maanden staan altijd twee competitiewedstrijden op het programma, twee speedowedstijden, Brabantse Sprint Kampioenschappen en uiteraard de Winter Club Kampioenschappen, ofwel ‘Kerstwedstrijd’, op het programma. Daarnaast werd er ook nog aan de diverse limietwedstrijden deelgenomen.[/b]

Oktober
De eerste competitiewedstrijd werd gezwommen met twee nieuwe partners, namelijk Racing Club uit Den Haag en WZV010 uit Rotterdam. In ’s-Gravenzande was de eerste kennismaking met deze verenigingen en hetgeen opviel is dat er bij met name de junioren en jeugd er erg veel tegenstand van (nationaal) niveau is. Het resulteerde wel in een zesde plaats na de eerste wedstrijd in District 5. De beide andere verenigingen maken kans op promotie.
Enkele dagen na de competitie werden de diverse limieten voor de Nederlandse Kampioenschappen bekend gemaakt. Op NJK hebben Sanne van de Pol en Thomas Zielhorst met respectievelijk de 50 vrije slag en 200 rugslag een startbewijs. Voor de senioren waren de winterlimieten al langer bekend en mogen Bart Schouten en Marcha Admiraal starten.
Tijdens de eerste speedowedstrijd van het seizoen 2011-2012 wisten Tom Kruis, 3 maal zilver, Simon Schmidt, zilver en brons, en Julia Verhoeven, een bronzen medaille, naar het podium te zwemmen.
Aan het einde van de herfstvakantie hebben een aantal zwemmers deelgenomen aan het Merwestein Zwemgala. Met name bij de junioren was hier een goede tegenstand. Toch wisten Marcha Admiraal, Sanne van de Pol en Thomas Zielhorst een medaille te winnen. Voor Marcha was er twee keer brons en Sanne en Thomas haalde ieder een bronzen medaille.

November
In november is er ‘maar’ aan vier wedstrijden deelgenomen. De competitie, jeugd4kamp en Brabantse Sprint waren drie van de vier wedstrijden. Voor eerst sinds een aantal seizoenen organiseerden we zelf een competitiewedstrijd. Het was geen super wedstrijd, maar de zesde plaats in de tussenstand werd gehandhaafd.
Een week later stond de tweede wedstrijd van de jeugd4kamp op het programma. Plaats van handeling was GORINCHEM en niet Giessen. Na de wedstrijd mocht alle zwemmers met hun ouders gratis vrij zwemmen. Na de tweede wedstrijd staan de recreanten op een derde plaats en wordt het moeilijker om Den Doorn van plaats twee te verdringen. De reden is simpel, er kwalificeren steeds meer zwemmers zich voor de Brabantse Kampioenschappen.
Het laatste weekend van november gingen 21 zwemmers naar Eindhoven voor de Brabantse Sprint Kampioenschappen. De oogst van vijf medailles, een gouden, een zilveren en drie bronzen, is de helft van een jaar eerder, maar er werden wel 28 persoonlijke records gezwommen. Vijf zwemmers, Redine van Breugel, Ilse van de Pol, Julia Verhoeven, Tom Kruis en Simon Schmidt mochten voor het eerst op een Brabants Kampioenschap aan de start verschijnen. Simon wist op de 100 wisselslag brons te winnen. De overige medailles waren voor Sanne van de Pol, goud op de 50 schoolslag, Marcha Admiraal, brons op de 50 vlinderslag, Lukas Schmidt, brons 50 rugslag en Thomas Zielhorst, zilver 50 rugslag. Jade Groeneveld was de pechvogel met vier vierde plaatsen van de vijf startbewijzen.

December
In december stonden een speedowedstrijd en natuurlijk de clubkampioenschappen op het programma. Echter ook een masterswedstrijd met als inzet een aanval op een EUROPEES masters record. Arjon de Bok, Marjo Goelema, Harry Cornet en Annette Wijnja wilden proberen onder de 4 minuut 42 te duiken in de categorie 160+. Dit lukte ze ruimschoots, de chronometer gaf als eindtijd 4:40,96 aan en dus zijn de gegevens opgestuurd naar de Europese zwembond en zullen t.z.t. hun namen op de website van de LEN te vinden zijn. Daarnaast wisten diverse zwemmers in de klassementen van de Zuidelijke Cirkel een medaille te winnen.
Bij de tweede speedowedstrijd werden deze keer minder medailles gehaald, maar de prestaties waren er niet minder om. Nick Lisman wist bij de swimkicknummers naar het goud te zwemmen op de 50 vrije slag en het zilver op de 50 vlinderslag. Bij de speedonummers waren er medailles voor Simon Schmidt en Julia Verhoeven. Julia haalde een gouden medaille op de 100 vlinderslag en Simon haalde op de halve afstand een zilveren medaille.
Tijdens de clubkampioenschappen waren Harry Cornet en Marcha Admiraal de besten. Zij wisten de verschillen met de jongere zwemmers te overbruggen en in beide gevallen was het verschil meer dan een seconde.

Het jaar 2012 zal voor Arjon de Bok, Harry Cornet, Dennis Klop en Annette Wijnja in het teken staan van de Wereld Masters Kampioenschappen. In Italië zullen ze de eer van de Biesboschzwemmers proberen hoog te houden, door te proberen onder de richttijden te zwemmen en zodoende opgenomen te worden in de uitslagen. Hoe hoog men eindigt is afhankelijk van de tegenstand, maar die zal groter zijn als in Nederland.
Daarnaast is er natuurlijk deelname aan de Brabantse Kampioenschappen. Het doel hier zal voor de meeste zwemmers zijn zich te verbeteren en eventueel op het podium te eindigen.
Voor de Nederlandse (Junioren) Kampioenschappen zijn al diverse startbewijzen verdient. Sanne van de Pol mag op zowel winter als zomer editie starten op de 50 vrije slag en voor Thomas Zielhorst geldt dit voor de 200 rugslag. Op dit moment maakt Thomas ook een grote kans op de 100 rugslag uit te mogen komen omdat hij bij de beste 8 van zijn leeftijd staat. Tijdens de Nederlandse Sprint mag Bart Schouten laten zien wat hij kan. Tijdens het NK in december kon hij niet starten vanwege een operatie, maar hij krijgt nu een kans op revanche in juni.
Voor de masters staan in januari en mei hun Nederlandse Kampioenschappen op het programma. Plaatsing is hiervoor geen probleem aangezien er geen limieten gesteld worden, maar dat wil niet zeggen dat de prestaties die geleverd worden minder zijn.
Dit is alleen maar het eerste gedeelte van 2012. Hoe de kalender er na de zomer uit ziet is op dit moment nog een beetje gissen, maar het zal niet veel anders zijn als in 2011.