Opgericht op 20 mei 1968
 

Leven van Marscha Admiraal staat in het teken van het zwemmen

De pas vijftienjarige zwemster van de Biesboschzwemmers, Marscha Admiraal uit Werkendam, baarde de voorbije zomer opzien door tijdens het Nederlands kampioenschap op de 400 en 1500 meter vrije slag een vierde plaats te bemachtigen. Een maand later behaalde zij in Dordrecht zilver op het NK op de vijf kilometer voor open leeftijden in een nieuw nationaal jeugdrecord. ,,Jammer dat Leonie van Noort van De Zijl daar een paar uur later bij de jeugdwedstrijd net onderdoor ging.’’
WERKENDAM

De bekendste nationale zwemcoach, Jacco Verhaeren, maakt binnenkort voor haar de schema’s voor de trainingsochtenden in Breda als zij met de Brabantse talentengroep in het water ligt. PSV wil Admiraal ook graag naar Eindhoven lokken om haar ontwikkeling te versnellen. ,,Ik wil eerst mijn vwo-diploma halen en ik vind mezelf nog te jong om uit huis te gaan. Misschien volgend jaar of een jaar later. Ik ben nog jong.’’

In huize Admiraal in Werkendam draait veel om de jongste dochter Marscha. Elke dag is het weer improviseren, passen en meten en een constante race tegen de klok. Koken op verschillende tijden en geen dagelijkse kost, maar alleen wat de voedingsdeskundige heeft voorgeschreven. En het brengen en halen naar trainingen en wedstrijden zijn zaken die elke week strak staan ingeroosterd. ,,We hebben het er graag voor over,’’ zegt moeder Teunie. ,,Ze heeft talent. Ze wil daarmee ook iets bereiken. En wat het allerbelangrijkste is, ze heeft er ook echt plezier in. Ondanks dat ze daarvoor op het sociale vlak offers moet brengen.’’

Een afspraak maken voor een interview met Marscha Admiraal is lastig in haar dagelijkse ritme van trainen, school, huiswerk maken, eten en slapen. Woensdagmiddag om half vier is er nog een klein gaatje te vinden. Tussen een training in het krachthonk van de plaatselijke voetbalclub Kozakken Boys en het leren van een repetitie. ,,Ik train regelmatig een uurtje bij de ’boys’. Ik ben nog niet met zware gewichten in de weer. Ik moet geleidelijk wel sterker worden in mijn armen en benen. Straks eten, even leren en daarna weer trainen.’’ Admiraal traint bijna dagelijks bij de Biesboschzwemmers met de mannen, maar maakt daarbuiten zo’n zes uur per week extra voor zichzelf. ,,Baantjestrekken in Aquapulca bijvoorbeeld.’’ Ze zwemt al vanaf haar zesde. ,,Op doktersadvies. Ik had astma en zwemmen was goed voor me. Ik ben mijn zwemdiploma’s gaan halen en had daar zo veel lol in dat ik daarna lid werd van de zwemclub.’’

Marscha bleek een talent en kwam al vlug met de eerste medailles naar huis. ,,Ik was elf jaar toen ik de limiettijd haalde om te mogen deelnemen aan het Nederlands jeugdkampioenschap. Ik mocht echter nog niet meedoen.’’

Inmiddels is haar hele leventje helemaal ingericht op het zwemmen. ,,Dit jaar wil ik op de 100 en 200 meter vrije slag de limieten halen voor het Europees jeugdkampioenschap dat volgend jaar zomer in Praag wordt gehouden. In december is mijn eerste kans om de limieten te halen, anders moet het in april gebeuren. Mijn persoonlijke records moeten dan met seconden omlaag, maar het is een zeer reëel doel. Ik geloof er in en ik ga daar alles aan doen. Het moeilijkste is om te pieken op het juiste moment. Ik moet er in die ene wedstrijd staan,’’ aldus Marscha Admiraal die ook een Olympische droom heeft. ,,Dat is het mooiste podium voor een sporter, maar ik zal eerst de nationale top moeten halen. Die weg is nog lang, maar ik heb de tijd.’’

%d bloggers liken dit: