Opgericht op 20 mei 1968
 

Vijfentwintig NK-medailles voor masters Biesboschzwemmers

Vlaardingen, 22 – 24 januari 2010 – In zwembad De Kulk werden de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2010 korte baan gehouden. Het complex bestaande uit een 6-banen en 5-banen wedstrijdbad en een subtropisch gedeelte was heel succesvol voor zes Biesboschzwemmers. In totaal werden 14 gouden, 9 zilveren en 2 bronzen medailles veroverd. Daarnaast was er een Nederlands record, kampioenschaprecord en twee Brabantse Masters Records. De teller van de master-clubrecords stopte op veertien.

De meest succesvolle zwemmer was Harry Cornet (1971). In de categorie van 35 tot 39 jaar haalde hij 7 gouden en een zilveren medaille. Het begon met winst op de 50 schoolslag en 100 wisselslag op de eerste dag. De tweede dag was er winst op de 200 en 50 vrije slag en 100 schoolslag. De laatste dag was Harry de beste op de 200 schoolslag en 100 vrije slag. Diezelfde dag haalde hij zilver op de 50 vlinderslag.

Bij de dames mag Annette Wijnja (1967) als meest succesvolle zwemster aangeduid worden. Zij is de initiatiefneemster geweest van het deelnemen aan masterwedstrijden en doet dit zelf niet onverdienstelijk. Voor Annette was er winst op de 50, 100 en 200 schoolslag. Op de 200 meter verbeterde ze het Nederlandse record in haar categorie en haar tijd op de 100 meter was ook nog goed voor een kampioenschaprecord. Op beide afstanden verbeterde ze de records van Brabant. Zilver haalde ze op de 100 wisselslag en 200 vrije slag. De laatste medaille was brons op de 100 vrije slag. Over de 200 vrije slag bestond enige twijfel. Volgens de tijdwaarneming was ze derde, maar ze werd als tweede gezien en dat kwam ook in de uitslag.

Francijna de Kooter (1980) begon het toernooi met winst op de 200 rugslag, wat ze zelf absoluut niet verwacht had gezien haar prestaties een week eerder. Later haalde ze ook nog goud op de rugslagsprint. Haar laatste medaille was op de 100 rugslag en dit was een zilveren. Haar tijden op de rugslag beginnen het niveau te halen dat ze had toen ze net twintig was. Wie weet wat er nog mogelijk is. Op de 50 vlinderslag en vrije slag kon ze niet in de buurt van het podium eindigen.

Arjon de Bok (1969) heeft sinds een jaar klachten aan zijn arm en schouder. Er zijn tijden dat het heel goed gaat, maar de laatste weken was er sprake van klachtentoename. Ondanks dat haalde hij goud op de 100 wisselslag, zilver was er op de 50 en 100 rugslag en 50 vlinderslag. De laatste medaille haalde hij op de 50 vrije slag.

Sabrina Amperse (1981) deed mee op twee afstanden, namelijk 50 vlinderslag en rugslag. Op de eerste afstand zwom ze redelijk, maar dit was ‘slechts’ goed voor een zevende plaats. Op de rugslag, niet direct haar meest favoriete slag, werd ze tweede en zwom ze ruim een seconde sneller dan een maand geleden.

De laatste twee medailles werden behaald op estafettenummers. Annette, Francijna, Arjon en Harry wisten de 4 x 50 vrije slag te winnen. Zij waren de beste in de categorie tussen 120 en 159 jaar bij de gemengde ploegen. In de samenstelling Francijna, Harry, Arjon en Annette wisten zijn in dezelfde categorie op de 4 x 50 wisselslag naar het zilver te zwemmen. Het verschil met het goud was minder dan een seconde.

De laatste zwemmer die in Vlaardingen meedeed was Willjan van der Zouwen. Hij was de eerste die aan de start kwam. Aan het begin van de vrijdagmiddag ging hij van start op de 1500 vrije slag. Hij zwom ruim 40 seconden van zijn tijd af, maar was ondanks dat niet tevreden. Hij hoopte op een tijd binnen de 19 minuten, maar hij gaf wel toe dat hij daarvoor meer had moeten trainen.

Op 7 februari gaat er een groep naar Hoogerheide om daar de eerste masterswedstrijd van de Zuidelijke Cirkel te gaan zwemmen. De belangen zijn dan minder groot, maar er zal toch geprobeerd gaan worden deze lijn door te zetten.