Vijf medailles tijdens Sprintkampioenschappen

Cuijk, 7 en 8 februari 2009 – In het noordoosten van Brabant stonden het afgelopen weekend de Brabantse Sprint Kampioenschappen op het programma. De Werkendamse zwemclub De Biesboschzwemmers was met 19 zwemmers op dit toernooi vertegenwoordigd. Marcha Admiraal (1993) en Sanne van de Pol (1998) waren de medaille winnaars.

Marcha wist op de 50 rugslag een gouden medaille te halen. Op de 50 vrije slag en wisselslag wist ze beslag te leggen op het zilver en op de 50 vlinderslag haalde ze brons. Marcha had niet naar deze wedstrijden toegewerkt omdat ze al in voorbereiding is voor wedstrijden in april. Toch wist ze op de ‘vrij’ en de wisselslag haar persoonlijke en clubrecords aan te scherpen.

Sanne wist op de 50 schoolslag een bronzen medaille te veroveren. Dit was haar eerste medaille op een Brabants Kampioenschap. Op de 50 vrije slag bleef ze op de vervelende vierde plaats steken. Doordat ze enkele dagen niet lekker was geweest, wist ze geen tijden te verbeteren.

Jade Groeneveld (1999) haalde deze keer geen medailles, maar op de 50 vlinder-, rug- en vrije slag wist ze wel haar persoonlijke EN clubrecords aan te scherpen. Op alle afstanden verbeterde zij zich met meer dan een seconde.

Daryl Polder (1995), Bart Schouten (1994) en Vincent van Dijk (1992) wisten alle drie te verrassen. Daryl zwom op de 50 vrije slag naar een vijfde plaats en verbeterde zich met bijna 1,5 seconden. Op de rugslag verbeterde hij zich zelfs met ruim 2 seconden. Vincent bleef op de vlinderslag binnen de 30 seconden, maar zijn beste classificatie haalde hij op de rugslag. Op deze afstand werd hij vijfde en bleef maar net boven zijn beste tijd. Bart startte drie keer persoonlijk en zwom ook drie keer een persoonlijk record. Op de vlinderslag haalde hij 1,6 seconden van zijn tijd, op de schoolslag 1,2 en op de ‘vrij’ bijna een seconde.

Voor Thomas Zielhorst, Lisanne van Dijk en Lukas Schmidt was het een debuut op een kampioenschap. Zij deden het niet onverdienstelijk en lieten zien dat er weer groei bij de Werkendammers is. Persoonlijke records waren er verder nog voor Anouk Goes, Mark Visser, Bart, Kim en Annette Wijnja en Willjan van der Zouwen.

Naast de persoonlijke starts waren er ook vijf estafette ploegen ingeschreven. De junioren jongens wisten te verrassen. Zij bleven ruim 3 seconden binnen de inschrijftijd en alle jongens (Bart, Maarten v/d Meijden, Daryl en Ebe Gremmer) hadden tussentijden die binnen de 30 seconden bleven. Er waren dan geen medailles, maar op alle estafettes werd veel strijd geleverd en kon men ook tevreden terug kijken.

Het volgende Brabantse Kampioenschap is eind maart in Breda. Op het programma staan dan de 400 wisselslag en de 800 en 1500 vrije slag. Eind mei worden in Eindhoven de Zomer Kampioenschappen gehouden. Voor dit kampioenschap hebben al 16 zwemmers voldaan aan een of meerdere richttijden en de verwachting is dat dit de komende tijd meer worden.