Opgericht op 20 mei 1968
 

Werkina moet tien meter de lucht in

WERKENDAM – Het Sportfondsen NK Bommetje wordt aan het einde van het jubileumjaar van Zwembad Werkina en De Biesboschzwemmers een regelrechte klapper.
Op vrijdagavond 5 september komen de 130 deelnemers uit heel Nederland naar Werkendam. Inzet is de nationale titel. Titelhouder Richard de Groot uit Capelle aan de IJssel zal wegens een blessure niet van de partij zijn, dus ligt de titelstrijd volledig open.

Veertig jaar geleden, op 30 april 1968, ging Zwembad Werkina open. Drie weken later werd De Biesboschzwemmers opgericht. “Een dergelijk jubileum mag niet onopgemerkt passeren”, vindt voorzitter Pieter Visser.

Dit jaar waren er een aantal festiviteiten. Er was een kampeernacht voor de jeugd, een speciale dag voor ouderen en op 5 juli de reünie, gekoppeld aan de grote feestavond. In de eerste week van september volgt de zwemvierdaagse, met als spectaculair slot het NK Bommetje.

Welbeschouwd een ludiek evenement, vergelijkbaar met het WK Hanenkraaien in Dussen of het WK Bonensoepkoken in Groningen. “Het gaat natuurlijk nergens over, maar het laatste NK Bommetje in Bergschenhoek trok wel 2500 toeschouwers.”

In Werkendam zijn ze er klaar voor. Op de driemeterplank wordt flink geoefend. Werkendammer Henri Visser traint vrijwel dagelijks om zijn bommetje van vorig jaar (toen liet hij het water 8.30 meter omhoog ploffen) te verbeteren. “Er komt wel techniek bij kijken. Het begint met de vering op de plank. Daarna gaat het om de juiste houding in de lucht en het perfecte moment van intrekken van de knie. Dan volgt een waterverplaatsing van onderuit en is het afwachten hoe hoog het komt.”

Daarmee is Visser ver verwijderd van het Nederlands record van De Groot, die vorig jaar tijdens het NK het water 10.30 meter liet opspatten. “Ik verwacht mijn prestatie wel te verbeteren. Veel is afhankelijk van het weer. Geen wind en goede temperaturen zijn belangrijk voor een succesvolle poging.” Werkendam heeft overigens al vijf jaar ervaring met het bommetje springen. Pieter Visser: “In Werkina organiseren wij rond de zwemvierdaagse het WeKa Bommetje, waar het water al eens 9.20 meter is opgespat.”