Opgericht op 20 mei 1968
 

Marcha Nederlands Kampioen!

WERKENDAM, 30 dec ’08 – Zwemster Marcha Admiraal (15) van De Biesboschzwemmers is zeer succesvol geweest tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan in Amsterdam, in het weekend van 19 tot en met 21 december. Ze pakte naast zilver en brons ook de nationale jeugdtitel.

Op vrijdag begon het kampioenschap in het Sloterparkbad voor Marcha ’s morgens met 400 meter vrije slag. Uiteindelijk bleek dat ze ’s middags een zilveren medaille in de jeugdcategorie op mocht halen met een tijd van 4.29.06. Het gat van 3 à 4 seconden met de top wordt in de loop der tijd steeds kleiner, wat goede moed geeft voor de toekomst. Ook zwom ze die dag nog de 50 meter vrije slag wat een clubrecord opleverde, maar, zo vertelt ze: “Die afstand is eigenlijk te kort.”
Ze gaat verder: ’s Zaterdag heb ik een beetje uitgeslapen en toen ging ik met mijn ouders en trainer Dirk de Kooter weer op weg naar het bad. Bij de 200 meter vrije slag was het gevoel niet goed, maar ik zwom toch een tiende van mijn tijd af en daar was ik wel tevreden mee.”Als beloning kreeg ze de bronzen medaille.
“Na gegeten te hebben en gerust in het hotel, moest ik ’s middags de 800 meter vrije slag zwemmen. Bij het inzwemmen voelde het superlekker aan. Helaas lag ik op baan 7 en mijn directe concurrente op baan 1, dus ik kon niet zien wat zij deed. Ik moest echt voor mezelf zwemmen. Met Dirk had ik een schema afgesproken van 9.16. Iedere keer op de 50 meter wees Dirk met zijn vinger naar beneden, maar toen hield hij zijn hand vlak. Ik ging versnellen maar zijn hand bleef vlak. Daar begreep ik niks van, maar hij deed dat omdat hij mij naar de eerste plaats wilde laten zwemmen. Ik keek na de finish naar het bord en dacht, is dat mijn tijd? Dirk was erg blij, en zei, het zit wel goed!” Uiteindelijk zette Marcha een winnende tijd van 9.07.35 op de klok, ver onder haar schema en maar liefst zeven seconden voor de nummer twee. Een gouden plak en diploma konden aan de buit worden toegevoegd. Bovendien was deze tijd goed voor een zesde plaats bij de dames all in.
Het kampioenschap werd op zondag besloten met de 100 meter vrije slag, waarbij ze niet in de prijzen viel, maar wel een B-finale mocht zwemmen en een goede tijd van 58.49 neer kon zetten. Hiermee is ze de snelste Biesboschzwemmer ooit. Het totaal aantal clubrecords voor Marcha staat nu op 11 stuks.
Natuurlijk komt iemand dit niet allemaal aanwaaien. Marcha beschrijft een doordeweekse dag: “Ik sta om vijf uur op en train dan van kwart voor zes tot kwart voor zeven in Giessen. Dan ontbijt ik en ga naar school, 4 VWO op het Altena College in Sleeuwijk. ’s Middags uit school huiswerk maken en wat landtraining thuis. Dan ’s avonds twee uur zwemmen in Gorinchem en dan naar bed.” Marcha traint dus zelfstandig, onder begeleiding van Dirk de Kooter bij de Biesboschzwemmers in Giessen of in Werkina en ook op zaterdagmorgen in Breda in een 50 meter bad. “Dat is voor de gewenning, omdat alle grote wedstrijden in een 50 meter bad plaatsvinden. Ook train ik daar op mijn eigen niveau.” Daarnaast doet ze aan land- en krachttraining, het laatste bij voetbalvereniging Kozakken Boys.
De school werkt heel goed mee. Marcha kan een blokuur gymnastiek laten vallen om ’s middags zelf te trainen. Ook krijgt ze vrij voor de wedstrijden. Haar ouders Jan en Teunie staan vierkant achter haar, zowel praktisch als fi nancieel. Teunie lachend: “Het draait hier in huis om trainen, eten, school en slapen!” Vrije tijd is er vooral in het weekend, dan spreekt Marcha met vriendinnen af. Maar het is soms wel eens moeilijk om vroeg van een feestje naar huis te gaan, omdat er de volgende morgen weer getraind moet worden.
Als Marcha niet met Dirk gaat trainen, rijdt Teunie haar naar een zwembad. Vader Jan: “Zelfs in de zomervakantie zoeken we een bestemming met een zwembad, zodat er verder getraind kan worden en Marcha geen urentekort oploopt.” Er wordt gezond gekookt via een uitgebalanceerd dieet. Teunie gaat verder: “Gelukkig kunnen we het allemaal doen omdat Marcha de jongste is en er dus geen kleine kinderen meer thuis zijn. Ook werken Jan en ik allebei om het fi nancieel op te brengen. Dat is nu nog wel te behappen, maar als zich een sponsor aan zou bieden, zouden zowel wij als De Biesboschzwemmers daar niet negatief tegenover staan.”
Trainer Dirk de Kooter, die Marcha mede zover gebracht heeft, steekt ook heel veel tijd in haar en in de trainingen. Hij schrijft haar trainschema’s en is bij alle toernooien aanwezig. Dirk: “Het is heel leuk om nu voor de tweede keer mee te maken dat een van onze zwemsters op het podium staat. In 1999 maakte ik dat mee met Vera de Ruyter, die goud won op de 100 schoolslag, en met Ilse Admiraal die toen zilver en brons pakte. Marcha gaat er 100% voor en je bent gewoon gigantisch trots op wat ze bereikt heeft. Vooral ook op de manier hoe ze haar race gezwommen heeft. En de zesde plaats bij de dames is perfect.”
Na de kerstvakantie gaan Marcha en Dirk zich concentreren op de kwalificaties voor het Europees Jeugd Kampioenschap in Praag, in april 2009.